Oi neid kirsina punavaid huuli

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Kirsisorte tuntakse üle tuhande ning kaugeltki mitte kõik pole punased. Kirsiliikide puhul arvestatakse esimesena maitset ning selle põhjal jagatakse kõik sordid maguskirssideks ja hapukirssideks.
Maguskirsse ehk mureleid lahterdades lähtutakse küll värvusest, kuid lähemal uurimisel selgub, et värvusega käivad alati koos ka muud omadused. Nii on bigaroo- ehk kõhrkirsside rühma koondatud valkjaskollased või kahvatupunased marjad, mille sisu on mahlane, kuid üsna tihke ja krõmps. Teise rühma moodustavad südakirsid, mis on läbinisti sügavpunased, täisküpselt vahel lausa mustjad. Südakirsid on pehmed, väga mahlased ja õrnad ega talu pikka transporti.
Esimesed maguskirsilaadungid saabuvad meile kevadel Lõuna- ja Kesk-Euroopast. Neid suure suve kuulutajaid süüakse peamiselt värskelt, kuid kiiresti ja hõlpsalt saab neist ka mõnusa lisandi pannkookide või jäätise kõrvale.Lähenev sügis toob lettidele hapukirsid. Suhteliselt heledavärvilised ja läbipaistva mahlaga hapukirsid on amarellid, tumedate viljade ning punase mahlaga aga morellid. Kuulsaim hapukirsisort on marasca ehk maraschino. Hapukirssidest saab maitsvaid, ilusa värvusega aromaatseid hoidiseid. Hapukirssidest peavad lugu ka küpsetajad, kes kasutavad neid nii lahtiste pirukate katteks kui muffinites ja vormikookides ning muidugi legendaarses Schwarzwaldi kirsitordis. Hapukirsid taluvad suurepäraselt külmutamist.Kulinaarias leiavad rohket kasutust ka kuulsad kirsijoogid. Šveitsis pruulitakse marascast maailmamainega kirsiviina Kirch, millega maitsestatakse juustufondüüsid, puuviljasalateid, küpsetisi ja shokolaadikompvekke. Kuigi pahatihti likööriks peetud, on see siiski tervete kirsituumadega mandlimaitseliseks tembitud viin. Teine hinnatud jook on Balkanilt pärit, kuid nüüd itaallaste toodetav Maraschino. See jook on tõepoolest liköör, kuigi värvitu ja vähemagus. Võrratu mandlimaitse annavad peenestatud kirsituumad pika laagerdumisaja jooksul. Kolmas, maitstes liköörina tunduv, kuid tegelikult mahla kääritamisel valminud tumepunane jook on taanlaste tugevalt kirsimaitseline, aromaatne ja magus Kirsberry.Kirsse ostes tasub alati eelistada varte või vähemalt varrejuppidega marju. Varreta viljadest immitseb pidevalt mahla ning marjad riknevad kiiresti.
Kirsside ainus puudus on vajadus kive välja noppida, kõik muu väärib vaid kiidusõnu. Lisaks suurepärastele maitseomadustele ja rohketele kasutusvõimalustele on kirsid lausa pisikesed tervisepommid. Neist on leitud aineid, millest ühed toimivad nagu antioksüdandid ja antihistamiinid, teised aga ennetavad vähki ja hambasööbijat. Väidetavalt aitavad kirsid leevendada ka põletikke.

Kirsikaste
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • 1 sl magedat võid
  • 0,5 dl kohvikoort või piima
  • 200 g kivideta maguskirsse
  • 2 dl paksu maitsestamata jogurtit
Keeda võid, suhkrut ja koort paksupõhjalises keedunõus madalal kuumusel pidevalt segades mõni minut ehk kuni segu veidi pakseneb. Lisa marjad ja hauta veel paar minutit. Tõsta pliidilt, lase jahtuda ning sega juurde jogurt. Serveeri jäätise, pannkookide või paksude vahvlite juurde.

Kirsi-kohupiimamaius
  • 2,5 dl vahustuvat vanillikastet
  • 200 g kohupiimapastat
  • 200 g maguskirsse
  • maitse järgi suhkrut
Mikserda kohupiimapasta suhkruga kohevaks, sega kokku tugevaks vahuks löödud vanillikastmega. Tõsta pokaalidesse vaheldumisi kohupiimavahtu ja kivideta kirsse. Serveeri külmalt.
NB! Vahustuva vanillikastme asemel võib kasutada ka vahukoort või vahustuvat kooreasendajat.

Värskendav kirsikokteil
  • 4 dl maitsestamata jogurtit
  • 4 dl kivideta kirsse
  • 4 dl vanillijäätist
  • maitse järgi suhkrut
Töötle kõik ained kannmikseris või sauseguriga ühtlaseks. Serveeri kohe.

Kirsimarmelaad
  • 2 kg (hapu)kirsse
  • 800 g moosisuhkrut
  • 4 dl vett
  • 1 sidruni mahl
Pane kivideta marjad keedunõusse kihiti suhkruga. Kalla peale vesi ja sidrunimahl. Lase pidevalt segades keema tõusta ning hoia vaevalt keevana 20 minutit. Tõsta pliidilt, lase 15 minutit jahtuda ja tõsta kuumadesse steriliseeritud purkidesse. Täida purgid ääreni ja sulge kohe õhukindlalt.

Kirsi-kookosjäätis
  • 1 l vanillijäätist
  • 0,5 kg kirsse
  • 1 dl kookoshelbeid
Võta jäätis sügavkülmast pehmenema. Lõika marjad tükikesteks. Vooderda üks suur või mitu väikest vormi toidukilega. Mikserda pehmenenud jäätis kohevamaks, sega juurde marjad ja kookoshelbed ning jaga segu vormidesse. Tasanda pind, kata kileservadega ja pane vähemalt paariks tunniks sügavkülma. Kummuta jäätis välja, eemalda kile ja serveeri koos karamell- või shokolaadikastmega.

Kirsid šokolaadis
  • 5 dl kirsimahla
  • 0,5 dl brändit, rummi või viina
  • 2,5 dl suhkrut
  • 25 suurt varrega kirssi
  • 100 g Fazeri tumedaid shokolaadigraanuleid
  • 100 g Fazeri valgeid shokolaadigraanuleid
Eemalda kirssidest kivid, varred jäta külge. Sulata suhkur kuumas mahlas, lisa alkohol ja kirsid. Lase keema tõusta ja 3 minutit väga vaikselt haududa. Tõsta pliidilt ja lase kaane all täielikult jahtuda. Tõsta marjad leemest välja ja pane köögipaberile nõrguma. Kasta kirsse varrest hoides sulatatud shokolaadi ning jäta küpsetuspaberiga kaetud plaadile 20 minutiks tarduma.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
muti 26.aug 2009 20:56
Mina kasutasin kogemata salvei asemel basiilikut (usaldasin poes liigselt oma mälu), aga ikkagi imehea tuli välja, restoranis telliksin seda küll. Proovin kindlasti veel teha, siis juba salveiga.
Mari 24.aug 2009 01:16
Mina tegin ilma salveita, kuna ei leidnud seda kusagilt müügis olevat- maitsestasin tilliga- kõrvale sulajuustusai- viis inimest sõid ja kõik olid vaimustuses :D
christrap 13.aug 2009 20:42
Võrratu supp! Tõeline suvepäeva gurmeetoit.
indrekparli 11.aug 2009 09:56
Olemas.
arxitibi 10.aug 2009 19:40
Mina ei näe koostisainetes portveini...
1