Maitsehitid
Peolaud Eesti Vabariigile

Lia Virkus sai sõbrannalt uudistamiseks ühe vana vahva retseptivihiku. Need 1925. aastal Peru kooli (asus Vigalas) koka Salme Holmbergi poolt kirja pandud road inspireerisidki teda seekord peolaua katmisel. Pille Enden järgis samal ajal lihtsa kodumaise tooraine väärtustamise ideed. Häid maitseid on…

Maitsehitid
Lahedad leivatoidud argi- ja pidupäevaks

Eestlased on leiba põhitoiduks pidanud aastasadu ja seda peaks tänapäevalgi rohkem väärtustama, kuna leival on palju tervisele kasulikke külgi. Vabariigi süünipäev ole ka enam mägede taga, seega ole lahke ja napsa siit peolauale mõni hea idee.

Maitsehitid
Kaneelisaia pehmed keerud

Poleemiline kaneel inspireeris meid pehmeid ja võiseid kaneelisaiu valmistama küll ühest tainast, ent viiel erineval moel. 

Maitsehitid
Leide vanast retseptivihikust

Vahva on vanu retsepte täis vihikuid lehitseda. Verona Lepa käsikirjaline kogumik 20. sajandi esimesest poolest sisaldab häid lihtsaid ja praeguseks unustusse vajunud retsepte. Neid tasub meenutada. Just sellisena, nagu nad kunagi kirja on pandud.

Maitsehitid
Talvised maitsed Eesti moodi

Arusaam, et Eesti köök on igav ja maitsetu, koosnedes kartulikördilaadsetest ollustest, on õnneks aegunud.

Maitsehitid
Krõps! Krõps! Pähklid ja seemned

Pähklid ja seemned sobivad nii hõrkude roogade kui ka magustoitude sisse ja peale. Vitamiinide ja mineraalainete allikana tuntud pähklid ja seemned tõstavad roogade toiteväärtust, andes samas mõnusa maitse ja hamba all krõmpsuva koostise. Lisaks varustab oravate põhitoidus meid valguga ning seegi po…

Maitsehitid
Helisevad aisakellad!

Jõuluaeg on eriline. Meeleolu on vaikne, aga samas ülevoolav. Peolaua tahaks katta traditsiooniliselt ja samas ka veidi teisiti, värskete ja pisut ülemeelikute üllatusideedega pikitult. On nii mõnus, kui detsembrikuises köögis hõljuvad tuttavad magus-vürtsikad lõhnad ja marinaadised maitsed, mis jõu…

Maitsehitid
Sooja leiba, mõtelge...

Ahjusoe leib-sai hommikul kohvi või lõuna ajal supi kõrvale, hõrk lõhn sinna juurde – mmm, mis mõnu!

Maitsehitid
Toidud vormi

Õhtusöögiks pole midagi mõnusamat kui ahjust võetud aroomikas vormiroog. Vormirooga on lihtne ette valmistada juba eelmisel päeval. Töölt tulles paned vormi juustuga ülepuistatult 20 minutiks ahju soojenema-küpsema.

Maitsehitid
Suur kohupiimaisu

Kohupiim on üks väärt kraam, kuna seda valmistades võetakse piimast välja parim. Ja see jääb kõik kohupiima sisse! Nii on kohupiim täisväärtuslik ja hästi omastatav piimavalgukontsentraat.

Maitsehitid
Kana maitseb kõigile!

Kanalihal on palju plusse: see valmib kiiresti, sobib tänu oma neutraalsusele väga paljusid roogi täiendama, on vähese kalorsuse tõttu tervislik ja – last but not least – maitseb tavaliselt kõigile, eriti lastele! Oma retseptivarudest pakuvad parimaid maitseid Pereköögi toimetaja Mari-Liis Ilover ja…

Maitsehitid
Koogid pannile!

Pannkookidel on ikka kuidagi nostalgiline lapsepõlvemaitse, kuigi ajaga on koogid pisut muutunud. Mina näiteks kasutan palju erinevaid jahusid. Nisujahu hakkab täitsa ununema. Munaga ma kokku ei hoia, võid panen ka nii et mühiseb. 

Maitsehitid
Küpsetame munavabalt

Olles õppinud toitlustust ja töötanud kokana vahelduva eduga 15 aastat, tekkis Signe Aasmaal soov jagada oma katsetusi teistega. Pere ja Kodu läkski talle külla. Ja tõesti, Signe valmistatud munavabad küpsetised on väga maitsvad.  

Maitsehitid
Hoidiste uued kangelased

Koduköögid lõhnavad magusate mooside asemel aina enam suhkru ja äädika järele – tõestus selle kohta, et käes on aasta aktiivseim hoidistamise periood, kus kohtuvad suve viimane ja sügise priske aiasaak. Kui otsid sahvririiulile vaheldust, on iga uus retsept praegu tänuväärt. 

Maitsehitid
Köögis targaks

Ajakiri Pere ja Kodu kuulutas möödunud sügisel välja retseptivõistluse, kuhu Suigu lasteaed-algkool saatis tervelt tosin retsepti. Kooli alguse puhul kaetakse meie kodudes lauad ikka vähe hea-parema ja isetehtuga. Nii saab uus kooliaasta justkui sisse pühitsetud.  

Maitsehitid
Köögiviljad, pisut teisiti

Köögivili on supertooraine, mis hoiab meid terve ja sitkena. Ja kuna söömine on üks parimaid asju maailmas, pole liiast teha kõik, et omatehtud toit oleks hea kvaliteediga. Heas vormis köögiviljadega saab praegu lausa laiutada. Et toidutare lehel on tomatite-kurkide retsepte üksjagu, täiendasime see…

Maitsehitid
Alati vaimustav Itaalia köök

Itaallased jumaldavad head toitu ning veedavad söögilaua taga märkimisväärse osa elust. Juba pärastlõunal hakatakse tööl rääkima, kuhu õhtul sööma minnakse ja mis rooga tellitakse. Kogu õhtune elu pärast tööd seostubki söögiga, muu näib teisejärguline või siis ühildatakse ka see söögiga.

Maitsehitid
Helde marjasuvi

Kui Vahemeremaad saavad kiidelda tipp-klassi luuviljalistega, siis Põhjamaade super-maitseline marjasaak on meie jagu. Nende värv on kirgas ja maitse intensiivne. Tervise seisukohalt on iga mari kui üks vitamiin, mis meid kaitseb ja hoiab. Suvel söö marju iga päev, natuke ja erinevaid. Mustikas on ü…

Maitsehitid
Sünnipäev on tore päev

Parim aeg sünnipäeva pidada on loomulikult suvi ja suve sünnipäevalapsed tõelised õnneseened. Võimalusi on siis nii palju: piknik mererannal, jõe ääres, pargis, aasal, koduaias. Mina omalt poolt pakun välja mõned lihtsad toidud, mis maitsevad lastele ja on rahmeldades kergelt ampsatavad ehk siis ide…

Maitsehitid
Mängud sütel

Grillimise kõrghetked on käes ning menüü on muutunud palju rikkalikumaks. Steigid, ribid, vorstid ja fileed saavad grillsütel juurde nii jumet kui maitset ning piisab vaid ühest susisevast grillist ümbruskonnas, kui kõik teisedki naabrid oma isudele peagi järele annavad. 

Maitsehitid
Lihtsad küpsisekoogid ja salatid

Pereköögi aegadest on mul kokku kogunud erinevaid lihtsaid salateid ja küpsisekooke, mida tervel perel hõlpus valmistada. 

Maitsehitid
Rohkem rohelust

Kui aknapealsel hakkab elu juba veidi metsikuks minema, siis aias toimub õrn uuestisünd. Esimene naat, esimene karulauk, esimene nurmenukk, esimene murulauk...kui külma ei tule, tärkavad ka aedtill ja münt ning basiiliku võib rahumeeli potist peagi õue ja peenrasse ümber kolida. See kõik on nii kosu…

Maitsehitid
Kerged ja värvilised

Viljaterad sisaldavad ideaalses koosluses inimesele vajalikke toitaineid – rasvu, valke, süsivesikuid; lisaks veel mineraalaineid ja vitamiine. Niiskes keskkonnas hakkavad terades üsna kiiresti toimuma biokeemilised protsessid, mille käigus toitained muutuvad organismile kergemini omastatavaks. Pais…

Maitsehitid
Teeme koos pitsat!

Mõnel nädalavahetusel on tore pere või sõpradega pitsaõhtu korraldada. Kõige maitsvamad pitsad saab puudega köetavas kiviahjus. Aga maitsvad pitsad tulevad ka kiviplaadiga elektriahjus või siis eraldi kiviplaadil, mis on paar tundi varem tavalisse ahju soojenema pandud. Minul endal on just kiviplaat…

Maitsehitid
Kevad südames

Kuigi tänavu ei taha paukuv pakane mitte kuidagi järele anda, soojendavad selged märgid kevade tulekust ikkagi meie südameid. Taevalaotuses helgib päike nii soojalt ja kutsuvalt, et meel muutub pelgalt toaaknast õue kiigates palju rõõmsamaks. Keset päeva solisev veenire kraavipervel annab teada, et…

Maitsehitid
Sandra Vungi taimetoidud

“Taimetoit pole sugugi ainult keeduporgand ja kapsasalat, vaid täitsa korralik kõhtu täitev ja maitsev söök,” ütleb jaanuari Pereköögi autor Sandra Vungi Valgamaalt. Sandra on olnud taimetoitlane kuus aastat ja tunneb end suurepäraselt. Lisaks kokkamishuvile leiab ta aega ka raskemuusikabändis Neoan…

Maitsehitid
Pere suured lemmikud

On maitseid, mis sobivad kogu perele. Ei pea kedagi meelitama ega ära rääkima. Lia Virkus pakub välja seitse universaalset ja ajale vastupidanud lemmikut.

Maitsehitid
Kel pikem liug, sel rohkem ube

Traditsiooniliselt on Eestis vastlapäeval ikka ube pakutud. Kel oma põllult korjatud ja kuivatatud oad võtta, on õnnega koos. Aga ka poed on täis erinevaid ja eri sortidest oakonserve. Oad on pehme ja jahuse maitsega, mis köögifriikidele tähendab seda, et ubadest roogi saab väga erinevalt ka maitses…

Maitsehitid
Leivad igast ilmakaarest

Talvel ja pimedal ajal tekib aeg-ajalt tahtmine avada kodus väike pagaritöökoda. Maja valgub tasapisi häid lõhnu täis ja leiva küpsemist ei jõua vaat et ära oodata. Ent lõpuks saabub see hetk, mil sooja rätiku all on leib nii palju maha jahtuda saanud, et pehmele leivatükile võid peale määrida või…

Maitsehitid
Pannkoogile!

Pannkookidega seostub pühapäev. Siis on rohkem aega neid teha ja nautida. Kiire valmimisaja ja soodsa hinna poolest sobivad pannkoogid aga igaks puhuks – argisemad õhtusöögiks ja põnevamad variandid sooja eelroana ka külalistele pakkumiseks. Mõnelgi puhul saab koogid varem valmis teha ja vajalikul h…

Maitsehitid
Jõuluaja tiivulised

Linnuliha on hõrk ja elegatne, kui seda marineerida ja tupsutada sidrunimahla ja ürtidega. Ka sinep ja valge vein on ka suurepärased maitseandjad. Seega, jälgi vaid mängu, et liha üle ei küpseks. Ja lõpuks ometi on taas aeg köögivilju piiramatus koguses ahju pista. Needki sobivad linnulihast praadid…

Maitsehitid
Taim taime peal

Köögiviljad, teraviljad, kaunviljad – need kõige tervislikumad toiduained võiksid olla meie laual iga päev. Pakuvad nii häid süsivesikuid kui ka kiudaineid. Samuti valku (just kaunviljad), mineraalainetest ja vitamiinidest rääkimata. Neist saab maitsvaid ja mitmekesiseid roogi, eriti nüüd, sügisel…

Maitsehitid
Soojale supile!

Supi süda peitub puljongis. Kui ideed tavalist supikogu kasutades otsas või soov vahelduseks midagi teistsugust maitsta, pakume seekord suppe hoopis pardist, küülikust ja värskest kalast. Igasugust puljongit valmistades pane liha-kala külma veega keema ja lisa maitseained potti alles pärast vahu kor…

Hooaeg
Lõuna isale

Isadepäeva tähistatakse maailmas erineval ajal ja erineval moel. Põhjamaades novembris, Ameerikas juunis ja Venemaal endiselt veebruaris, koos armee ülistamise tseremooniatega. Enamikele meist pole poliitilised väljahõiked sel hetkel peamised. Pigem hoopis teadmine, et lastele on isa eeskujuks, turv…

Maitsehitid
Ümarad punapeedid veerevad esile

Värviline sügis laiutab taldrikul. Lihava juurega pontsakas punapeet annab head tooni nii küpsetistele, salatitele kui kastmetele. Ja üks on ka kindel mis kindel - magus peet maheda kitsejuustuga on vastupandamatu. Kui Lindströmi pihvid, peediga pikkpoiss või borš tunduvad teile liiga tavalised, sii…

Maitsehitid
Kaunis imejuurikas

Kui piilupart Donald pardivõsukesi porgandirattaid sööma meelitas, siis ikka selle jutuga, miks porgand on kasulik. Oma rohke A-vitamiini sisalduse poolest parandavad need silmanägemist, aga head on porgandid ka B-vitamiini ja kaaliumi allikana ning ainevahetuse korrastajana. Kui värsket ja mahlast…

Maitsehitid
Pohlade aeg on haripunktis!

Metsaalused kohati justkui punase vaibaga kaetud - vaatepilt on imeilus! Kuivas hõredas palu- ja nõmmemetsas või rabaserval kasvavates marjades on talletunud suvepäikese soojus. Palukad on hapukale maitsele vaatamata üsna suhkrurohked, seda leidub neis 10–12%. Hapu maitse annavad pohladele orgaanili…

Maitsehitid
Mahedalt söönuks

Mahetoodete kasutamine igapäevases menüüs on saanud paljudele elustiiliks ja omamoodi maailma parandamise viisiks. Õnneks on need jõudnud ka tavapoodi ja igaüks saab ühe käesirutusega oma valiku teha. Mahetoodete hind on sageli küll kõrgem kui tavatoodetel, kuid teisalt – tervis on ju hindamatu ja…

Maitsehitid
Lennukad grillroad

Linnuliha on Eestis juba aastaid paljude lemmik ja esmavalitud lihaliik. Kui nahk linnulihalt eemaldada, kaotad maitseis, ent võidad roa rasva- ja kolestreoolisisalduse vähenemises. Linnuliha grillimise ja küpsetamise puhul jälgi ka seda, et kana ja kalkun saaksid tõesti küpseks. Vaid pardi puhul sa…

Maitsehitid
Hõrgud road maksast

Kergelt pruuniks praetud mahlane maks annab silmad ette nii mõnelegi lihafileest roale.

Maitsehitid
Koogid seekord üle panni

Moosi või meega on pannkook väga hea. Ent pliinide traditsiooniline lisand kalamarjast, sibulast ja hapukoorest kõlab ka uhkelt ning ajab suu vett jooksma. Eriliste maitsete katsetajaile pakume seekord pannkooke, kus piima asemel on kasutatud tomatimahla. Ülepannikooke iseloomustab lusikapannkookide…

Maitsehitid
Ubadest piim, piimast tofu

Vana-Hiina spetsialiteet tofu ehk kalgendatud sojapiimast kohupiim on Aasia köögis üks argisemaid toiduaineid. Selle tervislikkusest räägitakse siinpool maailma legende. Tofu ka on tõepoolest energiavaene, aga valgu- ja vitamiiniderikas. Põhiliseteks mineraalaineteks on kaltsium ja raud. Sealjuures…

Maitsehitid
Kana pannile ja valmis!

Kanaliha on maailmas kõige enam levinud liha liik, maitstes ühtviisi hästi nii ürdimahedalt kui tšillituliselt. Krõbedaks küpsenud kana armastatakse nii Aasias, Euroopas, Aafikas kui Ameerikas. Pehmeks hautatud koivad, olgu siis köögiviljade või ürtidega ülekülvatult, valmivad jällegi kiiresti ja ma…

Maitsehitid
Kala roheluses

Tark rikastab lauda erinevate salatitega, et liha kõrval ka midagi kerget oleks suhu pista. Kevadpühade eelsele ajale sobivalt olgu siiski ka salatid veidi peenemad ja hinnalisemad.

Maitsehitid
Vürtsidesse rüütatud karrid

Karri on lihtsalt öeldes üks hiiglama hästi maitsestatud hautis, mis peab lugu väga paljudest erinevatest vürtsidest, ürtidest ja nende koosmõjust. Lai valik karrisid on pärit Indiast, Pakistanist, Sri Lankalt, Taist ja teistest Aasia köökidest. Miks just ühed või teised maitsesegud ühe toidu sees…

Maitsehitid
Mida teha rukkijahuga?

Rukkileib on üks neid väheseid asju, mis on Eesti toidulaual pea igaühele omane. Rukkijahu seevastu nii suurt kasutust ei leia, kuigi võiks, sest kiudainerohke jahu sobib ka mujale kui vaid klassikaliseks leivateoks. Inspiratisooniks pakume välja ühe koorikleiva retsepti, vahustame vahule ka rukkija…

Maitsehitid
Sinepiga vägevaks

Iga eesti mees teab, et kui laual on sült, siis peab seal kuskil ka kanget sinepit olema. Kärtsakas pastas, mis lapsepõlves vängel kujul tuubist taldrikule pressides silmad kipitama pani ja kuidagi meeltmööda polnud, on ometi palju head peidus. Sinep annab head maitset ja valida on neid nii mahedaid…

Maitsehitid
Kiired road

Kiirelt valmivad road argiõhtuks tähendavad tegelikult lihtsalt valmivaid roogi. Enamasti on need supid, panniroad või liharoad, kus lõikad, segad-sätid kokku ja kohe keedad-küpsetad. Ära jäävad aeganõudvad jahutamised, vormimised või mitu tundi madalal kuumusel küpsetamine. Ent kergema ja lihtsama…

Maitsehitid
Päev algab pudruga

Kuum puder hommikusöögiks meie karmis talves on just see, mida me vajame. Puder annab lastele mõnusa täiskõhutunde pooleks päevaks, kuni nad koolis sooja söögi saavad. Ka meie, täiskasvanute päevale paneb see toeka tervisliku aluse, eriti kui teha seda kiudainerikastest täisterahelvestest.

Maitsehitid
Varjatud võludega pastinaak

Pastinaak on eesti köögis üks vana ja hea, ent samas unustusehõlma vajunud tegelane. Mõnes roas on ta sama hea kui kartul, teises kasutatakse juurikat nagu porgandit. Selge on ka see, et see aromaatne ja esialgu silmapaistmatult kahvatu köögivili sobib hästi nii soolasesse kui ka magusasse rooga, pu…