Maitsehitid
Köögis targaks

Ajakiri Pere ja Kodu kuulutas möödunud sügisel välja retseptivõistluse, kuhu Suigu lasteaed-algkool saatis tervelt tosin retsepti. Kooli alguse puhul kaetakse meie kodudes lauad ikka vähe hea-parema ja isetehtuga. Nii saab uus kooliaasta justkui sisse pühitsetud.  

Maitsehitid
Köögiviljad, pisut teisiti

Köögivili on supertooraine, mis hoiab meid terve ja sitkena. Ja kuna söömine on üks parimaid asju maailmas, pole liiast teha kõik, et omatehtud toit oleks hea kvaliteediga. Heas vormis köögiviljadega saab praegu lausa laiutada. Et toidutare lehel on tomatite-kurkide retsepte üksjagu, täiendasime see…

Maitsehitid
Alati vaimustav Itaalia köök

Itaallased jumaldavad head toitu ning veedavad söögilaua taga märkimisväärse osa elust. Juba pärastlõunal hakatakse tööl rääkima, kuhu õhtul sööma minnakse ja mis rooga tellitakse. Kogu õhtune elu pärast tööd seostubki söögiga, muu näib teisejärguline või siis ühildatakse ka see söögiga.

Maitsehitid
Helde marjasuvi

Kui Vahemeremaad saavad kiidelda tipp-klassi luuviljalistega, siis Põhjamaade super-maitseline marjasaak on meie jagu. Nende värv on kirgas ja maitse intensiivne. Tervise seisukohalt on iga mari kui üks vitamiin, mis meid kaitseb ja hoiab. Suvel söö marju iga päev, natuke ja erinevaid. Mustikas on ü…

Maitsehitid
Sünnipäev on tore päev

Parim aeg sünnipäeva pidada on loomulikult suvi ja suve sünnipäevalapsed tõelised õnneseened. Võimalusi on siis nii palju: piknik mererannal, jõe ääres, pargis, aasal, koduaias. Mina omalt poolt pakun välja mõned lihtsad toidud, mis maitsevad lastele ja on rahmeldades kergelt ampsatavad ehk siis ide…

Maitsehitid
Mängud sütel

Grillimise kõrghetked on käes ning menüü on muutunud palju rikkalikumaks. Steigid, ribid, vorstid ja fileed saavad grillsütel juurde nii jumet kui maitset ning piisab vaid ühest susisevast grillist ümbruskonnas, kui kõik teisedki naabrid oma isudele peagi järele annavad. 

Maitsehitid
Lihtsad küpsisekoogid ja salatid

Pereköögi aegadest on mul kokku kogunud erinevaid lihtsaid salateid ja küpsisekooke, mida tervel perel hõlpus valmistada. 

Maitsehitid
Rohkem rohelust

Kui aknapealsel hakkab elu juba veidi metsikuks minema, siis aias toimub õrn uuestisünd. Esimene naat, esimene karulauk, esimene nurmenukk, esimene murulauk...kui külma ei tule, tärkavad ka aedtill ja münt ning basiiliku võib rahumeeli potist peagi õue ja peenrasse ümber kolida. See kõik on nii kosu…

Maitsehitid
Kerged ja värvilised

Viljaterad sisaldavad ideaalses koosluses inimesele vajalikke toitaineid – rasvu, valke, süsivesikuid; lisaks veel mineraalaineid ja vitamiine. Niiskes keskkonnas hakkavad terades üsna kiiresti toimuma biokeemilised protsessid, mille käigus toitained muutuvad organismile kergemini omastatavaks. Pais…

Maitsehitid
Teeme koos pitsat!

Mõnel nädalavahetusel on tore pere või sõpradega pitsaõhtu korraldada. Kõige maitsvamad pitsad saab puudega köetavas kiviahjus. Aga maitsvad pitsad tulevad ka kiviplaadiga elektriahjus või siis eraldi kiviplaadil, mis on paar tundi varem tavalisse ahju soojenema pandud. Minul endal on just kiviplaat…

Maitsehitid
Kevad südames

Kuigi tänavu ei taha paukuv pakane mitte kuidagi järele anda, soojendavad selged märgid kevade tulekust ikkagi meie südameid. Taevalaotuses helgib päike nii soojalt ja kutsuvalt, et meel muutub pelgalt toaaknast õue kiigates palju rõõmsamaks. Keset päeva solisev veenire kraavipervel annab teada, et…

Maitsehitid
Sandra Vungi taimetoidud

“Taimetoit pole sugugi ainult keeduporgand ja kapsasalat, vaid täitsa korralik kõhtu täitev ja maitsev söök,” ütleb jaanuari Pereköögi autor Sandra Vungi Valgamaalt. Sandra on olnud taimetoitlane kuus aastat ja tunneb end suurepäraselt. Lisaks kokkamishuvile leiab ta aega ka raskemuusikabändis Neoan…

Maitsehitid
Pere suured lemmikud

On maitseid, mis sobivad kogu perele. Ei pea kedagi meelitama ega ära rääkima. Lia Virkus pakub välja seitse universaalset ja ajale vastupidanud lemmikut.

Maitsehitid
Kel pikem liug, sel rohkem ube

Traditsiooniliselt on Eestis vastlapäeval ikka ube pakutud. Kel oma põllult korjatud ja kuivatatud oad võtta, on õnnega koos. Aga ka poed on täis erinevaid ja eri sortidest oakonserve. Oad on pehme ja jahuse maitsega, mis köögifriikidele tähendab seda, et ubadest roogi saab väga erinevalt ka maitses…

Maitsehitid
Leivad igast ilmakaarest

Talvel ja pimedal ajal tekib aeg-ajalt tahtmine avada kodus väike pagaritöökoda. Maja valgub tasapisi häid lõhnu täis ja leiva küpsemist ei jõua vaat et ära oodata. Ent lõpuks saabub see hetk, mil sooja rätiku all on leib nii palju maha jahtuda saanud, et pehmele leivatükile võid peale määrida või…

Maitsehitid
Pannkoogile!

Pannkookidega seostub pühapäev. Siis on rohkem aega neid teha ja nautida. Kiire valmimisaja ja soodsa hinna poolest sobivad pannkoogid aga igaks puhuks – argisemad õhtusöögiks ja põnevamad variandid sooja eelroana ka külalistele pakkumiseks. Mõnelgi puhul saab koogid varem valmis teha ja vajalikul h…

Maitsehitid
Jõuluaja tiivulised

Linnuliha on hõrk ja elegatne, kui seda marineerida ja tupsutada sidrunimahla ja ürtidega. Ka sinep ja valge vein on ka suurepärased maitseandjad. Seega, jälgi vaid mängu, et liha üle ei küpseks. Ja lõpuks ometi on taas aeg köögivilju piiramatus koguses ahju pista. Needki sobivad linnulihast praadid…

Maitsehitid
Soojale supile!

Supi süda peitub puljongis. Kui ideed tavalist supikogu kasutades otsas või soov vahelduseks midagi teistsugust maitsta, pakume seekord suppe hoopis pardist, küülikust ja värskest kalast. Igasugust puljongit valmistades pane liha-kala külma veega keema ja lisa maitseained potti alles pärast vahu kor…

Maitsehitid
Taim taime peal

Köögiviljad, teraviljad, kaunviljad – need kõige tervislikumad toiduained võiksid olla meie laual iga päev. Pakuvad nii häid süsivesikuid kui ka kiudaineid. Samuti valku (just kaunviljad), mineraalainetest ja vitamiinidest rääkimata. Neist saab maitsvaid ja mitmekesiseid roogi, eriti nüüd, sügisel…

Hooaeg
Lõuna isale

Isadepäeva tähistatakse maailmas erineval ajal ja erineval moel. Põhjamaades novembris, Ameerikas juunis ja Venemaal endiselt veebruaris, koos armee ülistamise tseremooniatega. Enamikele meist pole poliitilised väljahõiked sel hetkel peamised. Pigem hoopis teadmine, et lastele on isa eeskujuks, turv…

Maitsehitid
Ümarad punapeedid veerevad esile

Värviline sügis laiutab taldrikul. Lihava juurega pontsakas punapeet annab head tooni nii küpsetistele, salatitele kui kastmetele. Ja üks on ka kindel mis kindel - magus peet maheda kitsejuustuga on vastupandamatu. Kui Lindströmi pihvid, peediga pikkpoiss või borš tunduvad teile liiga tavalised, sii…

Maitsehitid
Kaunis imejuurikas

Kui piilupart Donald pardivõsukesi porgandirattaid sööma meelitas, siis ikka selle jutuga, miks porgand on kasulik. Oma rohke A-vitamiini sisalduse poolest parandavad need silmanägemist, aga head on porgandid ka B-vitamiini ja kaaliumi allikana ning ainevahetuse korrastajana. Kui värsket ja mahlast…

Maitsehitid
Pohlade aeg on haripunktis!

Metsaalused kohati justkui punase vaibaga kaetud - vaatepilt on imeilus! Kuivas hõredas palu- ja nõmmemetsas või rabaserval kasvavates marjades on talletunud suvepäikese soojus. Palukad on hapukale maitsele vaatamata üsna suhkrurohked, seda leidub neis 10–12%. Hapu maitse annavad pohladele orgaanili…

Maitsehitid
Mahedalt söönuks

Mahetoodete kasutamine igapäevases menüüs on saanud paljudele elustiiliks ja omamoodi maailma parandamise viisiks. Õnneks on need jõudnud ka tavapoodi ja igaüks saab ühe käesirutusega oma valiku teha. Mahetoodete hind on sageli küll kõrgem kui tavatoodetel, kuid teisalt – tervis on ju hindamatu ja…

Maitsehitid
Lennukad grillroad

Linnuliha on Eestis juba aastaid paljude lemmik ja esmavalitud lihaliik. Kui nahk linnulihalt eemaldada, kaotad maitseis, ent võidad roa rasva- ja kolestreoolisisalduse vähenemises. Linnuliha grillimise ja küpsetamise puhul jälgi ka seda, et kana ja kalkun saaksid tõesti küpseks. Vaid pardi puhul sa…

Maitsehitid
Hõrgud road maksast

Kergelt pruuniks praetud mahlane maks annab silmad ette nii mõnelegi lihafileest roale.

Maitsehitid
Koogid seekord üle panni

Moosi või meega on pannkook väga hea. Ent pliinide traditsiooniline lisand kalamarjast, sibulast ja hapukoorest kõlab ka uhkelt ning ajab suu vett jooksma. Eriliste maitsete katsetajaile pakume seekord pannkooke, kus piima asemel on kasutatud tomatimahla. Ülepannikooke iseloomustab lusikapannkookide…

Maitsehitid
Ubadest piim, piimast tofu

Vana-Hiina spetsialiteet tofu ehk kalgendatud sojapiimast kohupiim on Aasia köögis üks argisemaid toiduaineid. Selle tervislikkusest räägitakse siinpool maailma legende. Tofu ka on tõepoolest energiavaene, aga valgu- ja vitamiiniderikas. Põhiliseteks mineraalaineteks on kaltsium ja raud. Sealjuures…

Maitsehitid
Kana pannile ja valmis!

Kanaliha on maailmas kõige enam levinud liha liik, maitstes ühtviisi hästi nii ürdimahedalt kui tšillituliselt. Krõbedaks küpsenud kana armastatakse nii Aasias, Euroopas, Aafikas kui Ameerikas. Pehmeks hautatud koivad, olgu siis köögiviljade või ürtidega ülekülvatult, valmivad jällegi kiiresti ja ma…

Maitsehitid
Kala roheluses

Tark rikastab lauda erinevate salatitega, et liha kõrval ka midagi kerget oleks suhu pista. Kevadpühade eelsele ajale sobivalt olgu siiski ka salatid veidi peenemad ja hinnalisemad.

Maitsehitid
Vürtsidesse rüütatud karrid

Karri on lihtsalt öeldes üks hiiglama hästi maitsestatud hautis, mis peab lugu väga paljudest erinevatest vürtsidest, ürtidest ja nende koosmõjust. Lai valik karrisid on pärit Indiast, Pakistanist, Sri Lankalt, Taist ja teistest Aasia köökidest. Miks just ühed või teised maitsesegud ühe toidu sees…

Maitsehitid
Mida teha rukkijahuga?

Rukkileib on üks neid väheseid asju, mis on Eesti toidulaual pea igaühele omane. Rukkijahu seevastu nii suurt kasutust ei leia, kuigi võiks, sest kiudainerohke jahu sobib ka mujale kui vaid klassikaliseks leivateoks. Inspiratisooniks pakume välja ühe koorikleiva retsepti, vahustame vahule ka rukkija…

Maitsehitid
Sinepiga vägevaks

Iga eesti mees teab, et kui laual on sült, siis peab seal kuskil ka kanget sinepit olema. Kärtsakas pastas, mis lapsepõlves vängel kujul tuubist taldrikule pressides silmad kipitama pani ja kuidagi meeltmööda polnud, on ometi palju head peidus. Sinep annab head maitset ja valida on neid nii mahedaid…

Maitsehitid
Kiired road

Kiirelt valmivad road argiõhtuks tähendavad tegelikult lihtsalt valmivaid roogi. Enamasti on need supid, panniroad või liharoad, kus lõikad, segad-sätid kokku ja kohe keedad-küpsetad. Ära jäävad aeganõudvad jahutamised, vormimised või mitu tundi madalal kuumusel küpsetamine. Ent kergema ja lihtsama…

Maitsehitid
Päev algab pudruga

Kuum puder hommikusöögiks meie karmis talves on just see, mida me vajame. Puder annab lastele mõnusa täiskõhutunde pooleks päevaks, kuni nad koolis sooja söögi saavad. Ka meie, täiskasvanute päevale paneb see toeka tervisliku aluse, eriti kui teha seda kiudainerikastest täisterahelvestest.

Maitsehitid
Varjatud võludega pastinaak

Pastinaak on eesti köögis üks vana ja hea, ent samas unustusehõlma vajunud tegelane. Mõnes roas on ta sama hea kui kartul, teises kasutatakse juurikat nagu porgandit. Selge on ka see, et see aromaatne ja esialgu silmapaistmatult kahvatu köögivili sobib hästi nii soolasesse kui ka magusasse rooga, pu…

Maitsehitid
Tuline ja tõstab tuju

Vale on arvata, et tšilli tapab toidu maitsed. Vastupidi, ta laseb just kõigel muul veel erksamates toonides särada. Võtke kasvõi Mehhiko toidud - kui palju erinevaid värvi-, lõhna- ja maitsekombinatsioone! Olgu, veidikeseks ajaks mattub suu kuuma ja tulise tundega, ent peagi tajud ära kõik soolased…

Maitsehitid
Kuumad supid

Kuum, tummine, vürtsine – just selline peaks üks talvine supp olema. Külmal ja pimedal ajal ongi tark pikalt pliidil podisevat suppi keeta. Tulemuseks saadud rammus maitsekas roog on sel aastaajal kehale hädavajalik. Kiireks eineks saab ruttu valmiva köögiviljasupi iga kell tulele panna ja…

Maitsehitid
Pajatused kastmetest

Kastmes road - need mõjuvad kui hea rohi igapäevasele põhiküsimusele, mida küll täna lauale anda!? Ikka sousti ja kartulit, mis eestlasi hädast aidanud juba sajandeid. Kastmed ei võta ülemäära kaua aega ja serveerimisvõimalusi on palju: kartul, makaronid, tatar, riis, kuskuss või hoopis köögiviljad.

Maitsehitid
Päikest täis tsitrused

Keset talve toidupoes ringi liikuvad kärud on kiirel esmapilgul kõik kollakas-oranži värvi. Lähemal vaatlusel selgub, et ostunimekirjade ühine lemmik on tsitruselised: mandariinid, apelsinid, laimid ja sidrunid... Kindlasti on mõnel plaanis apelsinidest nelgi abil vastupandamatuid lõhnapalle teha…

Maitsehitid
Ohoo, avokaado!

Avokaadol pole keset talvist värske köögivilja põuda vastast. Lõuna-Ameerikast siiakanti saabuvad viljad on oma parimas küpsuses, pehmed, kreemjad ja hõrgud. Eriti head on maitse poolest tumedakooreline sort. Ja kui puhastatud avokaado viljaliha kipub õhu käes kiiresti tumedaks muutuma, pigistada vi…

Maitsehitid
Hoogne juustupidu

Juustu mõistel ja maitsel pole otsa ega äärt. Kui Prantsuse toidukultuuuris on õhtusöögi ootuspäraseks finaaliks hästi valitud juustuvalik, mis kaalub üles mistahes hõrgu desserdi, siis eestlane nii kirgliku lähenemisega ei hiilga. Meie jaoks on juust küll ülioluline komponent toidulaual, aga oluli…

Maitsehitid
Krõbedas kuues pähklid

Advendiaega kodus on ikka iseloomustanud magusvürtsikad aroomid ja kausitäis maiusi, kus piparkookide ja mandariinide kõrval on oma koht ka pähklitel. Olgu need siis pühadele sobivalt pidulikus kuues ja veidi omamoodi!

Maitsehitid
Suutäis soolast

Heeringas passib hästi kokku erinevate kohupiimalistega.

Maitsehitid
Jahihooaeg on täies hoos

Jahiaeg on täies hoos ja metsloomaliha rohkem saadaval, ka hästivarustatud lihapoest on võimalik seda kraami hankida. Vähese rasvasisaldusega, pisut sitkem metsloomaliha pakub põnevaid maitsebukette: selles annab tunda looma vabalt elatud elu ja tema värske toidulaud. Ulukiliha sisaldab rohkem va…

Maitsehitid
Kohvihõngulised maiused

Kohvi kõrvale sobivad hästi mõrkjasmagusad suutäied kohvist endast. Kohv valmista kangem kui joomiseks, et maitse tunda annaks.

Maitsehitid
Kallis kartul

Kartuli saabumist Euroopasse seostatakse lisaks Hispaania kangetele meresõitjatele veel ühe naljaka äpardusega. Üks Inglise meresõitja tahtis pakkuda kuninganna Elisabeth I auks indiaanipärast kartulisuppi. Kuningakoja kokad aga valmistasid selle ekslikult mõrudatest kartulivartest ja planeeritud di…

Maitsehitid
Väikese vimkaga hakklihakastmed

Laps nõuab hakklihakastet, kuid sulle tundub, et oled seda juba sadu kordi teinud? Mõne lihtsa lisandiga saab uusi maitseid kogeda.

Maitsehitid
Sibulata on kurb maailm

Me kõik nutame ta käes, aga ilma hakkama ei saa. Enamik argitoite lausa nõuab selle kuldse mugula maitset, mida isegi kirjeldada ei oska, aga mille puudumist tunneme otsekohe. Paljud võtavad igal sügisel ette Peipsitiiru, et täiendada oma sibulavarusid just sellise kogusega, et talv rahulikult üle…

Maitsehitid
Ood punapeedile

Ilus, tervislik ja maitsev – mida muud võiks ühelt köögiviljalt oodata. Punapeet vastab kõikidele ootustele, mida kodune toidulaud esitab. Ei tasu ka unustada, et punapeet on ka mitmekülgne, sobides supiks, salatiks ja isegi koogiks. Eelista toidus väikseid peete, suured võivad olla kiulised ja tuim…