Maitsehitid
Praele lisaks

Ükski praad pole täiuslik ilma selle juurde sobiva lisandita. Eriti hinnas on soojad lisandid. Ja kaua sa ikka vaid keedukartulit või riisi teed, eriti kui kõik toitumissoovitused rõhuvad juurviljade vajalikkusele. Pakume välja kolm värvilist retsepti, mis ühtmoodi head nii lisandina kui ka eraldi…

Maitsehitid
Ahvatlevad hommikud

Veel voodis lesides tundub hommikuti sageli, et poleks nagu isu, aega, energiat ja teab mida veel. Peale teki alt välja pugemist ja vannitubaseid toiminguid on meeleolud muutunud ja vaid tassitäiest kohvist ei piisa. Siis tulebki mängu hea tahe midagi nauditavat perele pakkuda. Ja kui nädala sees ki…

Maitsehitid
Mätta pealt korjatud tervis

Pisike, punane ja päris hapu, selline see jõhvikas on, mis tervisefännid rabasse marjule ajab. Ja põhjusega – jõhvikaid süües võib ära hoida mitmedki hädad, mis sompus ilmaga külge kipuvad jääma.

Maitsehitid
Suur praad ahju

Ühest küljest on piraka lihakäntsaka ahjuviskamine kõige hõlpsam viis suurem seltskond ära toita ... teisest küljest, suuri lihatükke ja terveid linde kipuvad inimesed veidi pelgama. Pigem kiputakse steike praadima või väiksemaid lihatükke vokitud toitudes või hautistes kasutama. Kui hirmutavast…

Maitsehitid
Mida teha pontsaka kõrvitsaga?

Köögis suure kõrvitsaga omavahel olles ei tea esialgu, mis selle hiigelmarjaga ära teha. Kui veidi mõtet edasi veeretada, rulluvad lahti ideed, mis aina magusamakas muutuvad. Ja üks on ka kindel mis kindel, kõrvits teeb oma maheda olekuga paljudes roogades imesid. Need lausa sulavad suus, kui aiaväg…

Maitsehitid
Õunaküll küllale küll liiga ei tee

Mis sest, et 85% õunast on vesi. Selle vähese 15% sisse mahub see-eest palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Vesi ja erinevad suhkrud teevad õunast asendamatu mahlategelase köögis. Oma lemmikuid õunakooke süüakse sügiseti küll tüdimuseni ja õige ka, sest küpsetamisel ei ole välismaistest kaun…

Maitsehitid
Ubadest sõltuvuses

Rohelised oad, mida ka Türgi ubadeks või aedubadeks kutsutakse, pakatavad kiudainetest, stabiliseerivad veresuhkru taset ja hoiavad ohjes vererõhu. See kõik on ainult boonuseks, sest neid pikki krõmpsuvaid vibalikke ei pea kedagi sööma meelitama. Pigem kannatavad väga paljud suve lõpus ravimatu ubad…

Maitsehitid
Plaaditäite kaupa pitsat

Pitsat tasub alati suuremas koguses küpsetada.

Maitsehitid
Ilma teevad noored köögiviljad

Puhkuste ajal ei püsita kodus, vaid reisitakse ringi, kogetaks suurtes kogustes uut ja huvitavat. Kutsutakse kokku sõbrad, pajatatakse silmade põledes läbielatud seiklustest ja nähtud kultuuriväärtustest. Siis tuuakse välja hinnalised ostud ja suveniirid, mis jäävad alatiseks just seda suve ja elamu…

Maitsehitid
Taasavastatud hoidised

Igas hoidistesahvris on varjul perenaise looming. Podiseva poti sisu puulusikaga segades ja näputäie kaupa aineid lisades loob pereema hoidistele selle kopeerimatu koduse maitse, seletamatu „millegi”, mida kodust kaugele lennanud lapsed ühel päeval kindlasti igatsema hakkavad. Ühtlasi on aiasaadu…

Maitsehitid
Kuulsaks söödud risoto

Risoto on tõeline mugavusroog. Maitseb luksuslikult ja vajab veidi head kätt, et tunda, millal riis täpselt õige pehmuse aste on saavutanud. Spetsiaalne risotoriis imab hästi vedelikku ja eraldab tärklist ning ei purune nii kergesti, mille tulemuseks muutuvad riisiterad kleepuvaks ja roog tuleb mõnu…

Maitsehitid
Mari marja järel

Olgu marjakook kohupiimaga, purutainast, toscakattega või toorjuustune, see kook on alati hullult hea. Vaarikad, sõstrad, tikrid ja heal aastal ka delikatessed murakad - kõik nad on järjepanu valmis küpsemas.

Maitsehitid
Lipp lipi peal

Mitu kapsapead on ikka parem kui üks. Õnneks kapsalistest puudust ei tule, nad jagunevat lausa seitsmesse suurde rühma. Kapsalised sisaldavad karotiini, kasulikke mineraalaineid ja palju vitamiine, valges peakapsas on C vitamiini lausa sama palju kui sidrunis või apelsinis. Ära võiks märkida ka suur…

Maitsehitid
Rohkem kui mahlatarretis

Tarretised ja tarrendid pole ainult pidulaua kaunistamiseks mõeldud. Neid on erilisel moel mõnus nautida ka kuumal suvel mõnel sulnil õhtupoolikul.

Maitsehitid
Hõõguvate süte kohal

Kindlasti on palju neid, kes aega liha maitsestamise ja marineerimise peale raisata ei raatsi. Ja sama palju on neidki, kes heal meelel liha isetehtud maitsesegudesse seisma jätavad, et alles järgmisel päeval muredaks marineerunud tükid sütel valmis küpsetada.

Maitsehitid
Suur maasikaisu

Peagi on ka meie maasikate põsed punased, enne saab aga suhu pista lõunamaalt toodud marju.

Maitsehitid
Krõmpsud rediseannid

Kasvuhoone omanikel on redis juba omast käest ja peagi valmib neid mõnusaid juurikaid kiiremini, kui praekõrvaseks ära teha jõuab. Nopi siit valikust selleks kevadeks mõni uus idee.

Maitsehitid
Vaimustavad võrsed

Lisaks kerkivale õhutemperatuurile ja soojadele päikesekiirtele aitavad talvisest tardumusest vabaneda igasugused rohelised võrsed, varred ja lehed.

Maitsehitid
Roheline Aeg...

Ongi käes. Juba on mõtet turule või rohelist aeda noppima minna. Ja sööma ei pea üldse mitte toas...Hetk on pühendatud pestole, mis on tõesti üks Itaalia Ime.

Nädalalood
Jätku sooja leiba!

Isetehtud leivaga kaasneb mingi seletamatu müstika. Leivategu seevastu pole mingi salapärane värk, see on lihtsam, kui oskad arvata.

Maitsehitid
Hakklihakastme asemikud

Seekordne toitude valik ei sisalda niivõrd kastmeid ja vormiroogi, vaid tähelepanu all on erinevad lihapallid ja sellega seonduv peenem käsitöö, mis võtab küll veidi rohkem aega, kuid pakub põnevat vaheldust hakklihasoustile.

Maitsehitid
Mängime toiduga

See on lugu sellest, kuidas meelitada sööma need väikesed inimesed, kes midagi ei söö.

Maitsehitid
Muna on looduse ime

Muna on hoopis midagi enamat, kui tavaline komponenet paljudes küpsetistes või harjumuspärane osa meie hommikusöögist. Munata jääksid tegemata õhuline omlett ja krõbe besee, uhke biskviitkook ja õige lihavõtte pasha.

Maitsehitid
Kuumad ahjuvormid

Ahjus küpsev vormiroog täidab isuäratava lõhnaga terve ruumi. Valmistamine käib lihtsalt: haki, sega, vala vormi ja – oota, millal ahjust hakkab head lõhna tulema.

Maitsehitid
Kalakonksu otsas

Kala rohkem süües panustad nii heasse tervisesse, nooruslikku välimusse kui ka reipasse meeleollu.

Maitsehitid
Peitus porganditega

Porgandiküpsetised muutuvad üle öö seistes vaid paremaks, need on mahlased ja need sobivad nii tee kui kohvi kõrvaseks.

Maitsehitid
Kalad koorekastmes

Siidised koorekastmed sobivad hästi valge kalaga, hapukoorest külmkastmed aga rasvasemat sorti kaladega.

Maitsehitid
Veiselihast roog kiidab tegijat

Eestlane on sealihasööja, ei mingit kahtlust. Veiseliha alles kogub populaarsust ja lihaveiste kasvatamine areneb meil väga hoogsalt. Laagerdunud veiseliha pole enam tundmatu mõiste, vaid seda teatakse küsida ja head kvaliteeti taga nõuda.

Maitsehitid
Jagatud elamused

Fondüüpott kogub rahva kokku.

Maitsehitid
Kaalikad ahju

Kaalikas muutub küpsetades magusaks. Talvisel ajal läheb seda väikest nippi ikka vaja.

Maitsehitid
Läätsed toovad rikkuse

Eestimaal on läätsede söömise traditsioon sajandeid vana ja viimastel aastatel taas toidulaual vaheldust pakkuv.

Maitsehitid
Teistmoodi pannkoogid

Paljudes peredes ei küpsetata pannkooke vaid pühapäeviti. Nende aroom ajab kööki kohale igal ajal nii suured kui väikesed. Siit leiad oma traditsioonilisele koogiretseptile põnevat täiendust.

Maitsehitid
Ahjusoojad küpsetised

Igas korralikus supermarketis on ahjusooje pagaritooteid lademes, ainult valimise ja paberkotti panemise vaev. Rõõm sellisest kõhutäiest ei ole aga kaugeltki võrreldav isetehtud küpsetistega.

Maitsehitid
Supp - sooja toidu võrdkuju

Supid on meie igapäevase sooja toidu võrdkuju - lihtsad valmistada ja kerged seedida. Borš ja seljanka on retseptide valikus küll esindatud, aga põhitähelepanu kuulub uudsematele ja põnevamatele kooslustele.

Maitsehitid
Magus meeleolu viinamarjadest

Kõik me teame, et viinamari on hea magusaisu leevendaja, kuid et maitsvatest kobaratest annab suisa magustoitusid valmistada, on pigem üllatus.

Maitsehitid
Salatiklassika pärlid koduköögis

Tallinna kohvikud ei pelga Caesari salati eest küsida juba 100 krooni, kuigi salati valmistamine ise on imelihtne, kui kaste kord ära proovitud. Ja Caesari salat pole ainus, lihtsa vaevaga valmivad ka kuulsad Waldorfi ja Nizza salat.

Maitsehitid
Ürdilembus võtab maad

Ürtide populaarsus kasvab aasta-aastalt. Kellel aialapp puudub, paigutab oma peenrakastid rõdule või aknalauale. Peaasi, et oleks mitmekülgset maherohelist omast käest võtta.

Maitsehitid
Pähklipurejatel suud magusaks

Kui ühes küpsetises saavad kokku suhkur, või ja pähklid, saab sellest tulla vaid suus sulav hõrgutis. Kalorite puuduse üle need maiustused ei kurda, aga vahel ju võib!

Maitsehitid
Kõik armastavad pitsat

Väidetavalt leiutati pitsa umbes kaks sajandit tagasi Napolis. Eestlasi võib julgelt pidada selle „itaalia nokia“ kirglikeks armastajateks. Sellest räägivad kõnekalt arvukad pitsarestoranid, kus ei või kunagi kindel olla, et uksest sisse astudes vaba laua leiad.

Maitsehitid
Mereannid - vihkad või armastad?

Mõne toiduaine suhtes inimesed kohe ei saa ükskõikseks jääda, nad kas vihkavad seda või jumaldavad.

Maitsehitid
Soe võileib kui gurmeeroog

Nii lihtne asi nagu võileib võib osutuda tõeliseks elamuseks, kui veidikegi vorstiletist kaugemale piiluda. Nädalavahetusel, kui aega rohkem, on soe võileib just see, millega oma päeva alustada.

Maitsehitid
Kas tunned pommut?

Lillakas baklažaan ehk pommu pole eestlase toidulaual sage külaline, kuigi poelettidelt leiab seda köögivilja sügisest saati. Kord maitse suhu saanud, võib selles käsnjast taimest vaat et sõltuvusse jääda.

Maitsehitid
Pasta või makaron, ega nimi toitu riku

Paljud ei ole siiani harjunud, et omaaegset odavat toitu, mida makaronideks nimetati, nüüd hoopis pastaks kutsutakse, täisväärtuslikuks toiduks peetakse ning korralikes restoranideski pakutakse:)

Maitsehitid
Kodusoojus tuppa ja põue!

Õues on hanged taevani ning lund sajab aina juurde. Tubane temperatuur on pigem tagasihoidlik. Peale selle, et kalendri järgi on märtsikuu kohe-kohe käes, ei ole muid kevademärke veel märgata. Kodusoojus, nii otsese kui kaudses mõttes, tekib ühest podisevast pajaroast imeväel.

Maitsehitid
Heeringa ja kastme sõbralik kooslus

Heeringa soolasus ja intensiivsus saab hoobilt uue näo, kui kalatükid kastmesse pista. Olgu see kaste siis majoneesine või magusalt terav, heeringas naljalt nina ei kirtsuta.

Maitsehitid
Muffinid õnnestuvad alati

Muffinitegu on lihtne ettevõtmine, mis pealekauba õnnestub alati.

Maitsehitid
Kaerahelbed aitavad päeva mööda saata

Kaerahelvestest tehtud road on ühed imetabased kõhutäitjad, nendest saadavat energiat jagub mitmeks tunniks. Kel lapsepõlve kaerahelbepudrust aga vaid ebameeldivad mälestused, pööraku see gurmeeroaks.

Maitsehitid
Ema pani supi sooja...

...ja õigesti tegi. Julgen arvata, et suppe keedetakse liiga vähe.

Maitsehitid
Millal viimati räime sõid?

Kutsume teid taasavastama seda erakordselt suure toiteväärtusega eesti köögi hõrgutist. Pidades silku-räime kullast kallimaks, ütleb vanasõna: parem silk ja leib kõhu sees kui kuldtukat pihu sees.

Maitsehitid
Üllatav suutäis soolast

Heast ampsust ei ütle keegi ära, eriti kui see veel kuldkollase sisu ja heas mõttes üllatava maitsega on. Soolased muffinid on üllatavad, aga ka sedavõrd universaalsed, et passivad nii väiksele kui ka suurele sööjale.