Maitsehitid
Tuline ja tõstab tuju

Vale on arvata, et tšilli tapab toidu maitsed. Vastupidi, ta laseb just kõigel muul veel erksamates toonides särada. Võtke kasvõi Mehhiko toidud - kui palju erinevaid värvi-, lõhna- ja maitsekombinatsioone! Olgu, veidikeseks ajaks mattub suu kuuma ja tulise tundega, ent peagi tajud ära kõik soolased…

Maitsehitid
Kuumad supid

Kuum, tummine, vürtsine – just selline peaks üks talvine supp olema. Külmal ja pimedal ajal ongi tark pikalt pliidil podisevat suppi keeta. Tulemuseks saadud rammus maitsekas roog on sel aastaajal kehale hädavajalik. Kiireks eineks saab ruttu valmiva köögiviljasupi iga kell tulele panna ja…

Maitsehitid
Pajatused kastmetest

Kastmes road - need mõjuvad kui hea rohi igapäevasele põhiküsimusele, mida küll täna lauale anda!? Ikka sousti ja kartulit, mis eestlasi hädast aidanud juba sajandeid. Kastmed ei võta ülemäära kaua aega ja serveerimisvõimalusi on palju: kartul, makaronid, tatar, riis, kuskuss või hoopis köögiviljad.

Maitsehitid
Ohoo, avokaado!

Avokaadol pole keset talvist värske köögivilja põuda vastast. Lõuna-Ameerikast siiakanti saabuvad viljad on oma parimas küpsuses, pehmed, kreemjad ja hõrgud. Eriti head on maitse poolest tumedakooreline sort. Ja kui puhastatud avokaado viljaliha kipub õhu käes kiiresti tumedaks muutuma, pigistada vi…

Maitsehitid
Päikest täis tsitrused

Keset talve toidupoes ringi liikuvad kärud on kiirel esmapilgul kõik kollakas-oranži värvi. Lähemal vaatlusel selgub, et ostunimekirjade ühine lemmik on tsitruselised: mandariinid, apelsinid, laimid ja sidrunid... Kindlasti on mõnel plaanis apelsinidest nelgi abil vastupandamatuid lõhnapalle teha…

Maitsehitid
Krõbedas kuues pähklid

Advendiaega kodus on ikka iseloomustanud magusvürtsikad aroomid ja kausitäis maiusi, kus piparkookide ja mandariinide kõrval on oma koht ka pähklitel. Olgu need siis pühadele sobivalt pidulikus kuues ja veidi omamoodi!

Maitsehitid
Hoogne juustupidu

Juustu mõistel ja maitsel pole otsa ega äärt. Kui Prantsuse toidukultuuuris on õhtusöögi ootuspäraseks finaaliks hästi valitud juustuvalik, mis kaalub üles mistahes hõrgu desserdi, siis eestlane nii kirgliku lähenemisega ei hiilga. Meie jaoks on juust küll ülioluline komponent toidulaual, aga oluli…

Maitsehitid
Suutäis soolast

Heeringas passib hästi kokku erinevate kohupiimalistega.

Nädalalood
Jahihooaeg on täies hoos

Jahiaeg on täies hoos ja metsloomaliha rohkem saadaval, ka hästivarustatud lihapoest on võimalik seda kraami hankida. Vähese rasvasisaldusega, pisut sitkem metsloomaliha pakub põnevaid maitsebukette: selles annab tunda looma vabalt elatud elu ja tema värske toidulaud. Ulukiliha sisaldab rohkem valku…

Maitsehitid
Kohvihõngulised maiused

Kohvi kõrvale sobivad hästi mõrkjasmagusad suutäied kohvist endast. Kohv valmista kangem kui joomiseks, et maitse tunda annaks.

Maitsehitid
Kallis kartul

Kartuli saabumist Euroopasse seostatakse lisaks Hispaania kangetele meresõitjatele veel ühe naljaka äpardusega. Üks Inglise meresõitja tahtis pakkuda kuninganna Elisabeth I auks indiaanipärast kartulisuppi. Kuningakoja kokad aga valmistasid selle ekslikult mõrudatest kartulivartest ja planeeritud di…

Maitsehitid
Väikese vimkaga hakklihakastmed

Laps nõuab hakklihakastet, kuid sulle tundub, et oled seda juba sadu kordi teinud? Mõne lihtsa lisandiga saab uusi maitseid kogeda.

Maitsehitid
Sibulata on kurb maailm

Me kõik nutame ta käes, aga ilma hakkama ei saa. Enamik argitoite lausa nõuab selle kuldse mugula maitset, mida isegi kirjeldada ei oska, aga mille puudumist tunneme otsekohe. Paljud võtavad igal sügisel ette Peipsitiiru, et täiendada oma sibulavarusid just sellise kogusega, et talv rahulikult üle…

Maitsehitid
Ood punapeedile

Ilus, tervislik ja maitsev – mida muud võiks ühelt köögiviljalt oodata. Punapeet vastab kõikidele ootustele, mida kodune toidulaud esitab. Ei tasu ka unustada, et punapeet on ka mitmekülgne, sobides supiks, salatiks ja isegi koogiks. Eelista toidus väikseid peete, suured võivad olla kiulised ja tuim…

Maitsehitid
Praele lisaks

Ükski praad pole täiuslik ilma selle juurde sobiva lisandita. Eriti hinnas on soojad lisandid. Ja kaua sa ikka vaid keedukartulit või riisi teed, eriti kui kõik toitumissoovitused rõhuvad juurviljade vajalikkusele. Pakume välja kolm värvilist retsepti, mis ühtmoodi head nii lisandina kui ka eraldi…

Maitsehitid
Ahvatlevad hommikud

Veel voodis lesides tundub hommikuti sageli, et poleks nagu isu, aega, energiat ja teab mida veel. Peale teki alt välja pugemist ja vannitubaseid toiminguid on meeleolud muutunud ja vaid tassitäiest kohvist ei piisa. Siis tulebki mängu hea tahe midagi nauditavat perele pakkuda. Ja kui nädala sees ki…

Maitsehitid
Mätta pealt korjatud tervis

Pisike, punane ja päris hapu, selline see jõhvikas on, mis tervisefännid rabasse marjule ajab. Ja põhjusega – jõhvikaid süües võib ära hoida mitmedki hädad, mis sompus ilmaga külge kipuvad jääma.

Maitsehitid
Suur praad ahju

Ühest küljest on piraka lihakäntsaka ahjuviskamine kõige hõlpsam viis suurem seltskond ära toita ... teisest küljest, suuri lihatükke ja terveid linde kipuvad inimesed veidi pelgama. Pigem kiputakse steike praadima või väiksemaid lihatükke vokitud toitudes või hautistes kasutama. Kui hirmutavast…

Maitsehitid
Mida teha pontsaka kõrvitsaga?

Köögis suure kõrvitsaga omavahel olles ei tea esialgu, mis selle hiigelmarjaga ära teha. Kui veidi mõtet edasi veeretada, rulluvad lahti ideed, mis aina magusamakas muutuvad. Ja üks on ka kindel mis kindel, kõrvits teeb oma maheda olekuga paljudes roogades imesid. Need lausa sulavad suus, kui aiaväg…

Maitsehitid
Õunaküll küllale küll liiga ei tee

Mis sest, et 85% õunast on vesi. Selle vähese 15% sisse mahub see-eest palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Vesi ja erinevad suhkrud teevad õunast asendamatu mahlategelase köögis. Oma lemmikuid õunakooke süüakse sügiseti küll tüdimuseni ja õige ka, sest küpsetamisel ei ole välismaistest kaun…

Maitsehitid
Ubadest sõltuvuses

Rohelised oad, mida ka Türgi ubadeks või aedubadeks kutsutakse, pakatavad kiudainetest, stabiliseerivad veresuhkru taset ja hoiavad ohjes vererõhu. See kõik on ainult boonuseks, sest neid pikki krõmpsuvaid vibalikke ei pea kedagi sööma meelitama. Pigem kannatavad väga paljud suve lõpus ravimatu ubad…

Maitsehitid
Plaaditäite kaupa pitsat

Pitsat tasub alati suuremas koguses küpsetada.

Maitsehitid
Ilma teevad noored köögiviljad

Puhkuste ajal ei püsita kodus, vaid reisitakse ringi, kogetaks suurtes kogustes uut ja huvitavat. Kutsutakse kokku sõbrad, pajatatakse silmade põledes läbielatud seiklustest ja nähtud kultuuriväärtustest. Siis tuuakse välja hinnalised ostud ja suveniirid, mis jäävad alatiseks just seda suve ja elamu…

Maitsehitid
Taasavastatud hoidised

Igas hoidistesahvris on varjul perenaise looming. Podiseva poti sisu puulusikaga segades ja näputäie kaupa aineid lisades loob pereema hoidistele selle kopeerimatu koduse maitse, seletamatu „millegi”, mida kodust kaugele lennanud lapsed ühel päeval kindlasti igatsema hakkavad. Ühtlasi on aiasaadu…

Maitsehitid
Kuulsaks söödud risoto

Risoto on tõeline mugavusroog. Maitseb luksuslikult ja vajab veidi head kätt, et tunda, millal riis täpselt õige pehmuse aste on saavutanud. Spetsiaalne risotoriis imab hästi vedelikku ja eraldab tärklist ning ei purune nii kergesti, mille tulemuseks muutuvad riisiterad kleepuvaks ja roog tuleb mõnu…

Maitsehitid
Mari marja järel

Olgu marjakook kohupiimaga, purutainast, toscakattega või toorjuustune, see kook on alati hullult hea. Vaarikad, sõstrad, tikrid ja heal aastal ka delikatessed murakad - kõik nad on järjepanu valmis küpsemas.

Maitsehitid
Rohkem kui mahlatarretis

Tarretised ja tarrendid pole ainult pidulaua kaunistamiseks mõeldud. Neid on erilisel moel mõnus nautida ka kuumal suvel mõnel sulnil õhtupoolikul.

Maitsehitid
Lipp lipi peal

Mitu kapsapead on ikka parem kui üks. Õnneks kapsalistest puudust ei tule, nad jagunevat lausa seitsmesse suurde rühma. Kapsalised sisaldavad karotiini, kasulikke mineraalaineid ja palju vitamiine, valges peakapsas on C vitamiini lausa sama palju kui sidrunis või apelsinis. Ära võiks märkida ka suur…

Maitsehitid
Hõõguvate süte kohal

Kindlasti on palju neid, kes aega liha maitsestamise ja marineerimise peale raisata ei raatsi. Ja sama palju on neidki, kes heal meelel liha isetehtud maitsesegudesse seisma jätavad, et alles järgmisel päeval muredaks marineerunud tükid sütel valmis küpsetada.

Maitsehitid
Suur maasikaisu

Peagi on ka meie maasikate põsed punased, enne saab aga suhu pista lõunamaalt toodud marju.

Maitsehitid
Krõmpsud rediseannid

Kasvuhoone omanikel on redis juba omast käest ja peagi valmib neid mõnusaid juurikaid kiiremini, kui praekõrvaseks ära teha jõuab. Nopi siit valikust selleks kevadeks mõni uus idee.

Maitsehitid
Vaimustavad võrsed

Lisaks kerkivale õhutemperatuurile ja soojadele päikesekiirtele aitavad talvisest tardumusest vabaneda igasugused rohelised võrsed, varred ja lehed.

Maitsehitid
Roheline Aeg...

Ongi käes. Juba on mõtet turule või rohelist aeda noppima minna. Ja sööma ei pea üldse mitte toas...Hetk on pühendatud pestole, mis on tõesti üks Itaalia Ime.

Nädalalood
Jätku sooja leiba!

Isetehtud leivaga kaasneb mingi seletamatu müstika. Leivategu seevastu pole mingi salapärane värk, see on lihtsam, kui oskad arvata.

Maitsehitid
Hakklihakastme asemikud

Seekordne toitude valik ei sisalda niivõrd kastmeid ja vormiroogi, vaid tähelepanu all on erinevad lihapallid ja sellega seonduv peenem käsitöö, mis võtab küll veidi rohkem aega, kuid pakub põnevat vaheldust hakklihasoustile.

Maitsehitid
Mängime toiduga

See on lugu sellest, kuidas meelitada sööma need väikesed inimesed, kes midagi ei söö.

Maitsehitid
Muna on looduse ime

Muna on hoopis midagi enamat, kui tavaline komponenet paljudes küpsetistes või harjumuspärane osa meie hommikusöögist. Munata jääksid tegemata õhuline omlett ja krõbe besee, uhke biskviitkook ja õige lihavõtte pasha.

Maitsehitid
Kuumad ahjuvormid

Ahjus küpsev vormiroog täidab isuäratava lõhnaga terve ruumi. Valmistamine käib lihtsalt: haki, sega, vala vormi ja – oota, millal ahjust hakkab head lõhna tulema.

Maitsehitid
Peitus porganditega

Porgandiküpsetised muutuvad üle öö seistes vaid paremaks, need on mahlased ja need sobivad nii tee kui kohvi kõrvaseks.

Maitsehitid
Kalakonksu otsas

Kala rohkem süües panustad nii heasse tervisesse, nooruslikku välimusse kui ka reipasse meeleollu.

Maitsehitid
Kalad koorekastmes

Siidised koorekastmed sobivad hästi valge kalaga, hapukoorest külmkastmed aga rasvasemat sorti kaladega.

Maitsehitid
Veiselihast roog kiidab tegijat

Eestlane on sealihasööja, ei mingit kahtlust. Veiseliha alles kogub populaarsust ja lihaveiste kasvatamine areneb meil väga hoogsalt. Laagerdunud veiseliha pole enam tundmatu mõiste, vaid seda teatakse küsida ja head kvaliteeti taga nõuda.

Maitsehitid
Jagatud elamused

Fondüüpott kogub rahva kokku.

Maitsehitid
Kaalikad ahju

Kaalikas muutub küpsetades magusaks. Talvisel ajal läheb seda väikest nippi ikka vaja.

Maitsehitid
Läätsed toovad rikkuse

Eestimaal on läätsede söömise traditsioon sajandeid vana ja viimastel aastatel taas toidulaual vaheldust pakkuv.

Maitsehitid
Teistmoodi pannkoogid

Paljudes peredes ei küpsetata pannkooke vaid pühapäeviti. Nende aroom ajab kööki kohale igal ajal nii suured kui väikesed. Siit leiad oma traditsioonilisele koogiretseptile põnevat täiendust.

Maitsehitid
Ahjusoojad küpsetised

Igas korralikus supermarketis on ahjusooje pagaritooteid lademes, ainult valimise ja paberkotti panemise vaev. Rõõm sellisest kõhutäiest ei ole aga kaugeltki võrreldav isetehtud küpsetistega.

Maitsehitid
Supp - sooja toidu võrdkuju

Supid on meie igapäevase sooja toidu võrdkuju - lihtsad valmistada ja kerged seedida. Borš ja seljanka on retseptide valikus küll esindatud, aga põhitähelepanu kuulub uudsematele ja põnevamatele kooslustele.

Maitsehitid
Magus meeleolu viinamarjadest

Kõik me teame, et viinamari on hea magusaisu leevendaja, kuid et maitsvatest kobaratest annab suisa magustoitusid valmistada, on pigem üllatus.

Maitsehitid
Salatiklassika pärlid koduköögis

Tallinna kohvikud ei pelga Caesari salati eest küsida juba 100 krooni, kuigi salati valmistamine ise on imelihtne, kui kaste kord ära proovitud. Ja Caesari salat pole ainus, lihtsa vaevaga valmivad ka kuulsad Waldorfi ja Nizza salat.