Maitsehitid
Kodusoojus tuppa ja põue!

Õues on hanged taevani ning lund sajab aina juurde. Tubane temperatuur on pigem tagasihoidlik. Peale selle, et kalendri järgi on märtsikuu kohe-kohe käes, ei ole muid kevademärke veel märgata. Kodusoojus, nii otsese kui kaudses mõttes, tekib ühest podisevast pajaroast imeväel.

Maitsehitid
Muffinid õnnestuvad alati

Muffinitegu on lihtne ettevõtmine, mis pealekauba õnnestub alati.

Maitsehitid
Kaerahelbed aitavad päeva mööda saata

Kaerahelvestest tehtud road on ühed imetabased kõhutäitjad, nendest saadavat energiat jagub mitmeks tunniks. Kel lapsepõlve kaerahelbepudrust aga vaid ebameeldivad mälestused, pööraku see gurmeeroaks.

Maitsehitid
Ema pani supi sooja...

...ja õigesti tegi. Julgen arvata, et suppe keedetakse liiga vähe.

Maitsehitid
Millal viimati räime sõid?

Kutsume teid taasavastama seda erakordselt suure toiteväärtusega eesti köögi hõrgutist. Pidades silku-räime kullast kallimaks, ütleb vanasõna: parem silk ja leib kõhu sees kui kuldtukat pihu sees.

Maitsehitid
Üllatav suutäis soolast

Heast ampsust ei ütle keegi ära, eriti kui see veel kuldkollase sisu ja heas mõttes üllatava maitsega on. Soolased muffinid on üllatavad, aga ka sedavõrd universaalsed, et passivad nii väiksele kui ka suurele sööjale.

Maitsehitid
Küüslaugu kiituseks

Kui väga paadunud küüslaugusõbrad seda mugulat ka ei kiida, ikka leidub skeptikuid, kes hädas küüslaugu lõhna või maitsega. Need, kes küüslauguga kord aga sina peale saanud, sellest naljalt enam ei loobu.

Maitsehitid
Kala on kasulik, selles pole kahtlust

Punases kalas on hulganisti väärt rasvu, hästi omastavaid valke, mineraalaineid ning rasvlahustuvaid vitamiine.

Maitsehitid
Tatraga sõprust looma

Tatra tervislikesse saladustesse süüvides võid avastada end imestamas, miks tatar jõuab toidulauale vaid pudru kujule. Ometi annab selle erinevatest vormidest luua üllatavaid elamusi.

Maitsehitid
Leivast õhkub kodusoojust

Hetkel, mil ahjust hakkab immitsema leivalõhna, täitub terve kodu erilise soojusega. Ja kui esimene amps veel suhu jõuab... Selle nimel tasub leiva tegemine ette võtta!

Maitsehitid
Küpsised, mis valmivad poole tunniga

Nii lihtsaid retsepte nagu seekord pole meil ammu olnud. Aega kulub kuni pool tundi ja seejärel võid tuua lauale hõrgud küpsised, kus suhkur sel korral üsna tähtsusetus rollis on.

Maitsehitid
Armastad, ei armasta - sibul ja küüslauk

On neid, kelle jaoks nende kahe äärmiselt kasuliku tooraine kasutamine toidus on sama elementaarne kui igapäevane hambapesu. Tean aga inimest, kes on valmis teises toas magama, kui tema abikaasa on küüslauku manustanud. Siiski usun, et selliseid ekstreemseid tüüpe on üksikuid.

Maitsehitid
Soust ja kartul tuleb alati appi!

Kui köögis eksperimenteerimisest villand saab, on aeg-ajalt turvaline vana hea sousti ja kartuli juurde tagasi pöörduda. Ja mis seal salata, kui nii palju uusi ja põnevaid retsepte saadaval, kipub vana klassika meelest minema.

Maitsehitid
Vokiroad, hautised, pajaroad

Endiselt on aiad kõikvõimalikke juurikaid ja ürte täis. Veidi lihakraami juurde ja kõik tulele! Kas siis haudepotti või vokkimispannile, olenevalt sellest kui kaua kõht veel nälga kannatab. Vokitud toitudele annab peamise maitse kaste, hautistele aga pikk ja põhjalik podisemine ning maitsete segunem…

Maitsehitid
Saab kala ja saab suppi

Toitev ja hõrk ühtaegu, nii võib iseloomustada ühte tõelist kalasuppi. Toome ära kolm retsepti, kust ideid leiab nii eksootikahuviline, säästuperenaine kui ka tummise taimetoidu sõber.

Maitsehitid
Kellele ei maitseks pitsa?

Vähe on selliseid toite, mida heameelega söövad nii suured kui ka väikesed, soost sõltumata. Pitsas on see salavägi olemas, olgu pitsa ise siis restorani päritolu või koduahjust võetud.

Maitsehitid
Kotti ja kaasa

Kas on mõistlik igal tööpäeval väljas söömas käia? Vist mitte. Lõunatamisega seostub automaatselt märgatav raha- ja ajakulu. Ise toitu tööle kaasa võttes aitad ära hoida isikliku eelarve negatiivseks muutumise:). Ilmade soojenedes on mõistlik lõunatund mõnes pargis veeta ja murul istudes keha kinnit…

Maitsehitid
Lummav lammas

Lambaliha on mujal maailmas väga kõrgelt hinnatud, ka nendes maades, kus näiteks sealihast üldse lugu ei peeta.

Maitsehitid
Ütle "rabarber"!

Enne kui väiksena selle sõna hääldamisega korralikult hakkama saime, jooksime kõik kevadeti rabarberivars pihus mööda õue ringi, tass suhkruga kindlalt käepärast, et hirm-haput maitset pisutki leevendada.

Maitsehitid
Kala teeb head!

Kala söömise kasulikkuses ei pea vist kedagi veenma. Kala tugevdab tervist ja aitab ära hoida paljusid haigusi. Sööma peaks kalaroogasid vähemalt kahel või kolmel korral nädalas.

Maitsehitid
Kellele ei maitseks kana?

Kanaliha tarbimine on saavutanud märkimisväärse tulemuse: umbes 20 kilo inimese kohta aastas. Nii suur populaarsus on igati põhjendatud, kuna kanatoidud valmivad suhteliselt kiiresti ja maitsevad nii suurtele kui väikestele.

Maitsehitid
Hakkliha aitab alati hädast välja

Kui peas valitseb nõutus, mida perele süüa teha, tuleb alati appi hakkliha. Hakkliha on eestlaste toidukorvis üks sagedasemaid ostuartikleid. Hakklihast valmistatavate roogade nimekiri on lõputu. Igaüks võib valida meelepärase lihasordisordi ja kogu pere saab kiirelt ja kerge vaevaga söönuks.

Maitsehitid
Kodune pagaritööstus

Paberist kott ühes, tangid teises käes - millise saiakese täna võtaks? Suu jookseb vett ja lõhnad löövad üle pea kokku. Tuttav pilt kindlasti paljudele. Suurte kaupluste pagaritoodete lett meelitab igaüht.

Maitsehitid
Aasia ahvatlused

Aasia toiduvalmistamise tervislikkuse saladus on: kõike töödeldakse nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik. Tänaseks päevaks on kevadrullid, kookosesupp, nuudliwok ka paljude eestlase toidulaual oma koha leidnud.

Maitsehitid
Võileivad - kiire ja maitsev kõhutäis

Kindlasti ei kvalifitseeru võileivad kaalulangetavaks, ülitervislikuks ega ka väga odavaks toiduks, aga nende trumbiks on vaieldamatult kiirus, lihtsus ja võrratu maitse.

Maitsehitid
Kartul - meie teine leib

Kui talvel köögivilja valik on üpris piiratud, siis korralik kartul on talviti alati saadaval.

Maitsehitid
Saab sööki ja jooki ja priimat pannkooki...

Mitte ainult Pipi ei pidanud lugu pannkookidest , neid armastavad päris kindlasti kõik suured ja väikesed.

Maitsehitid
Mary Poppins ehk kirjanduslik kokandus

Kirjandusest kokanduslikult ja kokandusest kirjanduslikult - Marion Undusk alustab Toidutares uudse žanriga.

Maitsehitid
Hommikusöök – päeva tähtsaim toidukord!

Lisaks võileibadele ja kõikvõimalikele helvestele võiks kasvõi paar korda nädalas midagi uut ja põnevat ette võtta. Vaheldust võiks pakkuda näiteks puuviljagranola, pestoomlett või suitsulõhega munapuder.

Maitsehitid
Pirukale, pirukale!

Üks mureda põhjaga ahjusoe pirukas koos värske salatiga, mis saab veel mõnusam olla!

Maitsehitid
Vorst ja hakkliha - tõhusa argiroa abimehed

Tihti seisame küsimuse ees: mida teha uut ja huvitavat vorstirõngast või hakklihapakist.

Maitsehitid
Viljad kodusest köögist

Viimasel ajal on palju räägitud ja retsepte tehtud tänapäevastest lemmikutest, baklažaanist, suvikõrvitsast ja paprikast. Ülekohtuselt on unarusse jäänud meie hea vana raudvara: porgand, kaalikas, kapsas, peet jne. Parim kasvab kodus!

Maitsehitid
Supp - sombuste sügisilmade lemmik

Supp on üks iidsemaid ja rahvuslikumaid toite. Igal maal on oma iseloomulik rahvuslik supp just seal kasvavatest ja saada olevatest toiduainetest. Ajast, mil inimene tegi esimese savist või kivist õõnsa nõu, hakati liha koos maitsetaimedega vedelikus küpsetama.

Maitsehitid
Potike, keeda!

Puder on lihtne, soodne ja kiire abivahend nälja kustutamiseks nii hommikul, lõunal kui õhtul.

Maitsehitid
Mida lapsed omapäi söövad?

Lapsed tulevad koolist koju, aga vanemad on veel tööl. Mida lapsed omapäi võiksid süüa?

Maitsehitid
Tõelised road on vormikad!

Vormiroad õnnestuvad alati. Nad on isuäratavad ja nende maitse on alati põnevalt ettearvamatu.

Maitsehitid
Sõida seenele!

Eestlased kui vanad korilased kunagi, tuhnivad päevad läbi metsaalustes ringi, nii et õhtuks on seljad kõverad, keeled vestil ja käed mullased. Aga mis peaasi - korvid pakatavad seentest ja koju jõudes on põhjust pliidile tuli saba alla teha.

Maitsehitid
Kookide TOP10

Septembri alguse populaarseimad koogiretseptid.

Maitsehitid
Põnevaid koorikvõileibu

Koorikleiva näol on tegemist maitsva ja tervisliku tootega, millel on juba aastaid kindel koht eestlaste toidulaual.

Maitsehitid
Tugitoolisportlase toidusedel

Käimas on Euroopa meistrivõistlused jalgpallis. Eriti mees-, aga ka naispere on igapäevaselt teleka ees, kutsutakse ka sõpru külla.

Maitsehitid
Kuuma joogiga rõske talve vastu

Ka sellisel lumevaesel ja rõskel talvel kipub vinguva tuulega niiskus kontidesse pugema. Sellisel puhul pole tõhusamat abinõu kui üks korralik kuum jook. Valisime välja mõned huvitavad joogid, millega on end mõnus diivanile või kamina ette kerida.

Maitsehitid
Astelpajukastmes hautatud metssiga

Ulukilihale on omane tugev ja spetsiifiline maitse. Kuidas valmistada metssealiha selliselt, et see oleks pehme ja huvitava maitsega, sellest saate ülevaate alljärgnevast pildiseeriast.

Maitsehitid
Igatmoodi vahvlid

Algamas on vahvlihooaeg. Mujal maailmas tähistatakse kevade algust vahvlite küpsetamisega. Ehk tasub seda toredat kommet ka Eestis hakata viljelema? Igaljuhul tasub katsetada.

Maitsehitid
Karl Martin Sinijärv pakub nimega roogasid

Lugesin internetist huvitavat pressiteadet, mis teatas mulle, et Eesti Naisel on uus kokk.

Maitsehitid
Piparkoogitaina valmistamine

Piparkoogid on klassikaliseks jõulumaiuseks ning miks mitte proovida ise taina tegemist. See polegi nii keeruline kui alguses ehk paista võib. Samm-sammulise õpetuse abil valmistad ise maitsva taina.

Maitsehitid
Mida teha broilerist ja kanast

Kana saab valmistada väga erineval moel.

Maitsehitid
Pasta kastmega ja salatis

Pärast seda, kui tulid müügile kõvanisust valmistatud Itaalia pastavormid, ei ole katkikeemist vaja karta ning üleloputamiseks, samuti uuesti panni peal ülepraadimiseks pole enam mingit vajadust.

Maitsehitid
Suupisted peo alguseks

Iga pea alguseks on hea hoida varus mõned retseptid.

Maitsehitid
Oi neid kirsina punavaid huuli

Kirsisorte tuntakse üle tuhande ning kaugeltki mitte kõik pole punased. Kirsiliikide puhul arvestatakse esimesena maitset ning selle põhjal jagatakse kõik sordid maguskirssideks ja hapukirssideks.

Maitsehitid
Köögiprii nädalalõpp

Targu talitades saab igapäevase kokkamise kõrvalt valmis teha ka järgmise ja isegi ülejärgmise päeva lõunaroa. Nii võib usin perenaine nautida pikka priid nädalalõppu. Vaja ainult hakkida värske suvine salat.