Suupisted peo alguseks

Autor: Maire Suitsu
Iga pea alguseks on hea hoida varus mõned retseptid.
Sügavate pesadega muffinipannil saab peale tavapäraste koogikeste valmistada ka soolaseid suupisteid. Kui surute õõnsustesse nelinurksed taignatükid, panete neisse täidist ning jätate vabad taignanurgad rõõmsalt kikki, on tulemuseks atraktiivse välimusega suupistepirukad. Olulist osa kaunis välimuses mängib taigna lõikamisel pruugitud sakiline taignaratas, mis jätab taignaservale toredad jäljed.
Ühele muffinipannile kulub 400 g taignat ja 1 portsjon täidist. Alltoodud täidistest jätkub kummastki ühele pannitäiele. Lõigake õhukeseks rullitud taigen 30x40 cm suuruseks plaadiks, tükeldage see taignarattaga 12-ks 10x10 cm suuruseks ruuduks ning suruge need muffinipanni õõnsustesse. Täitke ümbrised seguga, pintseldage vabaks jäänud servad munaga üle ja küpsetage 200° juures 25 minutit. Pirukad võite varem valmistada, külmutada ning vajaduse korral ahjus 150° juures üles sulatada.

Kohupiimamuretainas
  • 250 g margariini
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 4 dl jahu
  • 250 g kohupiima

Lõika külm margariin kaussi tükikesteks, lase veidi pehmeneda. Kalla peale küpsetuspulbriga segatud jahu ja töötle taignakonksudega tükiliseks, lisa tükkidena kohupiim ja sega võimalikult kiiresti läbi. Vajuta taigen kokku, suru lamedaks kettaks, mähi toidukilesse ja pane tunniks külmkappi. Rulli kõvenenud taigen õhukeseks, lappa see kolmeks osaks kokku ning rulli uuesti õhukeseks. Edasi talita, nagu eespool kirjeldatud.

Spinatitäidis:
  • 150 g spinatit
  • 1 purk fetajuustu õlis
  • 2 muna
  • 2 dl 10% rõõska koort
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • veidi muskaatpähklit

Sulata spinat. Nõruta juust õlist välja, säilita õli ja kasuta näiteks vinegrettkastme valmistamiseks. Vajuta juust kahvliga katki. Lisa kõik ülejäänud ained ja maitsesta. Küpseta 200° juuresahju alaosas 25 minutit.

Singitäidis:
  • 150 g taist keedusinki
  • 150 g mozzarella juustu
  • 2 dl 10% rõõska koort
  • 1 muna
  • 1 tl pitsamaitseainet
  • 0,5 tl purustatud musta pipart

Lõika sink pisikesteks tükkideks. Sega kokku riivitud juustu ja teiste ainetega, maitsesta.

Lehttainaruudud (40 tk)
Lehttainast võib küpsetada pisikesi suupisteid, mis mustade ja valgete seemnetega üle puistamisel muutuvad eriti atraktiivseteks. Taigen tuleb jätta küllaltki paksuks, et koogikesed oleksid piisavalt kõrged põigiti poolitamiseks.
  • 0,5 kg lehttainast
  • määrimiseks muna
  • seesami- ja mooniseemneid
Täidiseks:
  • 250 g Crème Bonjouri või Bellette’i
  • 10 õhukest viilu keedusinki
  • 100 g kergsoolatud punast kala
  • 1 punane paprikakaun
  • jupike värsket kurki
  • käharpeterselli

Lõika lehttainas 4 x 4 cm suurusteks ruutudeks, pintselda need munaga ja riputa pooled mooni-, ülejäänud aga seesamiseemnetega üle. Küpseta 225° juures 10 minutit. Jahtunult poolita põigiti, täida alumised pooled pehme toorjuustuga, lisa ka singi- või kalatükike, paprika- või kurgiriba ja petersellioksake. Kata ülemiste pooltega. Et sööjad oskaksid eristada liha ja kala, pea kummagi liigi puhul rangelt kinni pinnakatte, täidise ja kaunistuse ühtsusest.

Juustukreemiga pannkoogirull (30 tk)
Selleks suupisteks vali ainult üks maitsevariant toorjuustu, et sööjaid mitte segadusse ajada. Küüslauk on kohane vaid siis, kui oled kõikide küüslaugulembuses absoluutselt kindel. Toorjuustu maitselisandite hulgast näib olevat kõige suuremas soosingus murulauk, mis poeriiulilt pahatihti otsa saab. Pannkookidele annab atraktiivse rohelisetäpilise väljanägemise siledaleheline petersell (kaunistuseks aretatud käharpeterselli maitse on mõrkjas) või spinat, mille kohta vaata lähemalt pannkoogirubriigist. Kui küpsetad osa kooke täpilised ja teised tavalised, võid nende katmiseks pruukida erinevaid võideid.

Taigen:
  • 3 muna
  • sidrunipipart
  • 3 dl jahu
  • 5 dl soolakat mineraalvett
  • 2–3 dl hakitud siledaid petersellilehti või
  • 150 g külmutatud spinatit
Täidiseks:
  • 400 g toasooja, meelepärase lisandiga Crème Bonjouri või Bellette’i

Mikserda ained taignaks, lase 2 tundi seista. Küpseta taignast õhukesed ülepannikoogid, mida 18 cm põhja läbimõõduga pannil saab 8–10 tk. Kata jahtunud koogid juustukihiga, keera tugevasti rulli, paki kõik koos toidukilesse ja hoia külmas. Serveerimisel lõika rullid diagonaalselt 3–4 cm pikkusteks tükkideks.

Lõhevaht kartuliketastel
Selle suupiste puhul mängib pearolli äraproovitud kooskõla külma keedukartuli ja soolakala vahel. Järjekordne näide sellest, kui pidulikult ja atraktiivselt võib serveerida kõige igapäevasemaid toiduaineid.

  • 10 keedetud kartulit
  • 300 g kergsoolaforelli või -lõhet
  • 2 dl värsket hapukoort
  • 2 sl peenestatud tilli
  • valget pipart, vajadusel soola
  • punane paprikakaun
  • käharpeterselli

Peenesta kala ning sega hapukoore ja maitserohelisega ühtlaseks, soovi korral võid segu peenestada ka sauseguriga; maitsesta. Lõika keedetud kartulid 1–1,5 cm paksusteks ketasteks, suru läbi tordipritsi jämeda figuurse otsiku igale kartuliviilule suur vahutups. Kaunista paprikariba ja peterselliga.

Kartulisuupiste kurgi ja toorjuustuga
Veel üks liha-kalavaba ning vähekaloriline suupiste, mis oskusliku maitsestamise ja kaunistamise korral on igati salongikõlblik.
  • 10 keedetud kartulit
  • 20 cm jämedat värsket kurki
  • 200 g maitsestamata Crème Bonjouri
  • värsket tilli ja murulauku
  • soola
  • 1 romat

Mikserda toasoe toorjuust lusikatäie piimaga pehmemaks, sega juurde ohtralt kääridega peenestatud tilli ja murulauku ning soola, kuna nii kartul kui kurk on magedad. Lõika kartulid ketasteks ja lao vaagnale, aseta neile mõne millimeetri paksused koorimata kurgiviilud, pritsi kurgile läbi figuurse otsiku maitsestatud toorjuustu. Kaunista tillioksakesega ja tomatikillukesega. NB Ära riputa soola otse värskele kurgile, sest siis hakkab kurk „nutma” ehk mahla välja ajama.

Kartulisuupiste heeringasalatiga
See eht eestimaistest komponentidest suupiste nõuab perfektsuse saavutamiseks natuke näputööd, sest leivakattest välja turritavad heeringaluud ei mõju kuigi kutsuvalt ega tee rõõmu ka söömisel.
  • 10 keedetud kartulit
  • 2 kergsoolaheeringa fileed
  • 2 dl paksendatud hapukoort (Alma)
  • 1 väike sibul
  • murulauku
  • tomatit

Eemalda heeringafileedelt nahk ning lõika armutult maha õhukesed lahjad kõhuääred. Näpi pintsettidega välja kõik sõrmedega kompides tunda olevad luud. Lõika fileed tugevate köögikääridega pisikesteks tükkideks. Just kääridega, sest ainult need saavad jagu hoolika otsimise kiuste sisse jäänud luudest; nuga seevastu jätab osa luid läbi lõikamata ning üldmulje jääb sodine. Haki sibul noaga imepeeneks, sega heeringaga ja seejärel hapukoorega. Kui segu on mage, lisa soola. Tõsta kartuliviilu keskele kuhjake heeringasalatit ja riputa murulauguga üle, kaunista tomatikillukesega.

Lihapallid magushapus kastmes
Meeldiv ja maitsev buffet-roog, mida süüakse kokteiltikkude abil. Et kaste ei tilguks, selle eest kannab hoolt kartulijahu, mis muudab algselt vedela kastme kindlalt pallikeste külge kleepuvaks vürtsikaks kisselliks.

Lihapallid:
  • 1 kg lahjat veisehakkliha või kanahakkliha ja 2 sl õli
  • 2 suurt muna
  • 4 dl vett
  • 2 dl jämedat riivsaia
  • 2 tl soola
  • maitse järgi sibulapulbrit
  • purustatud musta pipart
Kaste:
  • 2 väikest purki ananassitükke
  • 2 dl tomatimahla
  • 2 sl sojakastet
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 sl pruuni suhkrut
  • näputäis Cayenne’i pipart
  • näputäis jahvatatud ingverit
  • 0,25 tl purustatud musta pipart
  • Paksendamiseks:
  • 1 dl hoidisevedelikku
  • 4 tl kartulijahu

Lase riivsaia veega 5 minutit paisuda, sega kõik komponendid käte või mikseri taignakonksudega ühtlaseks. Liialt sõtkuda pole tarvis, muna seob niigi piisavalt. Veereta taignast pisikesed pallid ja prae need väga kuumal pannil väikeste portsjonite kaupa, panni pidevalt edasi-tagasi sakutades kiiresti pruuniks. Pruunistamine annab lihapallidele hea maitse, mis jääb tuntavaks ka koos kastmega, kuumus kinnistab pallikeste vormi. Läbiküpsemine pole oluline, see toimub hautamisel.
Pane lihapallid hautamisnõusse. Töötle ühe purgi ananassihoidis koos vedelikuga püreeks. Sega kokku teiste ainetega, kalla lihapallide peale ning hauta 15 minutit. Lisa veega segatud kartulijahu, lase keema tõusta ning maitsesta lõplikult. Lisa kastmesse teise purgi ananassitükid; lase jahtuda. Serveerimisel tõsta kaussi, aseta selle kõrvale puust kokteiltikud. NB Mõlemast otsast teritatud hambaorkidest erinevalt on kokteiltikkudel ainult üks ots terav, teine aga tömp.

Kana-köögiviljapirukas
Väikesteks suupistepaladeks lõigatud mahlase kattega pirukast võib saada suupistevastuvõtu nael. Pirukakattes on karrimaitse küll selgesti tuntav, kuid üldmulje on leebe ja mahe.

Tainas:
  • 6 dl jahu
  • 200 g toasooja margariini
  • 2 dl toasooja 20% hapukoort
Täidis:
  • 2 sl õli
  • 1 sl karrit
  • 1 kg broilerifileed
  • 1 suur porru
  • 1 suur punane paprika
  • 1 suur õun
Ülevalamiseks:
  • 8 dl maitsestamata jogurtit
  • 7 muna
  • 0,5 tl soola
Kaunistuseks:
  • viinamarju

Tainaks mikserda pehme margariin kohevaks, sega lusikaga juurde vaheldumisi jahu ja ning hapukoort. Mida vähem taignat segad, seda muredam pirukapõhi saab. Kaabi taigen kausi keskele kokku ja pane pooleks tunniks külma. Tõsta tahkemaks muutunud taigen küpsetuspaberiga kaetud suure ahjuplaadi keskele ja suru jahuste kätega ühtlase kihina plaadi põhjale ja külgedele. Eelküpseta põhja 175° juures 10 minutit.
Lõika vahepeal kanaliha pisikesteks kuubikuteks, riputa karriga üle ja kuumuta keskmiselt kuumal pannil õlis paar minutit pidevalt segades. Lisa tükikesteks lõigatud porru, paprika ja õun ning kuumuta veel mõni minut. Kalla täidis pirukapõhjale. Klopi munad lahti, sega juurde jogurt ja maitseained ning vala segu pirukatäite peale. Küpseta 175° juures 30 minutit ehk kuni täidis on hüübinud ja pind kaunilt pruunistunud. Lase plaadil täielikult jahtuda.
Tõmba jahtunud pirukas küpsetuspaberi abil töölauale. Tükelda suure ja väga terava noaga korrapärasteks ruutudeks, mille küljepikkus võiks olla 4 cm. Tõsta ruudud korrapäraste rividena vaagnatele, kaunista malelaua põhimõttel vaheldumisi heleda ja tumeda pikuti poolitatud viinamarjaga, millest on seemned välja võetud.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa