Vürtsidesse rüütatud karrid

Karri on lihtsalt öeldes üks hiiglama hästi maitsestatud hautis, mis peab lugu väga paljudest erinevatest vürtsidest, ürtidest ja nende koosmõjust. Lai valik karrisid on pärit Indiast, Pakistanist, Sri Lankalt, Taist ja teistest Aasia köökidest. Miks just ühed või teised maitsesegud ühe toidu sees koos toimima pannakse, sõltub nii kohalikest kultuuritraditsioonidest kui usulistest tõekspidamistest.
Vietnami karri olulisteks koostisosadeks on kookospiim, kartul ja kana. Maitsestamiseks kasutatakse palju koriandrit ja rohelist sibulat ning toit meenutab rohkem suppi kui hautist.
Tai karrid koosnevad lihast, kalast või ainult köögiviljadest. Tai karrid on ekstra aromaatsed, kuna kasutataks värskeid ürte ja vürtse ja väga palju teisi värskeid komponente.
Jaapanis on karri nii populaarne toit, et seda süüakse seal iga inimese kohta umbes 125 korda aastas. See on paksema konsistentsiga ja mitte väga terava maitsega.
Hiina karrit tehakse väga erinevatset lihadest. Olulised koostisosad on veel roheline pipar, sibul ja suured kartulitükid.
India karrides kasutatakse palju kookospiima või -koort ning põhitoiduaineks, mida kastmes hautatakse, on seal nii kala, linnuliha kui köögiviljad.
Neid riike, mille toidukultuuris karri kõrgel kohal paikneb, on veel väga-väga palju. Seame meiegi sammud mõne vürtsileti poole ja pakume maitsemeeltele midagi harjumatult aromaatset!


Mõni sõna ka vürtside kasutamisest
• Terved vürtsid kuumutatakse enne roa valmistamist kuival pannil läbi ning siis purustatakse uhmris peenemaks. Ideeks on kuumuse toel panna liikuma eeterlikud õlid. Sel eesmärgil kasutatakse üsna palju vürtside kuumutamist õlis.
• Juba jahvatatud või purustatud vürtsid võiks lisada esimese töökäigu ehk n-ö sibula-küüslauguingveri läbikuumutamise lõppfaasis, samuti võib jahvatatud vürtsides püherdada lihatooteid.
• Pulbrid on aga asendamatud maitset viimistledes. Ja pea meeles, et jahvatatud kujul vürtside õlis läbikuumutamine rikub nende aroomi ja tulemus muutub kibedaks. Karripastad kannatavad õlis läbikuumutamist palju paremini.


Lõhekarri
Köögiviljakarri
Karri baklažaani ja kikerhernestega
Karrikastmes hiidkrevetid
Ehtindialik sealiha kartulitega
Kana-spinatikarri 
Roheline karri brokoli ja veiselihaga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Natus 17.veeb 2014 03:22
Was totally stuck until I read this, now back up and ruginnn.
tmp 15.apr 2012 20:20
Väga maitsvad:)
1