Nädalalood
Suvine kergus

Nappi suveaega ei maksa köögis konutamisele kulutada. Kogu kokku tõhus retseptiarsenal vähest vaeva nõudvatest roogadest, millega kostitada häid sõpru ja iseennastki.

Nädalalood
Nädalamenüü 29. - 4. juuni

Hommikusöök on päeva kõige tähtsam toidukord, mis paneb aluse kogu päevale. Üks variant tervislikuks hommikusöögiks on erinevad pudrud. Hästi sobivad täisteraviljadest ,kuid ka köögiviljadest ja munast valmistatud pudrud. Juurde võib tarbida soovi korral meelepäraseid köögiviljasalateid. 

Nädalalood
Muusik Jalmar Vabarna: "Sa oled TERVE, mitte kolmveerand oma olekust!”

Muusik Jalmar Vabarnal (30) on Värska lähedal oma talukoht. Päris oma ja kindlasti magnetiga, sest Treski küün veab tuntud pärimusmuusiku “omade juurde” igast maailma otsast: Malaisiast ja Kanadast, Pariisist ja Vladivostokist, Itaaliast ja Udmurdima…

Nädalalood
Mida SA õhtul SÜÜA teed?

Oma Maitse toimetus lööb oma suvised argiõhtulemmikud letti.

Nädalalood
Lapsed salatile!

Kui ma ise oleksin toit, siis kindlasti salat. Värske ja värviline, täis ootamatuid kombinatsioone, meeliülendavat maitsebuketti, rohkelt silmailu ja parajat segadust taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma, erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid. Ja keegi…

Nädalalood
Luba roosa oma klaasi

Roosa vein on juba päris kaua eksisteerinud, paraku puudub ajalooline dateering, millal seda ametlikult rosé-sildi all müüma hakati. Eestis on roosa vein jäänud vaatamata kaunis korralikule valikule ikkagi võõraks.

Nädalalood
UUS RAAMAT: Nostalgilised tordid ja koogid

See kaunis raamat on neile, kes tunnevad igatsust lapse- ja nooruspõlve tuttavate maitsete järele. 

Nädalalood
Nädalamenüü 23. - 29. mai

Kevad on organismi puhastamise aeg. Parimateks jääkainete väljutajateks peetakse naati, nõgest ja võilille, mida saab lisada kevadel kõikidesse toitudesse. Kevadel tärkavad lehed on vitamiinirikkad ja asendavad edukalt rohelisi köögivilju.

Nädalalood
Road idanditest ja idanditega

Idandid on kõige kontsentreeritum vitamiinide, mineraalainete, ensüümide, mikroelementide, aminohapete ja valkude allikas meie toiduskaalal. Lisaks saab neid mitmekülgselt kasutada – lisada kõikvõimalikesse toitudesse, isegi kookidesse. Kõige kasulikum on idandeid värskelt suhu pista. Kuid idusõbrad…

Nädalalood
Umbrohu maagia

Nõges, naat, malts, karulauk, nurmenukk, võilill – nimekiri looduses kasvavatest söödavatest ja tervislikest taimedest on pikk. Nn umbrohtu korjates peab silmas pidama, et kõige maitsvamad ja vitamiinirohkemad on noored võrsed ja esimesed lehed. Nõgeseid tuleks korjata siis, kui need on 10–15 cm pik…

Nädalalood
Kuidas teha sidrunijäätist?

Jäätis ei ole nii rammus, sest masin aitab sel õhuliseks külmuda. Siit eliad nii masinaga kui masinata sidrunijäätise valmsitamise õpetused.

Nädalalood
Saluut salatile

Armastan salatit! Värske ja värviline, ootamatud kombinatsioonid ja paras segadus taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma, head rasva ja erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid.

Nädalalood
Nädalamenüü 15. - 21. mai

Põhja-Euroopa elanike jaoks on kalaroad peaaegu igapäevased. Kala on väärtuslik toiduaine ja sellest saab valmistada erinevaid valmistamisviise kasutades paljude maitsevariatsioonidega roogasid. Kalatoidud on kergesti seeditavad ja sisaldavad kasulikke ning organismile vajalikke rasvhappeid. 

Nädalalood
Eesti oma supertoidud

Supertoitude söömine on üha laienev ülemaailmne trend. 

Nädalalood
Kuidas küpsetada kõige krõbedam küpsis?

Küpsised on nii mõnusad. Ained on sul enamasti kapis olemas. Neid küpsiseid on imetore teha koos lastega, paljud on ka täiesti jõukohased väikestele kokkadele endile katsetamiseks. Hiljem on neid hea kaasa võtta, külakostiks viia, vahetunnil krõbistada, koolilaadal müüa, ekskursioonil korisevat kõht…

Nädalalood
Kevadised salatid ja magustoidud

Kevadine salat võib olla lihtne, vaid salatilehtede ja köögiviljaga, või siis toekam, kus ka pastat, kruupe või kinoad sees. Igal juhul pane sinna nüüd rohkelt salatilehti ja võimalusel vasttärganud rohelist − naati, karulauku, võilillelehti. Ka kevadised magustoidud on kergemad ja lahjemad ning sis…

Nädalalood
Nädalamenüü 8. - 14. mai

Kevadisele toidulauale tuleks iga päev valida rohkelt värvilisi köögivilju. Mida erinevamad ja värvilisemad on viljad, seda lihtsamini aitavad need kehal talveunest välja tulla ning end jätkuvalt turgutada. Lisaks on selline menüü imeliselt maitsev ja kergesti seeditav.

Nädalalood
Magusad ahvatlused

Jah, magusat ma armastan! Aga kuna minu kodukoha, Adami talu läheduses Lahemaal pole ühtki kohvikut ega poodi, tuleb see kõik ise luua-teha. Vot see on põnev, muudkui uusi retsepte ja maitseid proovida!

Nädalalood
Mai

Ilma pikema sissejuhatuseta jooks esmalt ära Karita saadetud lugejaretsepti järgi tehtud smuuti avokaadost, rukolast ja tikritest. Klõmm! Käes on maikuu!

Nädalalood
Lauri Pedaja: "Ma ei ole toidument."

“Söögitegemisega saan isegi hakkama, aga pärast köögi koristamine, see on nagu puhka jalga, ma ei viitsi!” Seriaalides pahelisi tüüpe kehastanud Lauri Pedaja (30) on käre nagu tšillipipar rolleriga kruusateel.

Nädalalood
Täna on köögis Vladislav Djatšuk

Vladislav oli esimene, kes Eestit gastronoomiamaailma olümpiamängudeks nimetatavale Bocuse d’Orile esindama läks, ning tuli sealt tagasi kiiduväärt kohaga.

Nädalalood
Nädalamenüü 1. - 7. mai

Just kevadel on hea meelde tuletada, et vajalik kogus puu- ja köögivilju peaksid toidulaual olema iga päev. Erinevad viljad aitavad toiduvaliku hoida kevadiselt värske, kerge ja figuurisõbraliku. Esimesed saadused peenralt, metsast ja aasalt nagu karulauk, murulauk, salat, hapuoblikas, naat, nõges…

Nädalalood
Tervis toidust

Tihti tundub, et toit saab olla kas maitsev VÕI tervislik ning harva kohtuvad need kaks omadust ühel taldrikul. Toitumisnõustaja Erik Orgul on aga varuks nippe ja retsepte, mis ka kiirel ajal kehale head teevad ning süümepiinadel tekkida ei lase.

Nädalalood
Moodsad kausitoidud

Kausitoidud on tervisetoitude maailmas praegu kuumim trend. Ja mis meil saabki olla selle vastu, kui vaid üks kausitäis suudab pakkuda nii palju maitsvat ja kasulikku?! Hommikuks, lõunaks, õhtusöögiks või magustoiduks – kausitoit sobib alati.

Nädalalood
Kisub roheliseks

Kevad on jõudnud õuele ning loodus virgub. Viinapuujuured on soojenevas mullas üles ärganud ning -väädid ajavad võrseid. Rohelisus vallutab nii meie ümbruse kui ka dikteerib veinivalikut.

Nädalalood
Eesti Parim Toiduaine 2017 on Saaremaa Piimatööstuse Old Saare juust

Täna toimunud Eesti toiduainetööstuse XI aastakonverentsil andis Vabariigi President pr Kersti Kaljulaid üle kuldmärgi Eesti Parima Toiduaine 2017 konkursi võidutootele, milleks on Saaremaa Piimatööstuse Old Saare juust. 

Nädalalood
Lähme sööma!

Vaid loetud päevad veel ja Eesti Toidumess-Sööma! avab oma ukse. Suurüritus toimub 5.-6. mail Tallinna Lauluväljakul.

Nädalalood
Teistmoodi jahud

Gluteenivabadus on praegu trendikas. Seda mitte ainult nende seas, kellel esineb gluteenitalumatus, vaid valgele nisujahust saiale on kuulutatud sõda mitmel rindel ja jahuparandajatega ehk topelt gluteenikogusega jahude asemele soovitatakse järjest rohkem eelistada gluteenivabasid jahusid. Siinkohal…

Nädalalood
Maitsepärm – soolavabaks maitsestamiseks

Üleliigne sool toidus on teatavasti meie tervisele kahjulik. Maitsepärm annab võimaluse valmistada toitu soolavabalt või lihtsalt vähema soolaga.

Nädalalood
Taimetoidud – üllatustega

Just nüüd on hea süüa taimseid roogi, et aidata kehal puhtamaks ja kergemaks saada. Kui peres keegi päris lihata toime ei tule, küpseta-prae lisaks ka tükike liha või kala. Ja ära unusta kaunvilju, mis on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja kiudaineid. Täidavad hästi kõhtu ning maitseva…

Nädalalood
Osale konkursil „Leiburi Leivategu 2017“!

Eesti vanim leivaküpsetaja Leibur kuulutab juba viiendat korda välja konkursi parima kodus küpsetatud rukkileiva leidmiseks. 

Nädalalood
Nädalamenüü 24. - 30. aprill

Riis on üks vanemaid teravilju, milleta on oma menüüd raske ettegi kujutada. Poelettidel on riisisorte palju ja raske on ostes valikut teha. Siiski tasub proovida aeg-ajalt erinevaid sorte, sest need pakuvad erinevaid maitsenaudinguid.  Mõelda tuleb vaid sellele, milline sort millise valmistamisviis…

Nädalalood
Maitsvalt munast

Kõigi maailma toiduainete seas on muna kindlalt ära teeninud superstaari staatuse. Muna on suure toiteväärtusega, kergesti kättesaadav ja – last but not least – pole liiga kallis.

Nädalalood
Täna on köögis Helena Õun

Kui jutuks tulevad organismi puhastavad toidud, siis on kõigil kombeks seda tõelise piinamisega seostada. Kuna oleme söögist rohkemal või vähemal määral sõltuvuses, tundub heast ja paremast loobumine päris raske ülesanne. Minu pakutud roogadega see siiski nii hull ei ole.

Nädalalood
Nädalamenüü 17. - 23. märts

Esimesed maitsetaimed on oma nina juba maapõuest välja pistnud, et organismile turgutust ja värskust pakkuda. Aianurgas on kasvuhoo sisse saanud karulauk, mille häid omadusi ei jõua üleski lugeda. Ideaalset sobib värske karulauk salatitesse, suppidesse, maitsevõi valmistamiseks või pirukatesse. Iga…

Nädalalood
Itaalia köögi kuldsed reeglid

Kulinaarsetes küsimustes on itaallased vägagi põikpäised. Loomulikult asub maailma parim köök Itaalias ning parim risoto ja pasta valmivad nende kodukülas. Toidutõdede üle vaieldakse kasvõi hilisööni. On aga ka rida universaalseid reegleid ja soovitusi, milles kõik itaallased on ühel meelel.

Nädalalood
Lihavõtted laiast ilmast

Lihavõtteid tähistatakse pea igal pool maailmas. Laena ideid lähemate või kaugemate naabrite retseptivaramust – nii võid leida mõne uue lemmiku, mida tore valmistada rohkemgi kui kord aastas.

Nädalalood
Tam-tam-tam- tamarind

Tamarindikaunad on meie kliimas eksootilised, kuid päris kättesaamatud need siiski pole. Tamarindil on oluline koht Worcesteri ja HP kastmes, samuti erinevates tšatnides, mis on Eestiski juba üsna tavaliseks saanud.

Nädalalood
Tervislikum elu speltanisust küpsetistega

Speltat võib nimetada tavalise nisu vanaemaks. Nisu eelkäijana on ürgnisus ehk speltanisus aga märkimisväärselt rohkem vitamiine ning mineraale.

Nädalalood
Nädalamenüü 10.-16. aprill

Lihavõttenädal eeldab, et menüüs oleksid aukohal muna- ja kohupiimatoidud. Sellise valgurikka menüü tasakaalustamiseks on hea tarbida lisaks erinevaid köögiviljaroogasid või lisada aed- ja puuvilju erinevatesse toitudesse.

Nädalalood
Kaalust alla

Raamatu eesmärk on aidata saada kehakaal tervisliku tasakaalustatud toitumisega alatiseks kontrolli alla. See ei ole järjekordne „dieet”, mis lubab ülikiireid uskumatuid tulemusi, kuid kindlasti on muutused stabiilsed, püsivamad ja tervist toetavad. Tervislik tasakaalustatud (rasvad, valgud ja süsiv…

Nädalalood
Armastades taimetoitu

Mida enam taimi leiab tee sinu taldrikule, seda paremini varustad oma keha vitamiinide ja mineraalainete ning lisaks paljude väga kasulike bioaktiivsete ühenditega, mis tagavad hea tervise ja suurepärase välimuse.

Nädalalood
Nädalamenüü 3. - 9. aprill

Levinud on arusaam, et toitude valmistamisel kasutatav rasv on kurjajuur, mis ülekaalu ja südamehaiguseid põhjustab. Tegelikult on vastupidi, kui valida oma menüüsse õiged ja kvaliteetsed rasvad.  Tarbimisel peab paigas olema ka erinevate rasvhapete tasakaal. Eriti hoolega tuleb tähelepanu pöörata…

Nädalalood
Küpsetised eri jahudega

Kellele küpsetised ei maitseks! Harjumuspärasele nisujahule lisaks on põnevaid jahusid palju ja valik suur. Mõnusat küpsetamist ja uusi maitseelamusi! 

Nädalalood
Kevadine rupskiralli

Lihavõttepühadel saab jälle liha võtta! Seekord on pildil n-ö teisejärguline liha, millest siiski on võimalik väga erilisi toite valmistada.

Nädalalood
Minu söök oli lihtsus ise

Toidulaisk toiduajakirjas! Just nii võib öelda raadiohääle ja telesaatejuhi Gaute Kivistiku alias Rohke Debelaki kohta Oma Maitses. Söök ei ole teda elus kohe üldse mitte huvitanud. Aga-aga ... vanusega hakkab mõtlemises üht-teist siiski muutuma. Seepärast on pealkirjas minevik põhjendatud. Ja muidu…

Nädalalood
Midagi argist ja midagi erilist

Kui eksootilise algega toitude retsepte veidi eestlaste maitsele kohandada, sobivad need road suurepäraselt ka meie argipäeva. Maitsemeeli värskendav äratus on garanteeritud!

Nädalalood
Aprill

Natuke veel kannatust ja ongi lihavõtted! Loomulikult paistab see välja ka toiduajakirjast.

Nädalalood
Värvikad ja toitvad püreesupid

Taldrikutäis tervislikest kaunviljadest ja teistest köögiviljadest pakatav püreesupp on suure toiteväärtusega, ent samas kerge eine, millega tood oma toidulauale kenasti vaheldust.