Nädalalood
Nädalamenüü 14.- 20. august

Suvisel toidulaual on suvikõrvitsa- ja baklažaanitoidud väga mõnusad, valmivad ruttu ja täidavad kenasti kõhtu. Hoolimata sellest, et tegu on täiesti erinevate köögiviljadega, sobib neid vastavalt maitse-eelistustele roogades omavahel asendada või kasutada ühes toidus korraga hoopiski mõlemat. 

Nädalalood
Mahehõrgud aedoad. Kuidas neid valida ja miks on need nii kasulikud?

Noorteks Türgi ubadeks või rohelisteks ubadeks nimetatakse väga varases arengustaadiumis aedube.

Nädalalood
Sõelusime välja 9 vitaalset toiduainet, millega oma menüüd rikastada

“Söö targalt! Söö end saledaks! Jäta oma menüüst välja suhkur ja nisujahu! Uuri paleodieedi põhimõtteid! Rasv on kasulik!” Toidu ümber keerleb palju loosungeid, aga neist tähtsam on hea tooraine valik. Sõelusime välja üheksa vitaalset toiduainet, mil…

Nädalalood
Nädalamenüü 7. - 13. august

Suvikõrvits on väga tervislik ja mitmekülgsete kasutusvõimalustega köögivili. Spetsiifilise maitse puudumise tõttu sobib peaaegu igasse rooga. Lisaks kuumtöötlemisele võib suvikõrvitsat süüa ka toorelt, näiteks erinevates salatites või smuutides. Tuleb vaid fantaasial lennata lasta ja maitsev suvine…

Nädalalood
Suvine kohtumine Itaalias

Kohtusin Londoni lähistelt pärit Rachel Roddyga (44) kolm aastat tagasi Sitsiilias, sealse tuntud Anna Tasca Lanza kokakooli 25. sünnipäeva pidustustel. Saime kohe jutule - toit ju ühendab kiiresti!

Nädalalood
Soolane võileivatort paprika ja suvikõrvitsaga

Mahlase võileivatordi teevad eriti maitsvaks ja ilusaks suvised aiasaadused. Valmista see serveerimisele eelneval päeval, et tort saaks külmikus maitsestuda.

Nädalalood
Nädalamenüü 31. - 6. august

Suvi on suurepärane aeg tervislike smuutide valmistamiseks. Tavaliselt valmistatakse smuutisid hommikusöögiks. Samas saad valmistada sel viisil ka kergema õhtueine. Tulemuseks on parem uni, ning hommikul ärgates kergem ja reipam enesetunne.  

Nädalalood
Marjased maitsed

Kuuldavasti ei sünni ilu patta panna, kuid see ütlus ei kehti kindlasti marjade kohta. Talveks varumise kõrval kasuta marjaaja ande ka toiduvalmistamisel ning ära unusta vaaritades ka värskeid marju peoga suhu pista!

Nädalalood
Viljad purki!

Kui päikese käes lesimisest hakkab vaikselt küll saama, köidavad usinamad perenaised põlled ette ja asuvad sahvrimajandust korrastama. Hoidistajate tippajast võib mõelda kui suurest loomepuhangust, mis tõmbab maitsekunstnikke justkui iseenesest liikuma.

Nädalalood
Paastuvaba pastahooaeg

Pastat armastavad paljud, kuid sageli kaasneb selle nautimisega ka paras kogus süümepiinu. Kas ma söön süsivesikuid liiga palju? Ja kas gulteen on kasulik või pigem kahjulik?

Nädalalood
Kuidas valmistada torti arbuusist?

Arbuus vallutab kõikide poodide ja turgude letipealseid. Imekombel ei tüdine sellest suurest magusast ja mahlasest viljast ära ka. 

Nädalalood
Sulajuust Merevaik sai 50!

Merevaik on esimene Eestis välja mõeldud ja toodetud sulatatud juust ning Eesti üks edukaim nostalgiatoode, mis ühendab erinevaid põlvkondi. Merevaik on sündinud küll nõukogude-aegses Eesti plaanimajanduses, kuid osutunud väga elujõuliseks tooteks turumajanduses. Kokku toodetakse Merevaiku umbes 5…

Nädalalood
August

Taas on august ja see tähendab, et taas on Oma Maitse Good Foodi retseptide päralt – otsast otsani! Imeline kergus ja uued ideed! Rõõmustavad kõik: lapsed, grillisõbrad, taimetoitlased, küpsetajad ja maiasmokad. AVASTAGEM! NAUTIGEM!

Nädalalood
Tige tikker? Oh, ei - maitsev karusmari!

Tikker on tervislik ja maitsev eestimaine mari, mis seni küll kahjuks liiga vähe tähelepanu pälvinud. Kõige maitsvamad on karusmarjad otse põõsalt süües, aga neid on hea ka vähese suhkruga püreestada ja sügavkülma panna. Nii saab kõiki neid retsepte valmistada aasta ringi

Nädalalood
Nädalamenüü 24. - 30. juuli

See suvi jääb oma soojuse poolest alla eelnevatele. Seepärast ei saa panustada ainult jahedatele suvetoitudele. Jahedavõitu suveõhtusse saab soojust juurde ka erinevate soojade salatitega ja põnevate vürtsidega. Marjad on aga kindlasti suvise menüü tervislik ja kohustuslik osa. 

Nädalalood
Riivitud leib ja sai – asendamatud abimehed

Pakike riivsaia või -leiba on igal isekokkajal alati käepärast. Krõbeda paneeringu valmistamise jaoks on need peaaegu asendamatud.

Nädalalood
Nädalamenüü 17. - 23. juuni

Eestimaa suvi on lühike ja seetõttu värske köögi- ning puuviljahooaeg kestab vaid mõne kuu. Praegu tasuks poetada taldrikule nii palju värsket kodumaist kraami kui võimalik ja tunda seeläbi mõnu tervislikumast einest. Lisaks on värskete aiasaaduste kuud parim aeg vabaneda üleliigsetest kilodest. 

Nädalalood
Juuli on metsmaasikakuu!

Metsmaasikate hooaja algus sõltub suvesoojusest, aga kui see lahti läheb, kestab mitu-mitu nädalat. Kõigepealt hakkavad punetama päikesepaistelised niidud. Seejärel võtavad punase kuma üle varjulisemad metsaääred. Kõige varajasem saak valmib Lõuna-Eestis ja umbes kahe nädala pärast on marjad küpsed…

Nädalalood
Puhkuseaja hommikusöögid

Puhkusehommikutel on aega ka uusi roogi proovida, argirutiinist välja murda. Toorpuder maasikatega, tatrasõrnikud, küpsetatud avokaadod, munatopsid igale ärkajale omal ajal, inglispärane kuninglik hommikusöök – kõigile midagi!

Nädalalood
Puhkus maal

Suvi. Puhkus. Valgus. Päike. Päevitamisest kipitavad õlanukid ning marjakorjamisest värvunud näpuotsad. Suplemised ja metsaskäigud. Suvised tegemised ja söömised. Igal suvel on oma maitse, aga ühine nimetaja on alati sama – värsked loodusannid.

Nädalalood
Üks hea jäätis on alati ahvatlev

Niipea kui soojaks läheb, ampsavad külma maiust isegi need, kes muidu suured jäätisesõbrad ei ole. Poest leiab küll igasugu imelisi maitseid, aga isetehtud päikeseküpsete suvemarjadega jäätis on vastupandmatu. Pealegi on täpselt teada, mida sinna sisse on pandud. Ja kui ta ei tulegi nii kreemine ja…

Nädalalood
Nädalamenüü 10. - 16. juuli

Esimesed selleaastased seened on metsa all juba päris suureks kasvanud ja seega hakkab seente hooaeg kätte jõudma. Värsketest seentest valmistatud toidud rikastavad söögilauda ja pakuvad maitsvat vaheldust. 

Nädalalood
Värska veekokteilid

Tervislikud ja maitsvad veekokteilid annavad suvistele sündmustele omajagu põnevust juurde ning on alternatiiviks alkoholi sisaldavatele kokteilidele. Veekokteilid sobivad ideaalselt kaunistama nii pidupäeva aga ka argiõhtut. Toome teieni 10 kokteili retsepti, milles kasutatud Värska Originaali mull…

Nädalalood
Juuli

Aasta parim aeg on käes ja võib öelda, et rikkus ja küllus on toidulaual nüüd kohal. Seepärast rõkkab maitsetest ja suvevärvidest ka meie ajakiri.

Nädalalood
Sandra Sentjurin: “Mulle meeldib, kui tort ei näe välja nagu tort!”

Magusakunstnik, võiks seista tema visiitkaardil. Lehtkullaga kaetud šokolaadist pealuud, lilleõied nagu dekadentlikust luuletusest, trimmitud pisarad, suhkurdatud suled, kohrutused, keerdus laastud. Sageli müstilistes toonides: tumeroosad, uduhallid…

Nädalalood
Auru võim

Aurutamist kasutatakse teenimatult vähe, kuigi see on lihtne ja tervisesõbralik toiduvalmistusviis.

Nädalalood
Nädalamenüü 3. - 9. juuni

Pärast suuri grillipidusid peaks rohkem tähelepanu pöörama suvistele ja maitsvatele taimsetele toitudele, sest jaanipäeva paiku on oht lihatooteid süüa rohkem kui organismile valguallikana tarvis. Et tervislikumalt toituda, võib suvistel grilliõhtutel  proovida liha asemel hoopiski köögi- ja puuvilj…

Nädalalood
Maitsed laiast maailmast. Rumeenia

Rumeenia päritolu Ruxandrat (43) kohtasin ma 1998. aastal, kui Edinburghi õppima läksin. Ruxandra käis tegelikult Kesk-Euroopa ülikoolis Budapestis ja oli Šotimaale tulnud üheks semestriks ning just nimelt samasse magistriprogrammi, mille minagi valisin.

Nädalalood
Oivikust odrakruup

Odrakruup on üks neid toiduaineid, mida oleme harjunud pidama tavaliseks ja argiseks. Vahel tuleb kõvasti selgitustööd teha, et tegemist on taasavastatult moeka, universaalse, maitsva ja ka väga kasuliku teraga.

Nädalalood
Suviselt lihtsad toidud

Esimesed värsked kartulid ja muud aedviljad on sama oodatud kui suvi ise! Väikesed mugulad maitsevad head lihtsate lisanditega. Maitset ja aroomi lisavad peenralt või potist nopitud ürdid. Küpseks saavad aia- ja metsamarjad pakuvad maitsenaudingut kookides ja magusroogades.

Nädalalood
Nädalamenüü 26. - 2. juuli

Esimesed eestimaised köögiviljad nagu värske kartul ja kurk on jõudnud juba turu- ja poelettidele. Seega tasub nüüd värsket kodumaist köögivilja rohkem oma menüüsse lisada. Hoolimata jahedavõitu kevadest leidub kindlasti ka aiaomanike salatipeenral värsket salatimaterjali küllaga.

Nädalalood
Maasikamagus aeg

Suvine maasikaaeg on magusvalus – magus seetõttu, et küpse kodumaise maasika maitse ei ole võrreldav ühegi välismaise marja mekiga, ning valus seetõttu, et seda aega jagub vaid paariks lühikeseks nädalaks.

Nädalalood
Aedoad – tervislik valik suvisel toidulaual

Suve üheks tähiseks on aedubade ilmumine turulettidele. Vähe kaloreid, aga rohkelt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad kollased ja rohelised aedoad on tervislikud. Pealegi valmivad kiiresti ja sobivad paljudesse suveroogadesse.

Nädalalood
Eestit külastas maailma kalleima kohvisordi farmer El Salvadorist

Eestit külastas El Salvadori kohvifarmi Cuatro M juhataja Emilio Lopez Diaz, kelle farm kasvatab maailma kalleimat kohvisorti Geisha, mis tuli esmakordselt müügile ka Eestis. Jaapani ja USA turgude üha suureneva nõudluse tõttu jõuab antud kohvisorti…

Nädalalood
Jaaniõhtu söögid

Jaanilaupäeval, kui tubane kokkamine ei ahvatle, on mõnus, kui söögipoolis tuleb grillilt. Jaaniöö on pikk, nii jõuad palju mõnusaid ampse grillida. Vaid kohvikõrvase maasika-küpsisetordi saad toas juba varem ette valmistada.

Nädalalood
Nädalamenüü 19 - 25. juuni

Selle nädala menüü pakub rohkelt võimalusi väljas grillil toidu valmistamiseks. Soovi korral võib alati lisada menüüsse värsket rohelist köögivilja, mis suurepäraselt grilltoitude juurde sobib ning aitab jaaninädala valgurikast menüüd tasakaalustada.

Nädalalood
Nädalamenüü 12. - 18. juuni

Enne kui toidulauale taas värske kodumaine köögivili jõuab, sealhulgas ka kartul, saab menüüs olevate toitude valikut rikastada pastatoitude, riis või tatraga, mis koos aina suureneva kevadrohelise valikuga menüü mitmekülgseks ja rikkalikuks muudab.

Nädalalood
Kuidas grillida kala?

Värsket kala liigub meie turgudel üha rohkem ning värske kala grillimine on lihtne. Lisaks võtab see kõik väga vähe aega, eriti kui sul on kasutada gaasigrill. Lisaks maitseb kala hästi ka ilma igasuguse marinaadi kasutamiseta ning on nii isegi mahlasem.  

Nädalalood
Värsked ja värvilised piknikutoidud

Mis võiks olla mõnusam kui roheline muru, päikseline ilm ja maitsvad toidud! Siit leiad retsepte lihtsalt valmivateks aiapeoroogadeks, mis maitsevad nii suurtele kui ka väikestele. Lisaks tee suvejoogid alati ise. Mõlemad teed sobivad ideaalselt kuumal suvepäeval joomiseks. Tee värskendav rüübe õhtu…

Nädalalood
Pärnu Vallikääru aasal toimub täna ja homme Grillfest

Järjekorras juba seitsmeteistkümes Grillfest on täies hoos.

Nädalalood
Uus raamat: Supersmuutid mangost mustikani

Eesti juurtega Kati Jaakonen, üks esimesi ja populaarsemaid toidublogijaid Soomes, on oma blogis Hellapoliisi.fi jaganud inspireerivaid retsepte juba üle kümne aasta. Soomes on Katil ilmunud mitukümmend kokaraamatut. Tema esimene eesti keelde tõlgitud raamat „Leivad ja leivahõrgutised“ ilmus 2016.

Nädalalood
Uus raamat: Mia ja Anett köögis

Mia ja Anett on kaks täiesti tavalist Viimsi Keskkooli kaheksanda klassi tüdrukut, kelle tõeline kirg on kokkamine – kui nad parasjagu köögis pottide ja pannidega ei mölla, siis otsivad põnevaid ja ägedaid toiduretsepte. 

Nädalalood
Nädalamenüü 5. - 11. juuni

Loomulikult on mugav valmistada salateid poodides pakutavast salatimaterjalist, kuid hoopis väärtuslikuma salati saab lisades koostisosadena juurde looduses leiduvaid hooajalisi taimi. Suurepärased vitamiiniallikad on kuuse- ning männikasvaud, samuti sobivad turgutuseks erinevad pungad ja noored leh…

Nädalalood
Karune tervisesõber

Nõgest on keeruline mitte märgata. Tõenäoliselt on kõik seda kurja taime altkulmu vaadanud ning tema poole rusikat viibutanud, kuid tegelikult on nõges üks võimsamaid ravimtaimi. Kui loetleda kõiki nõgese häid omadusi, siis inimesed mitte ei rohiks, vaid kasvataksid nõgeseid. Vanarahvas teadis, et…

Nädalalood
Suvised road rabarberi ja maasikaga

Rabarber ja maasikas on koos võimas duo, mis oma maitsetega teineteist toetavadtäiendavad, tuues välja oma parimad omadused. Magus ja hapu sobivad nii soolastesse kui magusatesse roogadesse, kookidest rääkimata. Just juuni on parim aeg, mil mõlemaid kombineerida.

Nädalalood
Peipsimaa otsib oma toidusuveniiri

Peipsimaa maitsete aastal otsib Peipsi Toidu võrgustik oma piirkonna toidusuveniiri, mis iseloomustaks kõige paremini Peipsi toitu ja piirkonna omapära. 

Nädalalood
Juuni

"Kuidas ja mida süüa ja kokata-keeta perele nii, et kõht oleks rahul ja soolestik funktsioneeriks? Sellele küsimusele vastavad juuninumbris üht- või teistpidi kõik meie autorid.

Nädalalood
Suvine kergus

Nappi suveaega ei maksa köögis konutamisele kulutada. Kogu kokku tõhus retseptiarsenal vähest vaeva nõudvatest roogadest, millega kostitada häid sõpru ja iseennastki.

Nädalalood
Nädalamenüü 29. - 4. juuni

Hommikusöök on päeva kõige tähtsam toidukord, mis paneb aluse kogu päevale. Üks variant tervislikuks hommikusöögiks on erinevad pudrud. Hästi sobivad täisteraviljadest ,kuid ka köögiviljadest ja munast valmistatud pudrud. Juurde võib tarbida soovi korral meelepäraseid köögiviljasalateid. 

Nädalalood
Head nipid: Kuidas teha maasikatest roose?

Maasikatest saab teha stiilseid roose uhke maasikapeo lauale.