Nädalalood
Sirje Potisepp valiti viiendat korda Toiduliidu juhatajaks

Eesti Toiduainetööstuse Liidu volikogu nimetas Sirje Potisepa liidu juhatajaks järgmiseks kolmeaastaliseks ametiajaks.

Nädalalood
Nädalamenüü 25. - 1. oktoober

Kana on lihtsalt valmistatav ja seetõttu eelistatakse seda tihti teistele lihadele. Samas sisaldab kanaliha vähem rasva ja kuulub seega tervislike valikute hulka. Kana võib kombineerida nii riisi, pasta, kartuli, salati kui ka väga paljude teiste lisanditega. Sügisel sobivad tervislikeks ja maitsvat…

Nädalalood
Väega marjad

Pihlakat on eestlased pidanud alati väega puuks, mis halva eemale hoiab. Väekad on tema marjadki, sisaldades mitmeid aineid, mis tervisele soodsalt mõjuvad.

Nädalalood
Lihtsad toiduained maitsvaks menüüks. Toidud 5 komponendist

Kes meist poleks mõelnud, et ah, selles retseptis on nii palju aineid, ei viitsi teha! Vahel on hea kokata vähesega ja pole vaja pikas reas näpuga järge vedada. 5 komponenti on üsna paras hulk, et üks maitsev ja toitev roog valmis teha. Sool, pipar…

Nädalalood
Suur üllatus! Aastaid parimaks valitud "Kuldrenett" tõugati tänavu troonilt

16. septembril valiti aianduskeskuses Hansaplant juba üheteistkümnendat korda lemmikõuna. Üsnagi üllataval kombel võitis sellel aastal sügisõun "Kallika".

Nädalalood
Sügisemeelsed supid

Kui juurikate ahjus küpsetamine on käe sees, siis suppi pole üldse keerulisem teha. Lisaks kurdavad supisööjad seedimisvaevuste üle mitmeid kordi harvemini. Miks nii? Otse põllult patta filosoofia kehtib septembris kõige enam. Mida lühem on köögiviljade säilitamiseks kulunud aeg, seda rohkem on vilj…

Nädalalood
Põlvkonnavahetus Eesti kulinaaria tipus: Bocuse d’Or võistlusi hakkab eest vedama Vladislav Djatšuk

Dimitri Demjanov (70), kes on olnud üle kümne aasta maailma mainekaima kokandusvõistluse Bocuse d’Or žüriiliige ja Eesti organisatsiooni president, annab teatepulga üle tippkokk Vladislav Djatšukile…

Nädalalood
Sri Lanka maitsed

Ameerika Ühendriikidest pärit Katiet (42) kohtasin ma Šotimaal elades. 2000.–2001. õppeaastal tudeeris ta Edinburghis ärijuhtimist ja seejärel jätkas õpinguid Pariisis. 

Nädalalood
Lõunasöök kodust kaasa

Kui hea ka töökoha naabruses olev kohvik on, ikka tekib kord tüdimus seal pakutavast. Või siis pole see paraku taskukohane. Kodus valmistehtud lõuna on nii tervislik kui ka maitsev!

Nädalalood
Jahud: tuttavad ja vähem tuttavad

Jahude maailm avardub peadpööritava kiirusega, kuid teraviljadest valminud jahud on ja jäävad senini ikkagi jahumaailma raudvaraks. 

Nädalalood
Nädalamenüü 18. - 24. september

Sel aastal on vihmaseid päevi  olnud rohkem kui päikeselisi, mis on toonud kaasa seeneuputuse. Metsaalused on erinevatest seentest lausa kirjud.  Toiduvalmistamisel pakub see aga loomulikult suurepäraseid võimalusi. Kes ise metsa minna ei viitsi või ei taha, saab sobivad metsannid valida turult või…

Nädalalood
Julged maitsta? Mart Juur, Robert Kõrvits ja Karolin Kuusik võistlevad jaapani toidu valmistamises

Sel pühapäeval kell 13-16 Tallinnas Solaris keskuses toimuval Jaapani turul pakuvad erinevaid aasiapäraseid hõrgutisi ka tuntud telenäod, kes üheskoos Tokumaru kokkadega Jaapani toidu valmistamises võ…

Nädalalood
Seenenäitus toob külastajate ette 150 seeneliiki ning seeneussid

15.-24. septembril on Eesti Loodusmuuseumi hoovis taas avatud sügisene seenenäitus. Sel aastal 55. korda külastajate ette toodav väljapanek esitleb ligi paarisadat seeneliiki, mille hulgas on nii söödavaid, mittesöödavaid, tinglikult söödavaid kui ka…

Nädalalood
Küpsetised õuntega

Õunapuud pakuvad sel aastal taas rikkalikku saaki. On, mida kohe süüa või purki panna või koogiks küpsetada. Eesti hapukas õun on igasugu küpsetistes parim ja sisaldab enam vitamiine kui kauge maa ubin. Kusjuures tasub proovida ka muid jahusid peale nisujahu või jätta teravili üldse mängust välja −…

Nädalalood
Suvest magusamad

Kes ei tahaks saada osa viigimarjade magusast, pisut maasikasest mekist! Rikkaliku maitse, ent õblaka koorega mari transportimist eriti ei talu ning on vaid hooajal meie lettidel oma parimas vormis.

Nädalalood
Nädalamenüü 11.-17. september

Nüüd on  suurem osa aiatöödest tehtud ja taas rohkem aega tubaste tegevuste jaoks. Rohkem jagub aega ka köögis toimetamiseks ning erinevate roogade valmistamiseks. Paljud värsked aiasaadused annavad selleks suurepärase võimaluse. Ära saab kasutada ka need köögi- ja puuviljad, mis üle talve ei säili.

Nädalalood
Mahlased ja magusad ÕUNAKOOGID

Esimesed oma aia õunad maitsevad alati nii uskumatult head, koguni väheke ussitanud punnid valge klaari alt. Neist küpsetatud koogidki tulevad mahlased ja magusad! Jaga õunu ka sõpradele-tuttavatele, et nemadki küpsetada saaksid!

Nädalalood
Nädalamenüü 4. - 10. september

Õige toitumine on oluline selleks, et olla terve ja energiline. Toit peab olema mitmekülgne ning sisaldama toiduaineid kõigist toidugruppidest. Erinevad toidud annavad meile olulisi toitaineid. Liigselt ühekülgse toitumise puhul võib tekkida vitamiinide ja mineraalainete puudus, mis halvendab elukva…

Nädalalood
Kuldne seeneaeg

Sügist ootame me kõik juba üksnes mõnusate seenelkäikude pärast. Kaunis värviline mets, kuldsed päiksekiired, seenekorv käevangus... Loomulikult teeb peale meeldiva jalutuskäigu head meelt rikkalik seenesaak. Kõige mõnusam on see kohe pannile panna!

Nädalalood
September

Me oleme Oma Maitse toimetuses rõõmsad, puhanud ja värsked ning seepärast ragistame hoogsalt varasügise kallal: amps-amps!

Nädalalood
“Stopp, pildistan!”

Kuidas talletada fotole krõbedad pinnad, nõrguvad mahlad, pudenenud ürdipuru ning kõige tähtsam – aimdus ees ootavast maitsest? Mismoodi ohjata eriti piredaid staartoite? Kas toidupiltniku põli on lõputu nautimine? Oma Maitse vestles kolme toidufotograafiga.

Nädalalood
Metsa läksid sa ja metsa läksin ma …

Tänavune vaheldusrikas suvi ei jäta seenesõpru rahule. Kui veidike vihma tuleb, on metsa alt leida nii sambla seest välja punnitavaid puravikke kui ka saledaid riisikaid. Päikselisematest kohtadest leiab kukeseeni veel septembriski.

Nädalalood
Sügavkülma sügavustes

Sügavkülmutamine on tervislik alternatiiv muudele hoiustamisviisidele – toitaineid säilib kõige enam ja vältida saab ka soola, suhkru, äädika ja muude säilitajate ületarbimist. 

Nädalalood
Nädalamenüü 28. - 3. september

Tervislik hommikusöök on hea ja energiarikka päeva alus. Suve lõpus on saavutanud oma küpsuse suurem osa Eestis kasvavatest marjadest. Lisades neid hommikupudrule või smuutisse, saab muuta oma eine veelgi maitsvamaks ja loomulikult ka vitamiinirikkamaks. Samuti sobivad marjad suurepäraselt päeva lõp…

Nädalalood
Kliid tervise teenistuses

Kui uurida tavapärast toiduvalikut, siis kipub pahatihti nappima seal kiudaineid. Just seepärast tasuks oma toidulauale tuua kliid, mis on tulvil ka väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid. Leida võib nii nisu-, kaera- kui ka rukkikliisid.

Nädalalood
Köögiviljasaak paitab kõhtu

Kasuta oma retseptides kodumaist rikkalikku puu- ja köögiviljasaaki. Hellita end porgandikoogiga või valmista tomatitest üks maitsev ahjuroog!

Nädalalood
UUS RAAMAT: Baklažaanitoidud

Kui te armastate baklažaani, on see raamat just teile. Baklažaan on väga tänuväärne vili, millega tasub sõbraks saada ‒ sõbrana suudab see pakkuda mitmeid meeldejäävaid maitsekooslusi ja uusi põnevaid kogemusi. Lisaks kuulub baklažaan väga tervisesõbralike viljade hulka, mida tasuks oma toidulaual…

Nädalalood
Nädalamenüü 21. - 27. august

Eesti looduses on aeg, kus kodumaised ja värsked köögiviljad, puuviljad, marjad ning seened on kõigile kättesaadavad. Nüüd on hea kasutada neid kõikide toitude valmistamiseks nii tavapärasel kui ka tavapäratul viisil. Miks mitte lisada tikreid kastmesse või köögivilja tordi sisse.

Nädalalood
Tomat - suur köögilemmik

Ilma tomatita oleks võimatu ette kujutada Itaalia, Kreeka, Lõuna-Prantsusmaa, Hispaania ja Ameerika rahvuskööke, kuid tomat on ka eestlaste suur lemmik!

Nädalalood
Südasuvine küllus toidulaual

Peenralt, turult ja vanaema juurest saab nii palju värsket kraami! Tahaks kõike seda võimalikult palju ära kasutada. Retseptid annavad sulle selleks inspiratsiooni.

Nädalalood
Väätsa Agro juht: haigete või ravimikuuril olevate lehmade piim pakki ei jõua

Toiduliidu piimapäeval esinenud Väätsa Agro juhi Margus Mulla sõnul on ravimijäägiga piima jõudmine tööstustele müüdava toorpiima hulka tänapäeval praktiliselt välistatud. Haigeid ja ravimikuuri läbimise tõttu keeluajal olevaid lehmi hoitakse rangelt…

Nädalalood
Nädalamenüü 14.- 20. august

Suvisel toidulaual on suvikõrvitsa- ja baklažaanitoidud väga mõnusad, valmivad ruttu ja täidavad kenasti kõhtu. Hoolimata sellest, et tegu on täiesti erinevate köögiviljadega, sobib neid vastavalt maitse-eelistustele roogades omavahel asendada või kasutada ühes toidus korraga hoopiski mõlemat. 

Nädalalood
Mahehõrgud aedoad. Kuidas neid valida ja miks on need nii kasulikud?

Noorteks Türgi ubadeks või rohelisteks ubadeks nimetatakse väga varases arengustaadiumis aedube.

Nädalalood
Sõelusime välja 9 vitaalset toiduainet, millega oma menüüd rikastada

“Söö targalt! Söö end saledaks! Jäta oma menüüst välja suhkur ja nisujahu! Uuri paleodieedi põhimõtteid! Rasv on kasulik!” Toidu ümber keerleb palju loosungeid, aga neist tähtsam on hea tooraine valik. Sõelusime välja üheksa vitaalset toiduainet, mil…

Nädalalood
Nädalamenüü 7. - 13. august

Suvikõrvits on väga tervislik ja mitmekülgsete kasutusvõimalustega köögivili. Spetsiifilise maitse puudumise tõttu sobib peaaegu igasse rooga. Lisaks kuumtöötlemisele võib suvikõrvitsat süüa ka toorelt, näiteks erinevates salatites või smuutides. Tuleb vaid fantaasial lennata lasta ja maitsev suvine…

Nädalalood
Suvine kohtumine Itaalias

Kohtusin Londoni lähistelt pärit Rachel Roddyga (44) kolm aastat tagasi Sitsiilias, sealse tuntud Anna Tasca Lanza kokakooli 25. sünnipäeva pidustustel. Saime kohe jutule - toit ju ühendab kiiresti!

Nädalalood
Soolane võileivatort paprika ja suvikõrvitsaga

Mahlase võileivatordi teevad eriti maitsvaks ja ilusaks suvised aiasaadused. Valmista see serveerimisele eelneval päeval, et tort saaks külmikus maitsestuda.

Nädalalood
Nädalamenüü 31. - 6. august

Suvi on suurepärane aeg tervislike smuutide valmistamiseks. Tavaliselt valmistatakse smuutisid hommikusöögiks. Samas saad valmistada sel viisil ka kergema õhtueine. Tulemuseks on parem uni, ning hommikul ärgates kergem ja reipam enesetunne.  

Nädalalood
Marjased maitsed

Kuuldavasti ei sünni ilu patta panna, kuid see ütlus ei kehti kindlasti marjade kohta. Talveks varumise kõrval kasuta marjaaja ande ka toiduvalmistamisel ning ära unusta vaaritades ka värskeid marju peoga suhu pista!

Nädalalood
Viljad purki!

Kui päikese käes lesimisest hakkab vaikselt küll saama, köidavad usinamad perenaised põlled ette ja asuvad sahvrimajandust korrastama. Hoidistajate tippajast võib mõelda kui suurest loomepuhangust, mis tõmbab maitsekunstnikke justkui iseenesest liikuma.

Nädalalood
Paastuvaba pastahooaeg

Pastat armastavad paljud, kuid sageli kaasneb selle nautimisega ka paras kogus süümepiinu. Kas ma söön süsivesikuid liiga palju? Ja kas gulteen on kasulik või pigem kahjulik?

Nädalalood
Kuidas valmistada torti arbuusist?

Arbuus vallutab kõikide poodide ja turgude letipealseid. Imekombel ei tüdine sellest suurest magusast ja mahlasest viljast ära ka. 

Nädalalood
Sulajuust Merevaik sai 50!

Merevaik on esimene Eestis välja mõeldud ja toodetud sulatatud juust ning Eesti üks edukaim nostalgiatoode, mis ühendab erinevaid põlvkondi. Merevaik on sündinud küll nõukogude-aegses Eesti plaanimajanduses, kuid osutunud väga elujõuliseks tooteks turumajanduses. Kokku toodetakse Merevaiku umbes 5…

Nädalalood
August

Taas on august ja see tähendab, et taas on Oma Maitse Good Foodi retseptide päralt – otsast otsani! Imeline kergus ja uued ideed! Rõõmustavad kõik: lapsed, grillisõbrad, taimetoitlased, küpsetajad ja maiasmokad. AVASTAGEM! NAUTIGEM!

Nädalalood
Tige tikker? Oh, ei - maitsev karusmari!

Tikker on tervislik ja maitsev eestimaine mari, mis seni küll kahjuks liiga vähe tähelepanu pälvinud. Kõige maitsvamad on karusmarjad otse põõsalt süües, aga neid on hea ka vähese suhkruga püreestada ja sügavkülma panna. Nii saab kõiki neid retsepte valmistada aasta ringi

Nädalalood
Nädalamenüü 24. - 30. juuli

See suvi jääb oma soojuse poolest alla eelnevatele. Seepärast ei saa panustada ainult jahedatele suvetoitudele. Jahedavõitu suveõhtusse saab soojust juurde ka erinevate soojade salatitega ja põnevate vürtsidega. Marjad on aga kindlasti suvise menüü tervislik ja kohustuslik osa. 

Nädalalood
Riivitud leib ja sai – asendamatud abimehed

Pakike riivsaia või -leiba on igal isekokkajal alati käepärast. Krõbeda paneeringu valmistamise jaoks on need peaaegu asendamatud.

Nädalalood
Nädalamenüü 17. - 23. juuni

Eestimaa suvi on lühike ja seetõttu värske köögi- ning puuviljahooaeg kestab vaid mõne kuu. Praegu tasuks poetada taldrikule nii palju värsket kodumaist kraami kui võimalik ja tunda seeläbi mõnu tervislikumast einest. Lisaks on värskete aiasaaduste kuud parim aeg vabaneda üleliigsetest kilodest. 

Nädalalood
Juuli on metsmaasikakuu!

Metsmaasikate hooaja algus sõltub suvesoojusest, aga kui see lahti läheb, kestab mitu-mitu nädalat. Kõigepealt hakkavad punetama päikesepaistelised niidud. Seejärel võtavad punase kuma üle varjulisemad metsaääred. Kõige varajasem saak valmib Lõuna-Eestis ja umbes kahe nädala pärast on marjad küpsed…

Nädalalood
Puhkuseaja hommikusöögid

Puhkusehommikutel on aega ka uusi roogi proovida, argirutiinist välja murda. Toorpuder maasikatega, tatrasõrnikud, küpsetatud avokaadod, munatopsid igale ärkajale omal ajal, inglispärane kuninglik hommikusöök – kõigile midagi!