Nädalalood
Tige tikker? Oh, ei - maitsev karusmari!

Tikker on tervislik ja maitsev eestimaine mari, mis seni küll kahjuks liiga vähe tähelepanu pälvinud. Kõige maitsvamad on karusmarjad otse põõsalt süües, aga neid on hea ka vähese suhkruga püreestada ja sügavkülma panna. Nii saab kõiki neid retsepte valmistada aasta ringi

Nädalalood
Nädalamenüü 24. - 30. juuli

See suvi jääb oma soojuse poolest alla eelnevatele. Seepärast ei saa panustada ainult jahedatele suvetoitudele. Jahedavõitu suveõhtusse saab soojust juurde ka erinevate soojade salatitega ja põnevate vürtsidega. Marjad on aga kindlasti suvise menüü tervislik ja kohustuslik osa. 

Nädalalood
Riivitud leib ja sai – asendamatud abimehed

Pakike riivsaia või -leiba on igal isekokkajal alati käepärast. Krõbeda paneeringu valmistamise jaoks on need peaaegu asendamatud.

Nädalalood
Nädalamenüü 17. - 23. juuni

Eestimaa suvi on lühike ja seetõttu värske köögi- ning puuviljahooaeg kestab vaid mõne kuu. Praegu tasuks poetada taldrikule nii palju värsket kodumaist kraami kui võimalik ja tunda seeläbi mõnu tervislikumast einest. Lisaks on värskete aiasaaduste kuud parim aeg vabaneda üleliigsetest kilodest. 

Nädalalood
Juuli on metsmaasikakuu!

Metsmaasikate hooaja algus sõltub suvesoojusest, aga kui see lahti läheb, kestab mitu-mitu nädalat. Kõigepealt hakkavad punetama päikesepaistelised niidud. Seejärel võtavad punase kuma üle varjulisemad metsaääred. Kõige varajasem saak valmib Lõuna-Eestis ja umbes kahe nädala pärast on marjad küpsed…

Nädalalood
Puhkuseaja hommikusöögid

Puhkusehommikutel on aega ka uusi roogi proovida, argirutiinist välja murda. Toorpuder maasikatega, tatrasõrnikud, küpsetatud avokaadod, munatopsid igale ärkajale omal ajal, inglispärane kuninglik hommikusöök – kõigile midagi!

Nädalalood
Puhkus maal

Suvi. Puhkus. Valgus. Päike. Päevitamisest kipitavad õlanukid ning marjakorjamisest värvunud näpuotsad. Suplemised ja metsaskäigud. Suvised tegemised ja söömised. Igal suvel on oma maitse, aga ühine nimetaja on alati sama – värsked loodusannid.

Nädalalood
Üks hea jäätis on alati ahvatlev

Niipea kui soojaks läheb, ampsavad külma maiust isegi need, kes muidu suured jäätisesõbrad ei ole. Poest leiab küll igasugu imelisi maitseid, aga isetehtud päikeseküpsete suvemarjadega jäätis on vastupandmatu. Pealegi on täpselt teada, mida sinna sisse on pandud. Ja kui ta ei tulegi nii kreemine ja…

Nädalalood
Nädalamenüü 10. - 16. juuli

Esimesed selleaastased seened on metsa all juba päris suureks kasvanud ja seega hakkab seente hooaeg kätte jõudma. Värsketest seentest valmistatud toidud rikastavad söögilauda ja pakuvad maitsvat vaheldust. 

Nädalalood
Värska veekokteilid

Tervislikud ja maitsvad veekokteilid annavad suvistele sündmustele omajagu põnevust juurde ning on alternatiiviks alkoholi sisaldavatele kokteilidele. Veekokteilid sobivad ideaalselt kaunistama nii pidupäeva aga ka argiõhtut. Toome teieni 10 kokteili retsepti, milles kasutatud Värska Originaali mull…

Nädalalood
Juuli

Aasta parim aeg on käes ja võib öelda, et rikkus ja küllus on toidulaual nüüd kohal. Seepärast rõkkab maitsetest ja suvevärvidest ka meie ajakiri.

Nädalalood
Sandra Sentjurin: “Mulle meeldib, kui tort ei näe välja nagu tort!”

Magusakunstnik, võiks seista tema visiitkaardil. Lehtkullaga kaetud šokolaadist pealuud, lilleõied nagu dekadentlikust luuletusest, trimmitud pisarad, suhkurdatud suled, kohrutused, keerdus laastud. Sageli müstilistes toonides: tumeroosad, uduhallid…

Nädalalood
Auru võim

Aurutamist kasutatakse teenimatult vähe, kuigi see on lihtne ja tervisesõbralik toiduvalmistusviis.

Nädalalood
Nädalamenüü 3. - 9. juuni

Pärast suuri grillipidusid peaks rohkem tähelepanu pöörama suvistele ja maitsvatele taimsetele toitudele, sest jaanipäeva paiku on oht lihatooteid süüa rohkem kui organismile valguallikana tarvis. Et tervislikumalt toituda, võib suvistel grilliõhtutel  proovida liha asemel hoopiski köögi- ja puuvilj…

Nädalalood
Maitsed laiast maailmast. Rumeenia

Rumeenia päritolu Ruxandrat (43) kohtasin ma 1998. aastal, kui Edinburghi õppima läksin. Ruxandra käis tegelikult Kesk-Euroopa ülikoolis Budapestis ja oli Šotimaale tulnud üheks semestriks ning just nimelt samasse magistriprogrammi, mille minagi valisin.

Nädalalood
Oivikust odrakruup

Odrakruup on üks neid toiduaineid, mida oleme harjunud pidama tavaliseks ja argiseks. Vahel tuleb kõvasti selgitustööd teha, et tegemist on taasavastatult moeka, universaalse, maitsva ja ka väga kasuliku teraga.

Nädalalood
Suviselt lihtsad toidud

Esimesed värsked kartulid ja muud aedviljad on sama oodatud kui suvi ise! Väikesed mugulad maitsevad head lihtsate lisanditega. Maitset ja aroomi lisavad peenralt või potist nopitud ürdid. Küpseks saavad aia- ja metsamarjad pakuvad maitsenaudingut kookides ja magusroogades.

Nädalalood
Nädalamenüü 26. - 2. juuli

Esimesed eestimaised köögiviljad nagu värske kartul ja kurk on jõudnud juba turu- ja poelettidele. Seega tasub nüüd värsket kodumaist köögivilja rohkem oma menüüsse lisada. Hoolimata jahedavõitu kevadest leidub kindlasti ka aiaomanike salatipeenral värsket salatimaterjali küllaga.

Nädalalood
Aedoad – tervislik valik suvisel toidulaual

Suve üheks tähiseks on aedubade ilmumine turulettidele. Vähe kaloreid, aga rohkelt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad kollased ja rohelised aedoad on tervislikud. Pealegi valmivad kiiresti ja sobivad paljudesse suveroogadesse.

Nädalalood
Maasikamagus aeg

Suvine maasikaaeg on magusvalus – magus seetõttu, et küpse kodumaise maasika maitse ei ole võrreldav ühegi välismaise marja mekiga, ning valus seetõttu, et seda aega jagub vaid paariks lühikeseks nädalaks.

Nädalalood
Eestit külastas maailma kalleima kohvisordi farmer El Salvadorist

Eestit külastas El Salvadori kohvifarmi Cuatro M juhataja Emilio Lopez Diaz, kelle farm kasvatab maailma kalleimat kohvisorti Geisha, mis tuli esmakordselt müügile ka Eestis. Jaapani ja USA turgude üha suureneva nõudluse tõttu jõuab antud kohvisorti…

Nädalalood
Jaaniõhtu söögid

Jaanilaupäeval, kui tubane kokkamine ei ahvatle, on mõnus, kui söögipoolis tuleb grillilt. Jaaniöö on pikk, nii jõuad palju mõnusaid ampse grillida. Vaid kohvikõrvase maasika-küpsisetordi saad toas juba varem ette valmistada.

Nädalalood
Nädalamenüü 19 - 25. juuni

Selle nädala menüü pakub rohkelt võimalusi väljas grillil toidu valmistamiseks. Soovi korral võib alati lisada menüüsse värsket rohelist köögivilja, mis suurepäraselt grilltoitude juurde sobib ning aitab jaaninädala valgurikast menüüd tasakaalustada.

Nädalalood
Nädalamenüü 12. - 18. juuni

Enne kui toidulauale taas värske kodumaine köögivili jõuab, sealhulgas ka kartul, saab menüüs olevate toitude valikut rikastada pastatoitude, riis või tatraga, mis koos aina suureneva kevadrohelise valikuga menüü mitmekülgseks ja rikkalikuks muudab.

Nädalalood
Kuidas grillida kala?

Värsket kala liigub meie turgudel üha rohkem ning värske kala grillimine on lihtne. Lisaks võtab see kõik väga vähe aega, eriti kui sul on kasutada gaasigrill. Lisaks maitseb kala hästi ka ilma igasuguse marinaadi kasutamiseta ning on nii isegi mahlasem.  

Nädalalood
Värsked ja värvilised piknikutoidud

Mis võiks olla mõnusam kui roheline muru, päikseline ilm ja maitsvad toidud! Siit leiad retsepte lihtsalt valmivateks aiapeoroogadeks, mis maitsevad nii suurtele kui ka väikestele. Lisaks tee suvejoogid alati ise. Mõlemad teed sobivad ideaalselt kuumal suvepäeval joomiseks. Tee värskendav rüübe õhtu…

Nädalalood
Pärnu Vallikääru aasal toimub täna ja homme Grillfest

Järjekorras juba seitsmeteistkümes Grillfest on täies hoos.

Nädalalood
Uus raamat: Supersmuutid mangost mustikani

Eesti juurtega Kati Jaakonen, üks esimesi ja populaarsemaid toidublogijaid Soomes, on oma blogis Hellapoliisi.fi jaganud inspireerivaid retsepte juba üle kümne aasta. Soomes on Katil ilmunud mitukümmend kokaraamatut. Tema esimene eesti keelde tõlgitud raamat „Leivad ja leivahõrgutised“ ilmus 2016.

Nädalalood
Uus raamat: Mia ja Anett köögis

Mia ja Anett on kaks täiesti tavalist Viimsi Keskkooli kaheksanda klassi tüdrukut, kelle tõeline kirg on kokkamine – kui nad parasjagu köögis pottide ja pannidega ei mölla, siis otsivad põnevaid ja ägedaid toiduretsepte. 

Nädalalood
Nädalamenüü 5. - 11. juuni

Loomulikult on mugav valmistada salateid poodides pakutavast salatimaterjalist, kuid hoopis väärtuslikuma salati saab lisades koostisosadena juurde looduses leiduvaid hooajalisi taimi. Suurepärased vitamiiniallikad on kuuse- ning männikasvaud, samuti sobivad turgutuseks erinevad pungad ja noored leh…

Nädalalood
Karune tervisesõber

Nõgest on keeruline mitte märgata. Tõenäoliselt on kõik seda kurja taime altkulmu vaadanud ning tema poole rusikat viibutanud, kuid tegelikult on nõges üks võimsamaid ravimtaimi. Kui loetleda kõiki nõgese häid omadusi, siis inimesed mitte ei rohiks, vaid kasvataksid nõgeseid. Vanarahvas teadis, et…

Nädalalood
Suvised road rabarberi ja maasikaga

Rabarber ja maasikas on koos võimas duo, mis oma maitsetega teineteist toetavadtäiendavad, tuues välja oma parimad omadused. Magus ja hapu sobivad nii soolastesse kui magusatesse roogadesse, kookidest rääkimata. Just juuni on parim aeg, mil mõlemaid kombineerida.

Nädalalood
Peipsimaa otsib oma toidusuveniiri

Peipsimaa maitsete aastal otsib Peipsi Toidu võrgustik oma piirkonna toidusuveniiri, mis iseloomustaks kõige paremini Peipsi toitu ja piirkonna omapära. 

Nädalalood
Juuni

"Kuidas ja mida süüa ja kokata-keeta perele nii, et kõht oleks rahul ja soolestik funktsioneeriks? Sellele küsimusele vastavad juuninumbris üht- või teistpidi kõik meie autorid.

Nädalalood
Suvine kergus

Nappi suveaega ei maksa köögis konutamisele kulutada. Kogu kokku tõhus retseptiarsenal vähest vaeva nõudvatest roogadest, millega kostitada häid sõpru ja iseennastki.

Nädalalood
Nädalamenüü 29. - 4. juuni

Hommikusöök on päeva kõige tähtsam toidukord, mis paneb aluse kogu päevale. Üks variant tervislikuks hommikusöögiks on erinevad pudrud. Hästi sobivad täisteraviljadest ,kuid ka köögiviljadest ja munast valmistatud pudrud. Juurde võib tarbida soovi korral meelepäraseid köögiviljasalateid. 

Nädalalood
Head nipid: Kuidas teha maasikatest roose?

Maasikatest saab teha stiilseid roose uhke maasikapeo lauale.  

Nädalalood
Muusik Jalmar Vabarna: "Sa oled TERVE, mitte kolmveerand oma olekust!”

Muusik Jalmar Vabarnal (30) on Värska lähedal oma talukoht. Päris oma ja kindlasti magnetiga, sest Treski küün veab tuntud pärimusmuusiku “omade juurde” igast maailma otsast: Malaisiast ja Kanadast, Pariisist ja Vladivostokist, Itaaliast ja Udmurdima…

Nädalalood
Mida SA õhtul SÜÜA teed?

Oma Maitse toimetus lööb oma suvised argiõhtulemmikud letti.

Nädalalood
Lapsed salatile!

Kui ma ise oleksin toit, siis kindlasti salat. Värske ja värviline, täis ootamatuid kombinatsioone, meeliülendavat maitsebuketti, rohkelt silmailu ja parajat segadust taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma, erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid. Ja keegi…

Nädalalood
Luba roosa oma klaasi

Roosa vein on juba päris kaua eksisteerinud, paraku puudub ajalooline dateering, millal seda ametlikult rosé-sildi all müüma hakati. Eestis on roosa vein jäänud vaatamata kaunis korralikule valikule ikkagi võõraks.

Nädalalood
UUS RAAMAT: Nostalgilised tordid ja koogid

See kaunis raamat on neile, kes tunnevad igatsust lapse- ja nooruspõlve tuttavate maitsete järele. 

Nädalalood
Nädalamenüü 23. - 29. mai

Kevad on organismi puhastamise aeg. Parimateks jääkainete väljutajateks peetakse naati, nõgest ja võilille, mida saab lisada kevadel kõikidesse toitudesse. Kevadel tärkavad lehed on vitamiinirikkad ja asendavad edukalt rohelisi köögivilju.

Nädalalood
Road idanditest ja idanditega

Idandid on kõige kontsentreeritum vitamiinide, mineraalainete, ensüümide, mikroelementide, aminohapete ja valkude allikas meie toiduskaalal. Lisaks saab neid mitmekülgselt kasutada – lisada kõikvõimalikesse toitudesse, isegi kookidesse. Kõige kasulikum on idandeid värskelt suhu pista. Kuid idusõbrad…

Nädalalood
Umbrohu maagia

Nõges, naat, malts, karulauk, nurmenukk, võilill – nimekiri looduses kasvavatest söödavatest ja tervislikest taimedest on pikk. Nn umbrohtu korjates peab silmas pidama, et kõige maitsvamad ja vitamiinirohkemad on noored võrsed ja esimesed lehed. Nõgeseid tuleks korjata siis, kui need on 10–15 cm pik…

Nädalalood
Kuidas teha sidrunijäätist?

Jäätis ei ole nii rammus, sest masin aitab sel õhuliseks külmuda. Siit eliad nii masinaga kui masinata sidrunijäätise valmsitamise õpetused.

Nädalalood
Saluut salatile

Armastan salatit! Värske ja värviline, ootamatud kombinatsioonid ja paras segadus taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma, head rasva ja erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid.

Nädalalood
Nädalamenüü 15. - 21. mai

Põhja-Euroopa elanike jaoks on kalaroad peaaegu igapäevased. Kala on väärtuslik toiduaine ja sellest saab valmistada erinevaid valmistamisviise kasutades paljude maitsevariatsioonidega roogasid. Kalatoidud on kergesti seeditavad ja sisaldavad kasulikke ning organismile vajalikke rasvhappeid. 

Nädalalood
Eesti oma supertoidud

Supertoitude söömine on üha laienev ülemaailmne trend. 

Nädalalood
Kuidas küpsetada kõige krõbedam küpsis?

Küpsised on nii mõnusad. Ained on sul enamasti kapis olemas. Neid küpsiseid on imetore teha koos lastega, paljud on ka täiesti jõukohased väikestele kokkadele endile katsetamiseks. Hiljem on neid hea kaasa võtta, külakostiks viia, vahetunnil krõbistada, koolilaadal müüa, ekskursioonil korisevat kõht…