Linnulihal on endiselt minekut

Maag Gruppi kuuluval Rannamõisa kaubamärgil täitub peagi 10 tegutsemisaastat. See aeg on piis…

Maag Gruppi kuuluval Rannamõisa kaubamärgil täitub peagi 10 tegutsemisaastat. See aeg on piisavalt pikk, et jälgida, kuidas on muutunud ka meie endi tarbimisharjumused ning võrrelda neid maailmatrendidega. Üks on seejuures kindel: kasvanud on väherasvase linnuliha tarbimine nii globaasel tasandil kui Eestis. Veelgi enam. Ennustatakse, et järgneva kümne aasta jooksul möödub linnuliha tarbimine kogu maailmas üldisest sealiha tarbimisest. (Allikas: Worldwide poultry meat production, consumption forecasts / http://www.wattagnet.com)
Statistikaameti andmetel kasvas Eestis 2010. aastal linnuliha tarbimine keskmiselt viis protsenti inimese kohta, moodustades ligikaudu 22 protsenti keskmisest lihatarbimisest aastas. Eestlaste lemmikuks on jätkuvalt broileriliha, kuid kasvanud on ka teiste linnulihaliikide tarbimine. Kõige jõudsamalt on kasvanud Rannamõisa kalkuniliha müük, üha enam leiab poolehoidjaid tervislik ja maitsev pardiliha.
Müügistatistika põhjal võib järeldada, et tarbijad eelistavad üha enam värsket maitsestamata liha ning küpsetavad tihti seega kodus.
Alates 2. oktoobrist pakub ka restoran Horisont koostöös Rannamõisaga kuu aja jooksul linnu- ja küülikulihal põhinevat maitsmismenüüd, mille on koostanud tervelt neli kokka. Horisondi peakokad, Andrew Stansbie ja Michael Wilkinson üllatavad pardi- ja hanemaksaterriini ning küülikuroaga, millele lisavad maitsenüansse seenerisoto ja itaalia peekon. Broileri kintsulihaballotine metsaseentega ning kalkunihakklihasalat ingveriga kannavad aga Rannamõisa kokkade Ants Uustalu ja Ragne Värgi allkirja.


Bataadi-suitsukanakreem röstitud kõrvitsaseemnetega
Autor: Ants Uustalu

1 suurem bataat
40g võid
100ml apelsinimahla
1tk Rannamõisa suitsukanakoib
100ml köögikoor
30g kõrvitsaseemneid

Koori ja keeda bataat pehmeks ja tee püree, lisa võid ja apelsinimahla. Eemalda suitsukanakoival nahk ja tükelda kuubikuteks. Pane kuubikud kannmikserisse koos köögikoorega ja püreesta. Sega kaks püreed kokku ja pane ahjusaiale. Peale pudista röstitud kõrvitsaseemneid.


TUNNE LIHA!
Broileriliha on kõrge valgusisaldusega ja suhteliselt väikese rasvasisaldusega toit. Kanaliha rasvasisaldus on umbes 11%, võrrelduna veiseliha 30-40% rasvasisaldusega. Enamik kanarasvast asub kananahas ja koosneb küllastumata rasvadest. Vitamiinidest on kanalihas väikeses koguses A vitamiini, B grupi vitamiine (B3, B5, B6, B12). Mõningal määral on kanalihas ka kaaliumi, naatriumi, fosforit, tsinki ja rauda, vähesel
määral kaltsiumi ja magneesiumi.
Pardiliha. Rikkaliku ja täidlase maitsega pardiliha on väga toitev ning kõrge proteiinisisaldusega. Selles on palju B-vitamiini ning kasulikke mineraale nagu tsinki, kaaliumi, magneesiumi ja rauda. Pardipraadi valmistades on liha korraga vähem, kuid selle kompenseerib liha tugevam maitse. Väherasvasemat pardirooga on võimalik valmistada, kui eemaldada enne pardirinna küpsetamist nahk ja selle alune rasvakiht. Pardiliha kasutatakse palju Hiina ja Tai köögis ning see on populaarne tooraine ka Euroopa kokkade seas, kes valmistavad seda apelsinide, vaarikate, kirsside, pohlade või mustikatega.
Kalkuniliha sarnaneb madala kalorsuse ja suure valgusisalduse polest kanalihaga sisaldades pisut enam valku, kui kanaliha. Kalkuniliha on B-grupi vitamiinide rikas (B2, B3, B12, foolhape). Mineraalainetest leidub kalkunilihas fosforit, väävlit, magneesiumi ja kaaliumi, mikroelementidest rauda, vaske, tsinki ja seleeni.
Parimaks palaks peetakse kalkuni rinnaliha.
Haneliha on krooniks igale pidulauale. See on toitvam ja tumedam kui kalkuniliha sisaldades palju proteiini ja rauda. Hanelihast toitu valmistades ei ole põhjust peljata selle algselt suurt rasvasisaldust, kuna suurem
osa sulab ahjuplaadile jättes samal ajal liha maitsvaks ja mahlaseks. Praest väljunud rasva on hea kasutada ahjukartulite valmistamiseks.
Küülikulihal on mitmeid eeliseid. Esiteks on selle kolesteroolitase ja rasvasisaldus madalam kui kanal, kalkunil, veise- ja sealihal. Seetõttu sobib küülikuliha südamehaiguste ennetamiseks või kaalulangetamiseks. Näiteks on pooles kilos küülikus 795 kalorit, kanas 810, vasikalihas 840, kalkunis 1190, lambas 1420, veiselihas 1440 ja sealihas 2050 kalorit. Samas on küülikulihal erinevate lihadega võrreldes kõrgeim proteiinitase ning sellest valgest lihast peetakse kõrgelt lugu maheda maitse ning suure
kaltsiumi ja fosfori sisalduse pärast.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa