Süüa, et elada

Taimne toit ja toortoit on hetkel kuum teema. Nagu ka ülekaalulisus, kõrge halva korelesteroo…

Taimne toit ja toortoit on hetkel kuum teema. Nagu ka ülekaalulisus, kõrge halva korelesterooli tase, vähene füüsiline tegevus, liigne toidulisandite tarbimine, stress jm uuema aja linliku eluviisi nähtused. Raamat  "Süüa, et elada" keskendub nendele teemadele ameeriklasest toitumiseksperdi ja rasvumisuuringute asjatundja Joel Fuhrmani pilgu läbi, kel on tulnud korduvalt tunnistada, kuidas ka ülekaalulised inimesed on tegelikult alatoitunud. Tõsised terviseseisundid vajavad tõsist sekkumist. Seega tuleks silmas pidada sissejuhatuses mainitut: kui riiklike normidega kehtestatud mistahes kokkuleppelised määrad toidus ja toitumisel on mõeldud suurele rahvahulgale ja need on meie praeguste söömisharjumuste muutmisel pigem tagasihoidlikud, siis raamatus toodud soovitused on ette nähtud eelkõige nende jaoks, kes ajavad taga murrangulisi tulemusi. Samas on autor veendunud, et "kõige vähem tähelepanu pälvinud vahendiks meie meditsiinilises arsenalis on rakendada organismi enda tervenemisvõimet kvaliteetse toitumise kaudu".
"Süüa, et elada" mõjub veidi kui hoiatus, aga eelkõige kui hea teadmine, kuidas teha oma igapäevastes toiduvalikutes tervislikke otsuseid. Kuna toidu puhul on alati nüansse palju ning paljud näiliselt üht ja sama teemat puudutavad uuringud vasturääkivad, on vaidlused kerged tekkima. Ka siin raamatus käsitletakse mõnesid teemasid sellise nurga alt, millele meie toitumisteadlased ilmselt vastu vaidleksid. Näiteks ei soovita Fuhrmann tarbida juustu, kuna see on happeline ja pigem viib kehast kaltsiumi välja kui on selle allikaks. Põhilistest toitumispõhimõtetest saab aga hea ülevaate, eriti köögiviljade ja marjade-puuviljade  kasulikkusest ning sellestki, mis ajenditel tekib söömisest sõltuvus, kinnisiidee ja kuidas see mitmete füüsiliste tervisehädadeni viib. Lisaks pakub autor välja kerge ja maitsva toitumiskava ja retseptid.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa