Steviaga magustatud jääteed nüüd ka Eestis

Stevia (stevia rebaudiana) on krüsanteemide perekonda kuuluv põõsastaim, mida selle magustava…

Stevia (stevia rebaudiana) on krüsanteemide perekonda kuuluv põõsastaim, mida selle magustavate omaduste tõttu on Lõuna-Ameerika indiaanlased toitudes ja jookides kasutanud juba viimased 200 aastat. Kõige esimesena uuris taime Hispaania botaanik Pedro Jaime Esteve ning just tema nimest kujunes taimele nimeks stevia. Kuigi taim oli ammu teada, eraldasid Prantsuse teadlased sellest alles 1931. aastal magusad osakesed (ametliku nimega stevioolglükosiidid), milledest kõige magusamad on steviosiid (250-300 korda sahharoosist magusam) ja rebaudiosiid-A (ca 200 korda magusam). Stevia on kogunud vaikselt populaarsust kui looduslik magusaine üle maailma ning see on saadaval ka meie loodustoodete kauplustes. Uus steviaga Nestea roheline jäätee aga on Eestis saadaval augustist. 
Erinevates riikides, näiteks Jaapanis, on stevia magusainet kasutatud kalorivaba magustajana umbes 20 aastat, USAs alates 2008. aastast. Euroopa Komisjon andis loa Paraguai suhkrulehe ehk stevia lehe ekstrakti kasutamiseks Euroopa turule mõeldud toitudes ja jookides 2011. aasta novembris, kuid Prantsusmaal on seda eriloa alusel kasutatud juba 2009. aastast. Stevia lehe ekstrakt on looduslikku päritolu kalorivaba magusaine, mis on suhkrust 200 korda magusam. Seetõttu piisab väga väikesest stevia kogusest, et saavutada soovitud magusat  maitset.
The Coca-Cola Company oli Euroopas esimene, kes tõi turule looduslikku päritolu magusainet stevia sisaldavad joogid. Tänu stevia kasutamisele on uutes jääteedes 30% vähem suhkrut võrreldes enamike suhkrut sisaldavate teejookidega Eestis. Värskendavad sidrunimaitseline ning aaloe ja maasika maitseline steviaga Nestea jäätee on mõnusad suvised janukustutajad kõigile, kes peavad lugu heast maitsest, kuid soovivad vähendada tarbitavate kalorite hulka.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa