Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Neli kööki

Nädalalood

Neli kööki

Siiri Kirikal
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Kirjastus Tänapäev

Pärast avameelseid ja rustikaalseid, kui mitte öelda robustseid lugusid köögist, mõjub restoranielu tagamaid kirjeldav raamat "Neli kööki. Minu elu pliidirõngaste taga New Yorgis, Hanois, Tel Avivis ja Pariisis" ontliku ja helgena, ent sama ladusa ja kaasahaaravana. Mina-tegelasest raamatu autor Lauren Shockey on 25 aastane magistrikraadiga suhtekorraldaja, kelle hing alguse aegadest alates kontoris nii kõvasti kipra kisub, et ta vanemate tahet trotsides mööda maailma nelja erinevat kuulsat kööki praktikandina väisama asub. Kuna parktikantidele, ka edasipüüdlikele ja tublidele, selles valdkonnas palka ei maksta, on tasuks enamasti kolleegide nörritamine, vahel ka mõne kesktaseme juhi kiitus ja päeva lõpuks hakkamasaamise tunne. See kõik kokku mõjub juba iseenenest kui omamoodi palverännak - miks ma midagi teen ja kas ma hakkama saan.
Lisaks Laureni pikkadele tööpäevadele, köögisuhetele ja väsimusele kaasaelamisele saab siit eelkõige aga ohtralt ideid, mis millega sobib ja kuidas rooga nautida. Tavapärasest lähemale saame ka molekulaargastronoomiale, millele Lauren WD~50-nimelises restoranis käed ka ise külge paneb. Peatükkide vahele on autor üles tähendanud väga täpsed kirjeldused roogade valmistamisest, mis talle endale ühes või teises köögis keele alla viisid või mõnel muul moel elevust pakkkusid. Näiteks annab ta häid nippe selle kohta, kuidas kodus sous-vide meetodil liha küpsetada, ilma et veel üks spetsiaalne aparaat teil köögilaual ruumi võtaks. Aga ka oivaline ja jalust-nõrgaks-tegevalt-hea vanillikastme valmistamine kalale pole teab mis keeruline hookus-pookus, kuid mis maitseb teie külalistele kindlalt kui gastronoomiline kõrghetk. Laureni abiga saate seda nüüd hõlpsasti ka kodus valmistada. Raamatu tipphetkeks on kahtlemata selle viimane peatükk, kus autor nii oma praktikaajale kui noortele kokandusmaailma tulijatale tähenduslikku nõu annab. Mõnus ja ergas lugemine kõikidele restoranifriikidele.
 

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes