Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Toimumas on tippkokkade mainekaim võistlus

Nädalalood

Toimumas on tippkokkade mainekaim võistlus

Toidutare
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Eesti Kulinaaria Instituut
Restorani Egoist peakokk Heidy Pinnak ning 9-liikmeline Eesti meeskond on sel nädalal Prantsusmaal, et püüda maailma mainekaima kokandusvõistluse Bocuse d'Or-i peavõitu. Võistlus toimub 29. ja 30. jaanuaril legendaarse koka Paul Bocuse'i kodulinnas Lyonis. 

Traditsiooniliselt iga kahe aasta tagant toimuvat Bocuse d'Or-i on nimetatud ka kokkade olümpiaks, kuna omavahel võistlevad tiheda konkursisõela läbinud parimatest parimad üle kogu maailma. Finaalis võtavad omavahel mõõtu kokad 24-st riigist ja viiest maailmajaost; Heidy Pinnak on nende seas ainus naissoost kandidaat. Koha lõppvõistlusel tagas edasipääs kevadel Brüsselis toimunud Euroopa eelvoorus, kus seljataha jäid näiteks sellised tuntud maailmaköögid nagu Itaalia, Hispaania ja Luksemburg. Eesti meeskonda kuuluvad lisaks Heidy Pinnakule islandlasest treener Ragnar Ómarsson ja samuti Islandilt pärit noor ja andekas abikokk Ari Gunnarson. Viis ja pool tundi kestval võistlusel tuleb Pinnakul esitada nii liha- kui kalakandik. Etteantud kohustuslikeks tooraineteks on tänavu Iiri veise sisefilee ja seljatükk, kalamenüü tuleb üles ehitada paltusele ning lobsterile.
Eesti võistluskava kannab tuntud Taani filmist inspireerituna pealkirja "Babette'i pidusöök". Kuna nii kastmed kui garnituurid on võistleja vabal valikul, kasutatakse palju Põhjamaadele iseloomulikke tooraineid. Eesti toodetest leiavad oma tee võistluskandikule näiteks Jõgeva kollase kartulisort, Vana Tallinna liköör, vutimunad, köögiviljad ja rukkileib. Liha maitsestamisel kasutatakse kadakamarju, kalale annab suitsumaitse männivõrsete aroom.
"Ihkan näidata, et Eestil on maailmale pakkuda nii kokkade kui kohalikust toorainest tõukuva köögi tippklassi. Tahaks loota, et see ärgitab noori Eesti kokkasid püüdlema kõrgele, väärtustama kodumaiseid traditsioone ning neid uueks looma," lausus võistluseks üle aasta intensiivselt harjutanud Pinnak.
Võistlust hindava žürii liige on ka Eesti Kulinaaria Instituudi ja Bocuse d'Or Eesti eestvedaja Dimitri Demjanov, kes ainsa eestlasena kuulub Prantsuse Kulinaaria Akadeemiasse. "Bocuse d'Or on meie parim võimalus kanda end tõsiseltvõetavate gastronoomiariikide maailmakaardile. Siin võistlevad maailmatasemel tippkokad kujundavad suundi, mis mõjutavad piirkondlikke rahvuskööke ning seeläbi ka turismi. Kultuuridiplomaatia, nagu armastuski, käib teatavasti kõhu kaudu," ütles Demjanov. Žürii auliige on ka peatselt 87. sünnipäeva tähistav Paul Bocuse ise.
Tseremoniaalnõude komplekt, millega Eesti meeskond eesotsas chef Heidy Pinnakuga võistlustöid esitleb, valmis koostöös Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonna kunstnikega.
Eesti võistleb teisel päeval ehk 30. jaanuaril. Samal päeval on võistlustules varem korduvalt võitnud Uue Põhjala Köögi filosoofiat esindavad Norra ja Taani. Eesti meeskonna käekäigule on lubanud kohapeale kaasa elama tulla ligi 50 fänni. Otseülekannet saab jälgida 30. jaanuaril kella 12.00 – 19.30 siin: http://www.bocusedor.com/web-tv.

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes