Eesti saavutas kokkade olümpial 14. koha

Autor: Eesti Kulinaaria Instituut
Restorani Egoist peakokk Heidy Pinnak saavutas kokkade olümpiana tuntud Bocuse d'Or võistlusel 14. koha. Kokku valitakse rahvuslikest eelvoorudest finaali 24 riiki. Eesti seljatas lõppvõistlusel sellised gastronoomiliste traditsioonidega riigid nagu Itaalia ja Holland ning parandas ühe koha võrra eelmisel korral saavutatut.
Legendaarse prantsuse koka Paul Bocuse'i kodulinnas Lyonis toimunud finaalis sai esikoha Prantsusmaa, teise Taani ja kolmanda koha Jaapan. Ainsa naisfinalistina Prantsusmaal Lyonis toimunud lõppvõistlusele jõudnud Pinnaku võistluskava kandis tuntud Taani toidufilmist inspireerituna pealkirja "Babette'i pidusöök". Viis ja pool tundi kestnud finaalis esitas ligi poolteist aastat treeninud Pinnak kohustusliku liha- ja kalakandiku Iiri lihaveise seljatüki, Atlandi hiidlesta ning Euroopa lobsteriga. Kastmete ning lisandite valmistamisel kasutas Heidy Eesti võistlustöö serveerimiseks palju kohalikke tooraineid - kartulit, Vana Tallinna likööri, vutimune, rukkileiba, kadakamarju ning männivõrseid.
"Minu suurim soov oli tippude seas tõestada, et ka väikeriigi gastronoomia võib olla suur. Usun, et meid on märgatud ja meie köögi arengutel hoitakse üha kasvava põnevusega silma peal," kommenteeris igapäevaselt restorani Egoist peakokk Pinnak ise tulemust.
Bocuse d'Or Eesti eestvedaja ning Lyonis žüriisse kuulunud Dimitri Demjanov: "Loodan väga, et Heidy hea tulemus annab tahet Eesti noortele kokkadele edasi kõrgeima tunnustuse poole püüelda ning piisavalt enesekindlust, et kujundada Eesti köögi originaalset käekirja."
Lisaks 9-liikmelisele Eesti meeskonnale elas kohapeal finaalile kaasa ligi poolsada Eesti fänni. Kohal viibisid ka proua Evelin Ilves, Põllumajandusministeeriumi ja EASi delegatsioonid ning Eesti suursaadik Prantsusmaal T.E. Sven Jürgenson. Üle anti kutse sooviga korraldada 2018. aastal Eestis Bocuse d'Or Euroopa eelvoor. Riigikogu turismi ja kohaliku toidu toetusgrupi esimees Imre Sooäär tunnustas Pinnaku tulemust ja lisas: "Eesti tippkokad aitavad oma rahvusvahelisete saavutustega järjest tugevamini meie väikese riigi maailma kulinaariakaardile kinnistada ja on seega Eesti tuntuse suurendamisel sama olulised saadikud, kui tippsportlased või meie maailmanimega heliloojad."
Eesti osales Bocuse d'Ori finaalis 2. korda.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa