Igihaljas sidrun

Allikas: Toidutare Autor: Urmas Laansoo
Kui ruumis on piisavalt valgust, aga pole ülemäära palav ja kuiv, saab sidrunipuult saaki ka tubastes tingimustes. Urmas Laansoo annab head nõu. Tsitruseliste kulinaarseid väärtusi ei peegelda aga miski muu paremini kui salatid, kalaroad ja küpsetised. Maitsekrooniks on seekord aga Sidrunivõie vanillitäppidega.
Sidrunipuud kasvatatakse seal, kus pole suvel väga palav ja talvel  mitte talvel liiga jahe. Parimad kasvatuspiirkonnad on Vahemeremaades, Kalifornias, Floridas, Lõuna-Brasiilias ja Lõuna-Aafrikas Transvaalis. Suurtes istandustes korjatakse lopsakat saaki veel Iisraelis, Mehhikos ja Indias. Ka kodustes tingimistes saab sidrunipuud kasvatada, kuid keskküttega palav kuiva õhuga ruum sidrunipuule talvekuudel ei sobi. Kuiv õhk, pime ja palav ruum põhjustavad lehtede enneaegset varisemist.
Sidrunipuule sobib  novembrist veebruarini tubastes tingimustes + 8 kuni +12⁰C. Kevadel, enne pungade puhkemist võiks puud kärpida ja võra kujundada. Seemnest kasvatatud taimel kulub õitsemiseni siseruumis või talveaias 10-15 aastat, poogitud puud õitsevad ja viljuvad mõne aasta pärast. Seemneid võib külvata aasta läbi, sidrunipuu seeme idaneb suhteliselt kiiresti, 2-4 nädala jooksul.

Milline sort sobib?
Apelsinipuu kasvatamine kodus on keerukam, sest apelsinipuu on valgusnõudlikum. Eestis müüakse taimeärides viljuvaid kalamondiinipuid (Citrofortunella microcarpa) ja sidrunipuu sorti `Meyer`, kuid see ei sobi kõige paremini soojas ruumis kasvatamiseks. Tubastes tingimustes kannab vilja kõige paremini vana tuntud sort `Pavlovskii`. Kiiremini hakkab sidrunipuu viljuma, kui taim on paljundatud juba viljuvalt puult võetud pistokstega. Need juurduvad vees 4-6 nädalaga. Pistokste tegemiseks sobib paremini kevad või varasuvi. Sidrunipuu vajab aeg-ajalt leige puhta veega lehtede piserdamist, nõrgalt happelist substraati ja kastmist pehme vihma- või lumesulamisveega. Väetama peaks sidrunipuud kasvuperioodil aprillist septembrini kaks kuni kolm korda kuus tsitruseliste eriväetisega või mõne muu täisväetiselahusega. Ümber istutada võiks noort taime igal kevadel, vanemaid iga 3-4 aasta järel juuri võimalikult vähe vigastades.

Sidrunipuu on valgusnõudlik taim ja kasvab ning viljub vaid siis, kui kasvukoht on piisavalt valge. Talvel novembrist veebruarini võib sidrunipuud taimelambiga lisavalgustada 10-12 tundi päevas. Suveks võib sidrunipuu keskpäevase päikese eest varjatud kohta viia. Suurem taim tuleb toestada või kaevata koos anumaga pinnasesse, et tuul taime koos potiga ümber ei puhuks.

Kahjuritest esineb sidrunipuul sagedamini punane kedriklest. Kedriklesta massilise kahjustuse vältimiseks on taimi kasulik aeg-ajalt kontrollida ja tõrjet alustada kohe esimeste kahjustuskollete märkamise järel. Kedriklesta tõrjeks tuleb lehti pehme lapiga pesta, taim viia sooja duši alla või kasutada akaritsiide ehk lestavastase toimega keemilisi preparaate. Sel juhul viljuvalt puult sidruneid kuu aja jooksul peale töötlemist süüa ei tohi. 

Lehed teeks ja maitsetamiseks
Sidrunipuu lehti võib kasutada tee valmistamiseks või toitude maitsestamiseks. Ühest lehest tassi vee kohta saame ilusat helekollast värvi sidrunilõhnalise joogi. Peale sidrunipuu on sidrunilõhnaga taimi veel teisigi. Tuntumad nendest on sidrunmeliss, sidrunhein, sidrunmürt, sidrunaloisia, sidrun-eukalüpt, sidrunväändik, sidrunbasiilik, sidrun-liivatee, sidrunmonarda ja sidrunpuju.

Botaanilised iseärasused
Noored lehed on peale pungade puhkemist punakad, hiljem helerohelised. Erinevalt apelsinipuust pole sidrunipuul leherootsu küljes tiivulisi abilehti või on need väga kitsad. Selle eripära järgi saab juba noort sidrunipuud apelsinipuust eristada. Sidrunipuu valged õied on kas ühekaupa või hulganisti koos, noorena nupus punakad, avanenult hea tugeva meeldiva lõhnaga. Igas õies on 20-40 tolmukat. Erinevalt õunapuust ei ole sidrunipuul kõik õied korrga lühikese aja jooksul avatud, vaid avanevad mitme kuu vältel. Sellest tulenevalt küpsevad ka viljad mitme kuu jooksul.
Sidrunipuu sordid erinevad üksteisest küpsemis- ja säilimisaja, vilja kesta paksuse, värvuse, happesuse, seemnete arvu ja vilja kuju poolest. Sidruni viljatüüp ehituse järgi on hesperiid ehk pomerants. Tuntakse kerajaid ja piklikuma viljaga sorte, kogu maailmas on enam kui 120 sidrunisorti. Kõige kummalisema viljaga on näsaviljalise sidrunipuu sort `Buddha's Hand`. Selle vili meenutab sirgete või pisut kõverdunud sõrmedega kätt. Kirjulehise sidrunipuu 'Variegated Lemon' viljad on kollase-rohelise triibulised. Kõige tuntumad sidrunipuu sordid on hapu viljaga 'Eureka', viirustele vastupidav 'Improved Meyer', väheste seemnetega hapuviljaline 'Lisbon', suureviljaline paksu kestaga 'Ponderosa' ja paljude seemnetega 'Sungold'.
Istandustes hakkavad poogitud sidrunipuud vilja kandma 2-3-ndal aastal peale istutamist. Täiskandeiga algab 10-12 aastastel puudel. Siis kogutakse puult aastas 1000-1200 vilja. Puul küpsenud viljad on palju vähem hapud, kui need, mis kogutakse poolvalminuna ja saadetakse ekspordiks. Sidrunid järelküpsevad sõltuvalt temperatuurist ja tingimustest 1- 4 kuud.

Vali kopsakaid vilju, need on mahlasemad
Poes sidrunit valides peaks meeles pidama, et mida rohelisem on sidrun, seda hapum ta on. Kõige mahlasemad on rasked sidrunid. Kõige enam on sidrunis vitamiini C, kuid vähem, kui mustas sõstras, lisaks sellele veel märkimisväärselt kaaliumi ja foolhapet. Hea lõhna põhjuseks on eeterlike õlide sisaldus, hapukas maitse tuleneb aga sidrunhappest, mida leidub viljades 6-10%. Sidrunimahla on hea kasutada putukahammustusest põhjustatud kiheluse leevendamiseks.
Rahvamedistiinis omistatakse sidrunile diureetilist, põletikuvastast ja toniseerivat toimet. Teda on kasutatud malaaria puhul, isegi kurvameelsuse ja depressiooni leevendamiseks. Sidrunit kasutatakse värskelt ning mahla ja õli saamiseks. Õli saadakse viljakestast, aga ka lehtedest ja õitest. Ettevaatlikud peaksid olema sidruni tarvitamisega need, kel on mao ülihappesus või haavandtõbi. Kõige tavalisem gaseeritud jook limonaad on saanud nime sidruni järgi. Toatemperatuuril säilib sidrun värskena umbes nädala jooksul. Külmikus säilimisaeg pikeneb kuni kuus nädalani. Sidrunit võib ka sügavkülmutada.

Sidrunivõie vanillitäppidega 
Kirsi-sidrunikook 
Kohupiima-sidrunikook 

Salat Teriyaki-lõhega
Carpaccio laimi ja koriandriga 

Kodune majonees

Kala laimi-kookosekastmes 
Basiilikulõhe soolakoorikus 
Kalatortiljad tequila-laimi-hapukoorekastmes 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa