Uus raamat toidu-
revolutsioonist

Allikas: Toidutare Autor: Siiri Kirikal
Äsja raamatulettidele ilmunud Andreas Eenfeldti raamat Toidurevolutisoon kannab alapealkirja Tervene õiget toitu süües. Teisisõnu räägib see viimase 50 aasta suurest segadusest dieetide ja kaalutõusude ümber, tööstusliku toidutootmise mõjudest meie kehakaalule ning eelkõige teaduslike toitumisuuringu tulemuste mõistmisest ja vääriti mõistmisest. 
Raamatusse on kirja saanud palju häid vanu tõdesid. Näiteks seda, et rasvane toit pole halb, aga üsna karmis sõnastuses: "Rasva vältijad on kaotajad." Või et liigne suhkur ja tärklis roas, eriti aga light-tooted võivad kaalu langetamise asemel teha meie kehaga vastupidist. Suur peatükk selgitab kolesterooli olemust ja lugu, kuidas kolesteroolihirm alguse sai ning kui eksitav see lugu lõppkokkuvõttes oli. Seega pole asi mitte selles, et tüsedad ei nõustu kaalust alla võtma, vaid neile on antud valesid juhiseid ja soovitusi. Ameeriklaste toitumissoovtusedki tehakse pihuks ja põrmuks, eelkõige aga imestab autor, et kuidas said need soovitused olla üle maailma nii suureks eeskujuks kui samal ajal on teada, et just nende nõuannete järgi süües on ülekaalust saanud suur probleem.
Kuna Eestis viiakse toitumisuuringuid läbi väga harva ja mistahes rahvusvahelise uuringu tõlgendamine nõuab väga head professionaalset taset, siis on raamat väga heaks abimeheks ja tugipunktiks neile, kes täpselt ei tea, mida nendest teadmistest võtta ja mida jätta. Raamatu lõpust leiad ka väga mahuka nimekirja erinevatest allikatest, kus vastavasisulisi artikleid või uuringute tulemusi ise uurida saab, ja millele Andreas Eenfeldt on oma väidetes ning järeldustes toetunud. Vaatamata suurele info hulgale on raamatut mõnus lugeda ning kinnitust meie talupojatarkusele saab siit ka kõvasti.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa