Suur juustupidu ukse ees!

Nimini Gurmee toidupood Rotermanni Aatriumis on võtnud luubi alla meie juustusõbrad ning kuulutab peagi välja suure Juustufestivali. 
Saanud innustust oma klientidest, on ühe suurima valikuga gurmeepood täiendamas juustulette ning peagi kuulutamas välja Eesti esimest Juustufestivali. Üritus toimub 17.- 18. mail ning kokku on kutsutud kõik teadaolevad juustu maaletoojad ja tootjad Eestis, et pakkuda põnevaid maitseid proovida kõigile, kes teema vastu huvi tunnevad. Et jutt ei jääks jutuks ja juustufriikidel märge kalendrisse maikuuks saaks tehtud, anname teile "proovida" Nimini Gurmee loojate endi nelja suurimat lemmikut. Kõik pärit Prantsusmaalt, üks parem kui teine.

Comtè juust
Comtè juust on üks kuulsamaid Prantsuse juuste maailmas, mille minimaalne laagerdumise aeg on 4 kuud (tavapärane on 6-12 kuud). Juustu valmistatakse alates 12. sajandist ning valmistatav kogus on vaid 40 000 tonni aastas. Comtè juustu valmistatakse Montbéliard'i või French Simmentali tõugu veiste piimast. Lehmade sööt peab olema vaid värske ja looduslik. Piim transporditakse juustu valmistamiseks koheselt pärast lüpsmist. Juustu toodetakse madalates ringikujulistes vormides. Ühe juustukera kaal on umbes 50 kg ja selle valmistamiseks kulub umbes 600 liitrit piima. 45%-lise rasvasisaldusega juustul on tugev ja kergelt magus maitse, tunda on aprikoosi, šokolaadi, või ja grillitud leiva nüansse. 

Morbier juust
Morbier on poolpehme Prantsuse lehmapiimast juust, mis sai oma nime väikese küla Morbier Franche-Comté järgi. Juust on elevandiluu värvi, pehme ja veidi elastne ning keskelt läbijooksva, koheselt äratuntava tumeda triibuga. Triip tekkis algselt seoses juustu valmistamise tehnoloogiaga. Nimelt kasutati Comté tegemisest üle jäänud hommikul lüpstud piim ära Morbieri tegemiseks, vahele laotati säilitamiseks tuhka ja teise kihina lisati õhtul lüpstud piim. Tänapäeval tuhka enam ei kasutata, triip saadakse loodusliku värvainega. Juustul on tugev aroom ning mõnusalt kreemjas maitse.

Valenįay kitsepiima juust
Püramiidikujuline juust on lumivalge ning pealt tuhkjat tooni, valminud pastöriseerimata kitsepiimast ja üsna rasvasega (45%). Legend räägib, et Napoleon, pärast eriti ebaõnnestunud sõjakäiku  Egiptuses, oli peatunud Château Valenįays ja nähes kohalikku püramiidikujulist juustu, lõi vihaga oma mõõgaga juustu tipu maha, andes selle teoga juustule oma praeguse autentse kuju. Nii see juust nüüd selline meeldejäävalt nuditud välja näebki. 
Juust hõõrutakse soolatud tuhaga ja jäetakse valmima umbes 3 nädalaks, mille jooksul areneb õhukene hallikas koorik. Selle all on kreemjas sisu. Et juust valmib ventileeritud keldris, kus on 80% niiskust, siis tekib juustu pinnale hallikat värvi naturaalne hallitus. Juustul on meeldivalt tsitruseline maitse ja ainult õrnalt on tunda kitsepiima maitset. 

Epoisses juust
Prantsumaa Burgundia piirkonna kuulsaim ja tuntuim juust on maitsefriikide rõõmuks eriti rasvane (50%) ja valmib pastöriseerimata lehmapiimast. Juust sai kuulsaks juba 16. sajandil, kui seda valmistasid Abbey kloostri mungad (kes on ka selle juustu loojad) ning 20. sajandil toodeti seda ka umbes 300 talus Prantsusmaal. Peale teist maailmasõda hävis selle juustu tootmise oskus peaaegu täielikult. 1956. aastal alustasid 2 väiketootjat – Robert ja Simone Berthaut - uuesti juustu valmistama ning neid saatis taas suur  edu. Juust saab oma eriti tugeva karakteri 6-8 nädala jooksul, kui pinda pestakse soolveega ning seejärel ujutatakse juust üle Marc de Bourgogne´ga. See on viinamarja pressjääkidest valmistatud grappa-laadne piiritusjook. Juustu pealmine kiht on oranžikas punane, kuid sisu on juustul hoopis midagi muud. Mahe, voolav ja kreemjas juustumass lihtsalt sulab suus. Tänu pestud pinnale on juustul haistmismeeli erutav lõhn. Sobib süüa koos puuvljadega, kuivatatud datlitega näiteks. Epoisses on juust, mida tasub oma elus vähemalt üks kord proovida. Juustu võib süüa magustoidu asemel nagu torti. Vanasti armastasid prantslased süüa Epoisses´ juustu keedetud kartulitega. Epoisses juust on jätkuvalt igal aastal valitud 50 parima juustu sekka maailmas ning seda juba pikka aega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa