Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Kuuselaanelantš

Nädalalood

Kuuselaanelantš

Urmas Laansoo Oma Maitse
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Siim Vahur
Kuuske arvab igaüks end tundvat, kuid sel puul on meie jaoks varuks hulk maitseüllatusi.
Kuused kasvavad ainult põhjapoolkeral ja kogu maailmas tuntakse 34 liiki, kusjuures neist vaid kahe kodumaaks on Euroopa. Kõige kaugemal põhjas sirgub kuusikuid Taimõri poolsaarel, lõunas aga Taiwanil. Kuusele on väliselt väga sarnane nulg, kuid kuusekäbi on rippuv ja variseb tervena, nulukäbi aga jääb püstiseks ja seemnete küpsedes käbisoomused varisevad. Meie metsade tavalist harilikku kuuske (Picea abies) tuntakse inglise keeles hoopis norra kuusena, sest harilik kuusk kasvab looduslikult vaid Mandri-Euroopa kesk- ja põhjaosas. Kuuske teame eeskätt kui jõulupuud ja siis kui tarbepuitu: kuusk on hea paberi- ja tsellofaanipuu, ehitusmaterjal ja kunagine toidunõude tooraine, rääkimata kuusekäbist kui mänguasjast. Kuuseoksi kasutataksem õnelpool tänini ka jalamatina. Aga kuuske ja selle saadusi on tarvitatud ka seebi keetmisel, toiduks ja ravimiks ning vaiku on tarvitatud närismiskummi asemel. Kuusekäbidega värviti linast lõnga pruuniks ja kui oli vaja õige tumedat tooni, lisati käbidele kuusekoort. Kuusekoort on kasutatud ka naha parkimiseks, puidust aga on valmistatud muusikariistu. Tšellod, kandled ja viiulid on tihti tehtud just kuusepuidust, sest kuusk annab pillile hea kõla. Okaste ja okstega aga saab värvida lihavõttemune. Rahvameditsiinis oli kuusevaik endistel aegadel tavaline ja väga levinud abivahend paisete ja haavade tohterdamisel. Haavaplaastrit saadi vaigule rasva, vaha, mee või hapukoore lisamisega
ning saadud segu keedeti 5–10 minutit.
Kevadel noorte hapukate kuusevõrsete söömine varustab organismi C-vitamiiniga. Lisaks on kuuseokastes ja noortes võrsetes märkimisväärselt karotiini, rauda, vaske, parkaineid ja eeterlikke õlisid. Kuuseokaste või -võrsete tarvitamine mõjub virgutavalt ja organismi tugevdavalt. Parim aeg on võrseid koguda maikuus, kui pungad on puhkenud ja võrsed kasvanud 3–5 cm pikkuseks. Kui aga jõulupuul on soojas toas pungad puhkenud, võib kasutada neidki. Ettevaatust siiski istandustest pärit puudega, sest neid pritsitakse kemikaalidega.
• Põhja-Ameerikas, kus on palju kuuseliike, lisatakse musta kuuse võrseid pärast keetmist õllele. Saadust
tuntakse kuuseõllena. Euroopas aga tehakse kuuseõlut hariliku kuuse võrsetest.
Kuusekasvutee on juba sajandeid olnud tuntud kui köha ja ülemiste hingamisteede vaevusi leevendava
toimega vahend. Okkakeedust võib ka lisada vanniveele, kui reuma või radikuliit vaevusi põhjustab. Noortest võrsetest tehtud tee mõjub kosutavalt väsimuse korral. Kuusekasvusiirupit või siirupit koos islandi käokõrvaga müüakse retseptivabalt ka apteegis.
• Kevadel saab kohe pärast pungade puhkemist noortest heleroheliste okastega kuusevõrsetest teha tinktuuri (kuusevõrsed alkoholilahuses), ekstrakti (kokku keedetud leotis) ja õlitõmmist (kuusevõrsetega
maitsestatud toiduõli). Kuusk ühes männi ja nuluga on kopsude puhastamise sümboltaimed.
• Võrseid võib tarvitada värskelt salatis, võileivakattena või roogade kaunistamiseks, kuid neid saab ka kuivatada, et tarvitamist jätkuks aasta läbi.
Põneva lisandina võib noori pehmeid kuusevõrseid lisada kookidele, marmelaadile, jäätisele, kokteilidele, toiduõlile huvitava maitsevarjundi andmiseks ja muidugi šokolaadile ning kommidele.
Kuuseokkasiirup on aga paslik lisand kala- ja lihatoitude juurde.
• Varem kasutati ka noori kevadisi käbisid mitmesugustes ravipreparaatides. Sõdade ajal tehti okastest vitamiinirikast teed, mida lasti 10–12 tundi enne tarvitamist tõmmata ja joodi seejärel klaasitäis (200 ml) päevas.

HEAD NIPID
• Lisades kuusevõrseid praadimisõlisse, saad okkase mekiga valge kala.
• Võrseid valge veini äädika pudelisse uputades mõtle ettenägelikult tulevasele salatikastmele.
• Kahest eelmisest vaigusegusest ainest kokku vispeldades sünnib hõrk dressing.
• Kuusevõrseid võid värskenduseks lisada jääveele.
• Haki võrseid hommikuseks saiakatteks toorjuustu ning taluvõiga ja
õhtuseks ampsuks kasta valget saia kuusevõrsesiirupisse.
• Talviseks köhaperioodiks valmista kange tõmmis. Selleks täida tume
pudel kuusekasvudega ning vala peale kange viin (eriti hea oleks 80%).
Peida pudel kappi ja võta välja, kui köha on kimbutama hakanud.
Vala pitsi ning kalla vett peale – õrnroheline naps muutub piimja tooniga tervendajaks.


Kuusevõrsetega rostbiif 

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Sült

Argitoidud
Sült