Alati vaimustav Itaalia köök

Allikas: Pere ja Kodu Autor: Lia Virkus
Itaallased jumaldavad head toitu ning veedavad söögilaua taga märkimisväärse osa elust. Juba pärastlõunal
hakatakse tööl rääkima, kuhu õhtul sööma minnakse ja mis rooga tellitakse. Kogu õhtune elu pärast tööd seostubki söögiga, muu näib teisejärguline või siis ühildatakse ka see söögiga.
Ise välja sööma minnes tasub teada, et Itaalia söögikohad jagunevad nimetuse järgi hinnaklassidesse. See ei tähenda aga sugugi, nagu kõige odavamad oleksid väga viletsad. Pigem on asi nii, et kõige kallimates söögikohtades on toit imetlusväärne, odavates aga “lihtsalt hea”.
Hinnaklassi esimesel astmel asub osteria, järgmisel taverna. Keskmist hinnaklassi esindab trattoria ja redeli tipus seisab ristorante ehk restoran. Mitmekäiguline õhtusöök algab alati eelroogadega, mis itaalia keeles on antipasti (tõlkes “enne pastat”). Maailmakuulsuse saavutanud eelroogadeks on õhu käes kuivatatud Parma sink meloniga, Itaalia lipuvärvides mozzarella-tomati-basiilikusalat, kuulsad itaaliapärased võileivad crostini'd ja bruschetta'd jt. Kui menüüsse kuulub pitsa, tuuakse see lauale eelroogade järel.
Järgmine käik on primo piatto ehk esimene pearoog, milleks kõige sagedamini on kõhtu täitev pastaroog. Secondo piatto ehk teine pearoog on enamasti kasin ja koosneb vähesest lihast, kalast või linnulihast ilma lisanditeta.
Järelroogi on mitmekäigulisel lõunal aga mitu, üks rikkalikum ja hõrgutavam kui teine. Nende hulka kuuluvad gelato ehk jäätis, kontrastiderohke tiramisu või kooretarretis panna cotta. Õhtusöögi lõpetab pisike tassitäis espressot.
Imelisi itaaliapäraseid toiduelamusi soovin teile minagi.

Bruschetta'd ja crostini'd
Panzanella ehk lihtne talupojasalat
Spinati-ricotta pirukas
Gratineeritud sinimerekarbid
Läätsesupp rosmariiniga
Metsaseenepasta
Baklažaanivorm tomatite ja mozzarella'ga
Caponata ehk baklažaanid Sitsiilia moodi
Lihtne hakklihalasanje
Tiramisu tort
Panna cotta marjadega
Apelsinikook
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa