Hapsal Dietrich

Allikas: Oma Maitse Autor: Oma Maitse
Haapsalu õilmitseb oma kuurordibriisis ja söögikohti jagub seal küll ja enam. Isegi sügisel. Isegi talvel. Isegi niimoodi, et mõne pärast tasub sinna eraldi retk ette võtta. Üks parimaid näiteid – Hapsal Dietrich.
Karja 10, Haapsalu, www.dietrich.ee
PROFF

Atmosfäär: 9
Teenindus: 6
Toit: 7


Kas läheksin sinna uuesti?
Usun, et Haapsalu vanalinnas jalutades oleks patt Dietrichisse mitte sisse astuda.

MENÜÜ
Eelroog
Vürtsikad krevetid 8.90
Caesari salat röstitud kanafileega 7.50
Pearoog
Röstitud kanafilee tabbouleh’i ja oliivikastmega 9.50
Õrnsoolalõhe värske kartuli ja karulaugumajoneesiga 7.50
Dessert
Pavlova 3.50
Martsipani-pähklikook 3.50
Kokku 47.40

MILJÖÖ
Haapsalu on saanud rikkamaks ühe peene tunnetusega vormistatud kohviku näol. Muljet avaldab juba kohviku sissepääs, sest kindlasti ei leia Eestist teist nii rikkalikku lillemerega kaetud terrassi. Ruumis on palju detaile, osa neist annavad vihjeid kohviku ajaloolise tausta kohta, näiteks pildid seintel, arvatavasti autentne kapp, hoolikalt renoveeritud punane tellissein ning kindlasti mõndagi veel, mida tavakülastajana kohe ei märka. Tunda on austust algse kohviku looja vastu. Märgata tasub unikaalset lühtrit, ajalugu peegeldavat ning inimlugudest kodeeritud mööblit, väikest seinariiulit, millel rivis metalsed lustakad suhkrutoosid, armastusega valitud lauametalli ja puitpitskaunistusi kappidel ja eriti kauneid värskete lillede seadeid. Toreda märgi hoolitsusest pisikeste külastajate vastu leiame stiilselt kujundatud tualetist, kus neid ootavad karbikeses mähkmed! Kõik need detailid loovad kaunis värvigammas terviku, kuhu orgaaniliselt sobivad igas eas kohvitajad, sisuka menüü nautijad, emmed-issid pisiperega,
armunud ja niisama kohtujad.

TEENINDUS
Kahjuks ei ole veel kohvikus saanud tavaks külastajat tervitada ning lauda juhatada. Pisikese kõhkluse järel otsustasime lauda istuda ning jälgida, mis saab edasi. Õnneks tuli varsti nobe tütarlaps kahe lauamenüüga, mis tähendas leidlikku lahendust ühendada A3-paberile trükitud menüü ja tinglik kohalinik.
Teenindajate oskused ja ka rõivad on veel vastuolus kohviku stiilse interjööriga, mõnel oli seljas osaline
vorm või puudus see hoopiski, asendatuna lihtsalt musta T-särgi ja pükstega, meie teenindaja aga, kes kandis küll kogu rõivakomplekti, oli märgistatud lõbusa toidureaga õlal. Seevastu oli tal külastajatega suurepärane silmside ja teadmine, et pikema valmistusajaga roogade puhul on oluline sellest ka klienti
teavitada. Kõik on õnneks lihvitav, suurepärane alus roogade ja interjööri näol on ju juba olemas. Kiigake
selle tõestuseks sisse ka köögiaknast.

TOIT
Menüü on kohvikule kohaselt lühike, kuid eri toorainete ja omanäoliste kombinatsioonidega. Meie k kohvikuootus oli küll leida ka laia valikut värskeid saiakesi, küpsiseid, eriilmelisi torte, kuid kurbuseks leidsime eest küll erimaitselisi, kuid samailmelisi torte ning kaht valikut plaadikooke. Menüüst otsustasime proovida mereande ja tavaliselt mitte väga üllatavat kanaliha. Vürtsikad krevetid osutusid just selliseks puhtaks ja pehmelt teravaks roaks, mida ootasime: koorega grillitud mahlakad hiidkrevetid, mõnus kaste, millest sai puldanist kuklikotist võetud seemnekukliga kõik jäägid ära riisuda. Caesari salat röstitud kanafileega oli bingoelamus. Eestis äraleierdatud salat oli valmistatud stiilipuhtalt, salatileheks algupärane krõmps Rooma salat, kreemjas kaste, mahlane kana ja maitselihvijad parmesaniviilude näol. Röstitud kanafilee tabbouleh’i ja oliivikastmega mõjus veidi ootamatult. Väikese koivaluuga filee oli kindlasti üks aegade parimaid, nahk sätendas kuldpruunilt ning liha oli otsatult hõrk. Seevastu oliivikaste ei täitnud
ootusi, otseselt ei häirinud hallikas värv, vaid oliivi maitse puudumine. Tabbouleh ei ole meie köögikultuuris just igapäevane nähtus ning seetõttu punktid leidlikkuse eest. Õrnsoolalõhe värske kartuli ja karulaugumajoneesiga oli meeldiv. Meie arutelu tulemusena jõudsime järeldusele, et taldrikul oleks võinud olla kogused 1 : 1, nüüd jäi kala veidike üle või peaks ütlema, et kartulit veidike puudu. Lõpetasime loomulikult kookidega. Martsipanipõhine kook oli ilmselgelt pärast kaht rooga juba liiga jõuline valik. Pavlova oli pettumus, beseekorvis laiutas juba peaaegu võiks klopitud maitsetu vahukoor ja sellel mõned nukrad želeemarjad.

PROFAAN
Eesti filoloog (39)
Luuletaja (45)

Atmosfäär: 8
Teenindus: 7
Toit: 9,
koogilett 10+


Kas läheksin sinna uuesti?
Jaa. Muidugi. Kasvõi eraldi Tallinnast – 1,5 tundi sõitu ja kohal.

MENÜÜ
Eelroog
Värske salat kitsejuustu ja põldmarjavinegretiga 7.50
Vasikalihalõigud tuunikalakastmes 6.90
Pearoog
Veise sisefilee marineeritud köögiviljade ja seentega 12.50
Praetud päevakala tartarkastme ja värske kartuliga 7.50
Dessert
Põldmarja-toorjuustukook 3.50
Õunakook 2.50
Kokku 54.90

MILJÖÖ
Haapsalu ise juba lummab ja Dietrich sobib sinna kui valatult: segu sõjaeelsest Eestist, valgetest Põhjamaadest ja tänapäevast. Liialdatud pole millegagi. Parkettpõrand, väärikad reljeefse vineeriga toolid, püsttriipu siin-seal, valge mööbel, punasest kivist sein, hubasust tõotav
pisike pursuika seina ääres, loole vihjavad hiigelfotod seintel. Just! Lugu on tähtis. Dietrichi eripära on see, et lugu on lõpuni läbi mõeldud. See paistab ka nende kodulehelt välja – Eesti Wabariigi aegne kohvik. Aga mitte ainult, läbimõeldusega on mindud palju kaugemale. Kui üldiselt näiteks lastele erilist oma nurka pole
jäetud, siis joonistustarbed ja klotsikast on püsikasutuses. WC sulatab aga iga noore ema südame, hoolimata sellest, et mähkimislauda siiski pole – korvis on tasuta Pampersid ja niisked salvrätid! Nurgas abivalmis parfüümipudel. Tagasi lauas, saab tellimust oodates sirvida aga värskeid ajalehti. Näiteks Lääne Elu on väga huvitav lugemine! Vananaistesuves võlus jätkuvalt ka suur suvine lilleterrass.

TEENINDUS
Suvi möödus külluslikult ja rahvarohkelt. Paraku avaldub see nüüd, sügisel, üsna väsinud personalis. Või oli meie külastuspäeval must kass ruumist just läbi jooksnud. Naeratusi nappis, kes toksis segadussesattunult kassaaparaati, kes külitas nurgadiivanis. Samas ei saa öelda, et külastaja oleks end halvasti tundnud – kõik vajalik ilmus lauale sobivate vahedega ja sobiva suhtlusastmega. Ja mõni asi ka ei ilmunud, näiteks lisaks tellitud klaas veini – ootasime kannatlikult, kuni kõik teised olid teenindatud ja teenindajaneiu igavlevalt vahtima jäänud, siis viibutasime kordustellimuse. “Oh, jah, vabandust, teie vein.” Aga Haapsalus sellised pisiasjad ei häiri. Ja isegi pirtsakad sakslased tundusid kõrvallauas lõpuks rahule jäävat.

TOIT
Dietrich on Tõeline Kohvik. Appi kui head ja ilusad koogid! Serveeritakse mehiselt: toorjuustukook kui mördilabidas ja õunakook silma järgi hinnates u 8 x 8 x 4 cm. Pärast mitut käiku ületamatu katsumus, kuigi maitsed on ideaalsed: toorjuustukoogis täpset põldmarjast hapukust, paras magusus, väärikas šokolaadine põhi; õunakook on aga lihtsalt jumalik. Ja ega eelroadki millegagi alla jäänud. Tuunikaste sobis vasikaviiludega väga kenasti, suured kapparid soolaseid nüansse lisamas. Ahjuküps kitsejuust oli pealt pruunika koorikuga, seest voolavalt küps, asjakohase animaalsusega. Põldmarjavinegrett ja salatiroheline
juures kui valatult. Sisefilee kohta päriti küpsusastet ja tellitud medium sellena ka kohale jõudis. Kõik klappis. Päevakala oli hea, aga tavaline, ilma üllatusmomendita: tartarkastmel ja keedukartuleil pikutas kuhjas 4 pisikest lestapoissi. Lesta süües tekkis ka pisike okas hinge, kui teenindaja tahvlile samal ajal püüdlikult “HUNT AHVEN” kirjutas. Hunt selle filoloogilise aspektiga praegu, häiris hoopis see, et hetk tagasi ei olnud teenindajal me kalaisust kuuldes mitte ettegi tulnud menüüvälist kohe valmivat ahvenat pakkuda. Ja üks väike virin veel – või käib see miljöö alla? – kenasti kujundatud lauapaberitel on ahvatlevad kirjad Viini ja Varssavi kohvi kohta, esimene vahukoorega, teine koos piimaga keedetud. Tekkis isu neid proovida. Paraku olevat see vaid kujunduselement ja pidime piirduma tavalise kohvi ja tänapäevase latteʼga. Ajalootruud joogid võiks küll menüüsse võtta.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
kai 03.okt 2013 16:07
Haapsalus suvitajana oleme seda kohta mõned korrad proovinud. nn soolased road ok, kuid koogid on olnud uskumatu pettumus. Hoolimatud, koogisõpra alahindavad magus-maitsetud... Nt napoleon meenutas rohkem kehva küpsisetorti kui midagi muud.
1