Kastmest tunned meistrit

Allikas: Oma Maitse Autor: Kaie Mei
Meie loo sissejuhatuseks sobib hästi õpetus puljongi tegemisest, kuna just puljong on mitme kastmeklassiku olulisim komponent. Ja jätkuks pakume rea kastmeid, mis roogi nii oma toetavalt maitselt kui ka siidiselt konsistentsilt õilistavad. Ja kui kastme tegemise kunst on juba käe sees, siis tead sa hästi sedagi, kuidas see oskus on lihvinud sinu toidutegemise tundlikkust.
Kui juba puljongitegu ette võtta, tasub leent teha vähemalt topeltkoguses. Üleliigne osa pane sügavkülma. Iial ju ei tea, millal mõne hõrgu lihaprae juurde käiv kaste või kodune supp vajab tummiseks kokku keedetud toorainet. Maitsevõit on mõõtmatu, aja kokkuhoiust rääkimata.

Veiselihapuljong

Pruuni kastme tegu pole kergete killast, aga see pole ka keerulisem kui pastataina või besee puhul. Pruun
kaste on parim lisand liha- ja ulukipraadidele. Kaste säilib hästi ning selle võib ka 3–4 päeva enne serveerimist valmis teha. Erilise aroomi ja maitselihvi annab espagnole-kastmele törts tomatipastat.
Pruun kaste espagnole


Kulinaaria pikas ajaloos vastu pidanud retsept hautatud või keedetud väherasvasele kalale, ka vähile.

Võikaste ehk beurre blanc

Kaunikõlaline bešamell teeb maitsvaks uhked lasanjed, kroonib juustuga segatult pastaroogi ja sobib kõigele lisaks roogade gratineerimiseks. Ka on see üks vana hea viis, kuidas kroonida näiteks hautatud
köögivilju.

Valge kaste ehk bešamellkaste

Too sahvrist välja suvised punase- või mustasõstraželeed ning proovi mitte nii väga tavalist, ent tegemist väärt mekiga kastet külmadele lihalõikudele, pardile või kalkunile. Mulle meeldib iseäranis see, kui hapukale marjakastmele on lisatud ka veidi tulist tšillit ja kuumalt mõjuvat ingverit.

Cumberlandi kaste

Hollandi kaste lõhnab kui kevad, ent on siivutult rammus. Selle muna-võikooslust saab seekord tasandatud soolaste kapparitega. Ka ürte kasuta julgelt ja vastavalt oma maitse-eelistustele. Serveeri näiteks aurutatud või rasvata küpsetatud lõhega.

Hollandi kaste kapparitega

Prantslastel on sabayon, itaallastel zabaglione, meil sai samuti klassikut muudetud, sest (vahu)veini asemel oleme vedelikuna kasutanud hoopis oma aia õunte mahla. Pidulikel puhkudel sobib samas retseptis kasutada õunamahla asemel dessertveini.

Vürtsine sabayon ehk kuum dessertkaste
Üleküpsetatud sabayon’i-õunad

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
maire 17.jaan 2014 04:28
meeldib valge kaste aga tahaks proovida sinna lisada erinevaid maitseid
1