Talvised maitsed Eesti moodi

Allikas: Pere ja Kodu Autor: Mai-Liis Ilover
Arusaam, et Eesti köök on igav ja maitsetu, koosnedes kartulikördilaadsetest ollustest, on õnneks aegunud.
Meie kliimas, kus pool aastat valitseb tardunud hallus, oligi talvine talupojaköök nullilähedasi säilitamisvõimalusi (soolamine ja hapendamine) arvesse võttes üsna üksluine. Toitu peeti vaid kõhutäiteks, söömaaegadel ei olnud tänapäevale nii omast seltskondliku suhtlemise ja nautlemise dimensiooni. Aga aeg on edasi läinud!
Meie toidud ja söömistavad on saanud mõjutusi paljudest eri kultuuridest, nende läbi rikastunud ja arenenud. Rahvustoite raamatu järgi üksühele valmis teha võib ju olla põnev ja hariv, aga kas see meile tänapäeval enam nii hästi ka maitseb? Olen seda meelt, et parima ja põnevaima tulemuse saab vana ja harjumuspärast värske nüansiga rikastades. Just nagu muusikamaailmas valmib hitt üllatavast kombinatsioonist tuttavliku ja uudse vahel. Harilikust kamahapupiimajoogist saab banaani ja marju lisades tervisliku smuuti. Kruupidest valmib tavapärase kruubipudru asemel moodne kreemjalt pehme orsoto. Praetud rahvuskala räim on suurepärane burgerimaterjal! Riivitud rukkileib, kohupiim ja õunad vormuvad mahlaseks koogiks. Ja kõigile tuntud kaerahelbepätsid omandavad uue hõrgu maitse, kui lisada valget šokolaadi ja kuivatatud jõhvikaid.

Orsoto peedi ja peekoniga
Rukkikuklid
Kartulipannkoogid singiga
Kilutrühvlid
Räimeburgerid
Kodune metsamarja-kamasmuuti
Hapukapsapirukas
Kaerahelbeküpsised valge šokolaadi ja jõhvikatega
Jõhvikasorbett
Riivleivakook kohupiima ja õuntega
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa