Kaneelisaia pehmed keerud

Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Poleemiline kaneel inspireeris meid pehmeid ja võiseid kaneelisaiu valmistama küll ühest tainast, ent viiel erineval moel. 
Klassikalised kaneelisaiad





Kaneelisaiad Rootsi moodi

Sellised keerused kaneelisaiad on hästi levinud Rootsis. Valmista taigen samamoodi nagu klassikaliste saiakeste korral.





Kui tainas on tund aega kerkinud, rulli see ristikülikukujulisena lahti, määri võiga ning raputa peale suhkrut-kaneeli. Voldi nüüd tainas kokku nagu ärikiri – jaga see mõttes pikkupidi kolmeks osaks. Esmalt tõsta keskmise kolmandiku peale alumine 1/3 tainast ja selle peale ülemine, nii et tainas on  kolmekihiline. Lõika terava noaga tainast 4 cm laiused ja umbes 10-12 cm pikkused ribad. Lõika nüüd iga riba keskele üks pikk läbilõige - mitte täies pikkuses, vaid nii, nagu lõikaksid igast ribast pika säärega püksid. Keera „püksisääred“ keerdu ja siis ka omavahel keerdu. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lahtised otsad põhja alla peites. Jäta saiad veel pooleks tunniks kerkima. Määri enne ahju panemist pealt munaga ja raputa üle suhkruga. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.




Kaneelisaia-boston

Kaneelisaiu saab ka plaadisaiana valmistada.



Valmista tainas ja vormi valmis saiad nii nagu klassikaliste kaneelisaiakeste õpetuses. Aseta need tihedalt teineteise kõrvale ahjuvormi. Kasuta näiteks 18x30 cm suurust vormi. Jäta saiad pooleks tunniks kerkima. Määri pealt siis munaga ja raputa üle suhkruga. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit. Rebi koogist saiakesed.  




Kaneelisaiad sõbrapäevaks




Valmista tainas ja lisa sellele täidis samamoodi nagu klassikaliste saiakeste tegemisel. Rulli saiatainas ülevalt ja alt keskele kokku ja lõika 3 cm paksused viilud. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vormi kätega need rohkem südamekujulisemaks. Jäta pooleks tunniks kerkima. Määri pealt munaga ja raputa üle suhkruga. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.



Eriti pehmed kaneelisaiad muffinivormis

Küpsetades kaneelisaiu muffinivormis, ei vaju need laiali ning püsivad paremini vormis. Lisaks ja tänu sellele on tulemus ka mahlasem, sest või-täidis ei voola ahjuplaadile laiali.




Aseta valmisvormitud kaneelisaiad muffinipaberitega vooderdatud muffinivormi pesadesse. Nii saad saiad lihtsalt paremini sealt kätte. Jäta pooleks tunniks saiad kerkima, määri pealt munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.



MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
kissu 09.märts 2015 17:06
eriti maitsev
nunnu 09.märts 2015 17:04
nunnu
1