Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Veebruar

Nädalalood

Veebruar

Oma Maitse
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Oma Maitse
Eestlaste talvelauad on uhked ja aina toredamaks lähevad. Veebruar on väärikas.
* Kuu lõpus tuleb Eesti sünnipäev. Kuidas seda Prangli saarel tähistatakse? Tatrapuder suitsukala ja tomatiga, tursakotletid, Iivari soolasiig, porgandi-apelsinisupp, kodune õunakook ja munakohv.
* Sellele sekundeerib meie Muhu muusa Ingrem Raidjõe, pakkudes oma kodusaarelt kõrvale võimaluse nädalavahetusel või pidupäeval lauda istuda: kalasült Läänemere lutsust, ahjuribid, põlev astelpajujäätis ja mis kõik veel.
* Vabariigi aastapäeva laines on ka staarirubriigi peategelased – tšelloansambel C-Jam. Neli pillimeest on teie ees täies hiilguses ja uskumatult maitsvalt.
* Elegantselt süüakse ka Kadriorus. Tiiu Suvi käis külas sisearhitekt Kätlik Öllukil ja lasi end kostitada tuunikastmes vasikaliha, nelja juustuga küpsetatud köögiviljagratääni ja suitsukalamäärdega.
* Ja nüüd lennukalt üle võlli. Viimse verelibleni romantik Kersti Rea on katnud sõbrapäevalaua otse vanni! Mis sellest sai ja mis seal juhtuma hakkas, vaadake ajakirjast. Jüri "Valentin" Seljamaa on kogu selle armastusepalli kenasti fotole püüdnud.
* Sõbrapäevaks aitab toredaid magusaid kingitusi valmistada ka meie lugeja Maris Arulepp.
* Täna askeldab köögis Sandra Veeremaa, keda võib nimetada ta kookide pärast lausa uueks Nadjaks: ricotta-mandlipirukas kardemoniga, toorjuustukook bataadiga, šokolaadi-ploomitort, toorjuustukook bataadiga. Soolast ka: tursk läätsesalatiga ja kikerherne-porgandisalat.
* Good Foodi kokad tiirutavad seekord Marokos: luksuslikud, kleepuvad, meelad. Lammas, kuskuss, harissa ja kõik muu. Vaata isu tärkamiseks ajakirja kaanepilti.
* "Salakuulaja" ja "Teelise abilise" rubriik on mõlemad sihtinud kunagisi vennasvabariike, söögi saab mõlemas söögikohas enam kui täis: Talleke ja Pullike Tallinnas Õismäel, teelised aga lükkame põhimaanteelt korraks võssa ehk siis Viitna lähedale Arturi šašlõkibaari.
* Meie Narva liitlasjõud Aet Kiisla armastab hakkajaid inimesi, seepärast sattus ta vaimustusse Konju kitsekasvatajast Martin Repinskist – ja on ka põhjust, mees plaanib oma praegu 400-pealise karja varsti 10000 kitseni suurendada!
* Edasi jäime üldse mõtlema, mis ikkagi on vahet kitse- ja lehmapiimal ja millal üht või teist eelistada. Tarkusega tuli appi Eesti Maaülikooli teadlane Peep Piirsalu.
* Aga LEIB! Me ei ole viimastel aastatel saanud ühtki veebruari ilma leivateemata läbi. Võib lausa öelda, et veebruar on Oma Maitse leivakuu. Nii ka seekord. Eriti krapsakas oli selles vallas Tuuli Mathisen – kõigepealt võttis südameasjaks testida rukkijahusid, mõnda neist proovis isegi mitu korda järjest, et ikka õiget sotti saada. Ja lõpuks oli Tuuli leivateemast nii haaratud, et pakub välja ka "Mõttepahvaku": Lääne-Saaremaa naiste pannileib. Parim laupäevane saunajärgne toit.
* Sööke maandub me lauale aga jätkuvalt siit-sealt: brittidelt on peale eelmainitud Maroko söökide tulemas ka maitsvad vormiroad: köögivilja-riisivorm, toad-in-the-hole juurikate ja peekoniga, frikadelli-mozzarella-vorm, juustu-spinati-penne ja kaalikakiusatus.
* Maru sosistab suutäisi seekord paprikapunaselt: caponata, ahjupaprikakastmes pasta kikerhernestega ning paprikapuna ja läätsetäppidega kanapirukad.
* Mis veel? Räim randub klassikasadamas ja valmis saab räimevorm. Tuuli Mathisen pakub välja ka ühe esmaehmatusega homeerilist naeru välja kutsuva, aga siis kulmu kergitava miks-ka-mitte!-tundega söögi – räim tomatis! Ei-ei, seekord mitte poeletil plekk-karbis, vaid teeme täitsa ise. Sööme ka ise. Teise portsu tõstame ka ise ette.
* Siiri Kirikal on aga peale tavapärase veiniuudiste kogumise ja vahendamise meie ette toonud legendaarse veinitundja Imre Uussaare. "Veine valin ma tõesti vaid headuse järgi. Muu ei loe." Oma Maitse armastab selliseid mehi ja nende valitud veine. Muu ei loe.
* Lisaks uudistame vahvaid vidinaid ja huvitavaid toidupalu, loeme kokaraamatuid, uurime taas korraks salveid, Kersti Rea käib aja- ja kellakunstniku juures kellaviieteel, piilume korraks Soome ja Londonisse ning laseme kalendrist läbi Eesti toidutegemised. Kõige viimasel lehel otsib Jüri Pino lepitust. Kellelt ja kuidas, uurige ise järele.

Veebruar on toitudest südamesoe!

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes