Valiti välja parim Itaalia punane vein

Möödunud nädalavahetusel Haapsalus toimunud Itaalia Veinipeo raames valis ligi nelisada hindajat parimaks Itaalia punaseks veiniks Altia Eesti turustatud kvaliteetveini Masi Campofiorin.
Reedest pühapäevani toimus Haapsalus tänavune veinipidu, kus huvilised said nautida Itaalia veine ning suupisteid ning anda oma hinnang Itaalia veinimaailma paremikule. Kokku 382 hindajat on degusteerimise järel andnud kõrgema hinnangu Masi Campofiorin punasele veinile, mida toob maale Altia Eesti.

„Haapsalus toimuvast Itaalia Veinipeost on saamas ilus traditsioon, mis toob rahvani veinikultuuri põhimõtteid ning kus inimesed saavad oma maitseid proovile panna. Meil on eriline au ja äärmiselt hea meel selle üle, et meie turustatav Masi Campofiorin on saanud Eesti veiniaustajate ametlikuks lemmikuks. Seda suurepärast kvaliteetveini on juba aastaid kiitnud kogenud ja lugupeetud veinieksperdid üle maailma, ning nüüd sai see vein „kvaliteedimärgi“ ka Eesti tarbijatelt. Mis omakorda tõestab seda, et Eesti inimeste arusaam headest veinidest läheneb juba ekspertide omale,“ kommenteeris Altia Eesti tegevjuht Kristel Mets.

Masi veinikelder kuulub ajaloolisse Valpolicella Classico DOC veinipiirkonda Põhja-Itaalias ning Masi veinide valmistamisel jälgitakse personaalsust ja piirkonnale omast autentsust. Masi Campofiorin valmistatakse ainulaadsel appassimento meetodil. Tegemist on veiniga, mille valmistamisel kuivatatakse Corvina viinamarju bambusvõredel  kuue nädala jooksul. Kergelt kuivatatud marjadele valatakse seejärel peale juba valmis punane Valpolicella vein (see valmib Corvina, Rondinella ja Molinara sortdiest), mille tulemusel tekib teistkordne fermentatsioon e. käärimisprotsess. Teine kääritamine toimub umbes 15 päeva jooksul 18-20°C juures. Järgneb malolaktiline fermentatsioon. Selle protsessi käigus muudetakse veinis leiduv õunhape piimahappeks, vein muutub pehmemaks ja täidlasemaks,  protsess rikastab värvi, annab veinile juurde pehmeid ja elegantseid tanniine ning täiesti uusi aroome. Vein laagerdub tammevaatides 18 kuud ja pudelis 3 kuud.

Küpsete kirsside ja ploomide kõrval on selles veinis tunda vürtsikat roseepipart, vanilli ja kaneeli aroomi. Maitse on heas tasakaalus, sametiselt pehme, täidlane ja kompleksne, domineerivad punane ploom ja kirss, mustikas, lisaks vanilli ja kakao nüanss. Veinil on pikk järelmaitse.



Itaalia veinipidu Haapsalus 2014

Rahva tahtel on Itaalia veinid oam maitse-eelistustelt ritta pandud. Tagastati 382 hindamislehte ning nende tulemused erinevates kategooriates on järgmised:


Prosecco


III koht La Gioiosa Prosecco Treviso DOC Spumante Brut

II koht Bellenda Prosecco Superiore "MIRAVAL" Extra Dry Conegliano Valdobbiadene 2013

I koht Mionetto MO Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G



Valge vein


III koht Tenuta Carretta Langhe Bianco "PODIO" 2013

II koht  Grillo "Kheire" DOC Sicily, Tenuta Gorghi Tondi, 2013

I koht Villa Antinori Bianco Toscana IGT 2013




Punane vein

III  koht Luigi Righetti Valpolicella Ripasso Classico Superiore Campolieti 2011

II  koht  Doppio Passo Primitivo 2013

I koht  Masi Campofiorin Appassimento 2009



Chianti Classico

III - V koht Fattoria Montagliari Chianti Classico 2009 DOCG
 
III - V koht Ruffino Chianti Superiore Flask
 
III - V koht Castello Cacchiano Chianti Classico 2008  

II koht Vignavecchia Chianti Classico 2012

I koht  Castellani Chianti Classico Riserva 2008 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa