Juuli

Allikas: Oma Maitse
Hambad ristis, aga süda soe – nii valmivad ikkagi maasikad, vaarikad, sõstrad, tomatid. Ja maitsevad oi-oi kui hästi. Meie viimaselehemees Jüri Pino õhkab oma FB-lehel südamest, et armas Jumal saadaks vihma Sahara kohale, seal osatakse seda hinnata. Oma Maitse loodab parimat.
Laseme kõigepealt pottide juurde Tuuli Mathiseni, et idamaise elegantsiga võluda auru seest maitsvaid suutäisi: aurutatud saavad kala vietnamipäraselt, köögiviljad, Hiina pelmeenid ja sinimerikarbid.

* Ilma grillita ei saa suvel ka kuidagi. Ja uskuge või mitte, aga grilliilmaski on veel midagi avastada, uut õppida. Gerli Ramler otsis grillimehi maalt ja metsast ning linnast. Leidis ka: Ööbiku talus toimetavad asjalikult Ants Uustalu ja Pekka-Paavo Kesküla, keraamilise väliahjuga tehakse imet. Tehke järele: sütel röstitud räim lõkkekartuli ja ürdikreemiga ning aeglaselt küpsetatud pardikoivad kartulikreemi ja röstköögiviljadega.

* Lisaks uudistas Gerli reklaamiagentuuri Kala Ruudus loovjuhi Kent Raju grilliportaali www.tuleroog.ee ja rääkis mehega läbi nii mõnedki grillimise põhitõed ja soovitused.

* Kersti Rea laotab meie ette laiali oma lõkketööriistade arsenali. Lõkke peal saab valmistada isegi vahvleid, küpsiseid ja hamburgereid!

* Kersti Rea üldse oskab elust mõnu tunda. Suvel on rõhk värsketel loodusandidel. Valmivad külm marjane hommikupuder, salat heinamaalt ja põllumaa äärest, seafileemedaljonid peekoni ja salveiga, kanafileerullid peekoni ja juustuga ja suvemarjamisu ning janu saab kustutatud mündirohke märjukesega.

* Juuli on ka tomatite valmimise aeg. Vahetult enne seda käisime Järvamaal Mägise aias vaatamas, kuidas ligi 150 tomatisorti kasvavad, nagu jaksavad – püüdlikult-püüdlikult, sest kuulavad peremees Vello Peitongi sõna. Loo lõpus tutvustame huvitavamaid tomatisorte – järgmisel aastal tahaks enda kasvuhoonesse kindlasti kasvama panna näiteks "Armukese" efektse tomati.

* Good Foodi kokad annavad tomatile rahvusvahelist haaret: Hispaania tomatisalat, bruschetta-kate purustatud tomatitest, spagetid värske tomatikastmega, krõbe tomativorm ja orata all'acqua pazza.

* Suutäisi sõstrasosinaid meeliskleb Maru: ühtekokku saavad pannituli, tallemaks ja sõstrapuna; lauale jõuab ka täpiline sõstrakeeks ja "puhastverd Maru" ehk punasesõstra-beseetort.

* "Magusa elu" rubriik on inglaste täidetud, keskmes on vaarikad: vaarikate ja Nutella pärg, külm vaarika-juustukook ja kiire kihiline juustukook.

* Ka Tuuli Mathisen toimetab asjalikult toorjuustuga. Lõpptulemuseks on nii soolased söögid kui ka muidugi toorjuustukoogid: küll šokolaadiga, küll külmutatult.

* Külmutamisteema võttis Tuuli lausa süstemaatiliselt ette: kuidas külmutada? Mida külmutada, mida mitte? Kuidas külmutada köögivilju, marju, loomset toorainet? Tõeline kogumisaeg on juulis käes.

* Tarduma ei pea mitte ainult külmast – želatiin on jätkuvalt paljudele natuke "võõras maa". Siiri Kirikal tutvustab lähemalt. Sinna lõppu proovime Caipirinha-tarretist ainult täiskasvanutele.

* Ingrem Raidjõe on moonipõllust lummatud ja pakub punaste õite vahel leivapirukat suitsukalaga, pika küpsetusega jaanalinnurostbiifi, mõnusat lõunasalatit ja moonirulle maasikate ja vahukoorega.

* Tiiu Suvi võttis ette teekonna Pärnumaale moekunstnik Anu Lensmenti juurde. "Minu motoks on soov luua ilu, mis ei oleks magus, ning lihtsust, mis ei oleks igav," teatab Anu ja näitab kohe ilmekalt, kuidas see põhimõte tal ka söögiilmas valitseb.

* Leidsime üles ka 14-aastase imelapse, kes tegutseb köögis juba kui profikokk. Ka rahvusvaheline tunnustus hakkab tulema: David Truusa valiti 350 konkurendi hulgast 30 parima sekka, kelle söögitegemisvideod osalevad Jamie Oliveri videokokandusvõistlusel. Oma Maitse ootab juba aega, mil saab siseneda Davidi päris oma restorani.

* Lisaks pendeldame Malmö ja Kopenhaageni vahet – nad on lähestikku! Pistame teelise jala Põhjaka ukse vahelt sisse, uurime, kuidas on süüa kõrgel linna kohal, teeme külmi suppe, jagame hinnanguid Pärnu Komfekis, uudistame vahvaid kõhurõõme ja vidinaid, vaatame uusi raamatuid, joome Proseccot, paneme kokku veini ja mereannid ning muidugi uurime uudiseid. Jüri Pino hellitab välismaa koolist koju jõudnud last ... sealihaga. No ikka.

Maitsvat juulit!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa