September

Allikas: Oma Maitse
Tunne on selline, nagu oleks alanud uus aasta. Kõik on tagasi, puhanud ja rahulolevad just hetk tagasi möödunud suvest. Just sellist suve me tahtsime. Nüüd on sügise kord meid kõiki rõõmustada.
* Sügis on nii rikkalik, et võtab pea ringi käima. Millest alustada? Võtaks ette sellised viljad, mis nii soolastes kui ka magusates söökides suudavad paljud lausa eufooriasse viia – viigimarjad! Need õrnad viljad on praegu oma hooaja tipus. Sigrid Suu-Peica tutvustab viigimarju nende sünnimail, Tuuli Mathisen on aga nagu dirigent, kelle erihuviks on viigimarjaansamblid. Oi kui erinevaid, aga eranditult ahvatlevaid kooslusi ta neist moodustab!

* Maru kannab viigimarjadest alguse saanud purpurtoonid kodumaale üle, öösünkjalt ja salapäraselt: purpurne supp peedi, seente ja mustade läätsedega; rebitud siga põldmarjade kütkes ja pita sees varjul ning põldmarjase südamega juustusaiade tango.

* Sealt edasi võib tango asenduda juba koolirütmidega. Andra Kalda kerib lahti spagetilõngad, et nendega siduda ühte kõik koolist saabuvad näljased. Natuke petekaid ja nippe ka, kuidas pasta tervislikumas võtmes teha lastele söödavaks. Sinna juurde korjas Tiiu Suvi kokku tarkade inimeste mõtteid koolitoidust: sõna saavad koolidirektor Hendrik Agur, lastearst-endokrinoloog Ülle Einberg ning kolme poisi ema, kokaraamatute autor ja fotograaf Hele-Mai Alamaa.

* Peale laste on kiire hakanud ka suurtel inimestel. "Vahvate kõhurõõmude" rubriigis haarame pealinnas kaasa kiireid ampsusid.

* Raili Mikk esitleb dippi ja snäkki – head, huvitavad ja kiired. No nagu Tipi ja Täpi multikas lausa.

* Kellel natuke ikkagi on aega ka kööki jõuda, neil tasub enda jaoks avastada pak choi – idamaalaste kapsas, millest Tuuli Mathiseni vahendusel selgub, et on võimalik ülihäid sööke valmistada. Ja need ei võta palju aega!

* Hästi süüa saab nii üksi, kaksi kui ka hulgi. Endale teeb oma valges köögis iga päev hästi, kiiresti, kaunilt ja rõõmsa meelega süüa Pello, täpsemini öeldes teenusedisaini büroo Brand Manual konsultant Rauno Pello. Külalised on ka lauda palutud: koorene tatar spargli ja kukeseentega, köögiviljahautis veiselihaga ja vokitud roheline salat India pähklitega.

* Mõnel on aga ikka veel suvest raske lahti lasta. Teraapiana mõjub see, kui avame reisiklade ja teeme sinna kribatud märkmete järgi süüa. Kreeka, Itaalia, Türgi, Hispaania ... Good Foodi kokkade juhendusel.

* Ja needsamad kokad jätkavad ka oma ajakirja nimelises rubriigis: peedifalafelid, baklažaanisupp harissa ja kikerhernestega, bulguripilaff kalaga, kalkunihakklihast pajaroog tortiljaga, quiche Lorraine värskest kartulist.

* Kas pea hakkas kiirustamisest ja globaalsusest ringi käima? Siis on just sobiv hetk võtta ette tassike nõgese- vm taimeteed ja asuda lugema lugu tekstiilikunstnik Anu Rauast. Maailm läheb paika. Püsiväärtused ja traditsioonid pääsevad võidule. Ilu ja armastus võidavad. Eestlased peavad minema tagasi maale elama. Seal on meie kõigi koht.

* Ja just maal saame sügiseti mütata ka kartulivagude vahel. On aeg avastada enda jaoks kartulisordid! Kartul ei ole üksnes kartul, vaid igale söögile on olemas oma kartulisort. Kartulimees Kalle Hamburg teab ja tunneb seda valdkonda läbi ja lõhki. Ja kui kartulisaak on kindlalt keldrisse varutud, siis võib kogu talve muretu olla ja asuda kartulist head-paremat valmistama: kartulipesad, kartulivorm peekonipakendis, kartuli-seenepätsid, kartuli-gnocchi tomatikastmes ning kartuliroos lehttaina ja kanamaksaga.

* Ning viimaks – pasunad hõiskama, konfetid lendama ja teie ette astub TORT. See ei ole mingi naljategu, vaid uhke ettevõtmine. Me kõik oleme seda väärt ja saame hakkama! Sidrunitort beseekujukestega, sidrunivõie, toorjuustukook kahe erivärvilise kreemiga, sefiiritort ja trühvlitort.

* Lisaks nagu ikka kõikvõimalikke uudiseid, sündmuste infot, vahvaid vidinaid. Salakuulajad piiluvad Piparmünti; Kumus tutvume menüü koostamise tööga. Valmistame alkoholivabasid kokteile. Jalutame Frankfurdis. Teeme Arne Pajulale Oma Maitses väikse pesa, kus ta saab veinijutte pajatada – alustuseks räägib ta üle kõige lihtsamad veinitõed. Kordamine on tarkuse ema, Arne aga Eesti veininduse isa, no vähemalt üks isadest. Mõttepahvakuna käime välja mõtte õunte võrgutamisest, lugejaretseptina ootab mõnus Jakobsoni piirakas ja retsepte on seekord jätkunud uudistessegi – Tallinnas käisid Peterburi kokad ja tutvustasid siin üht huvitavat toitu, mille retsept on aegade hämarusest taas üles leitud – kundjumid, taimsed pelmeeniperekonna liikmed. No ja päris lõpus edvistab Jüri Pino. Mis teha. Meestele meeldib ennast kiita.

Asjalikku ja tegusat septembrit!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa