Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Väärt võitluskaaslane ingver

Nädalalood

Väärt võitluskaaslane ingver

Angelica Udeküll Naised
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Daisy Lappard
Relvastumine eesootava külma ja viirustehooaja vastu on alanud. Keda ses võitluses küll kampa võtta? Vaid ingveri peale lootust rajada ei tasu, kuid väärt kaaslane on see kohe kindlasti. Maitseb hästi ja mõjub samuti, muid argumente polegi vaja.
Pastinaagi-ingverisupp

Kõrvitsakokteil ingveriga

Vürtsikas porgandisalat


Mida teha ingveriga?

Nutikalt planeerides saab ingverit kasutada suisa iga päev, et sellest võlujuurikast maksimaalset kasu saada.

Kuidas valida poes ingverit
Ostes vali võimalikult prink ja vähekortsuline ingverijuurikas, sest mida rohkem kortsus, seda kõvem ja kiuline on ingver. Ka peaks ingver käes hoides tunduma raske, siis on see mahlasem ja värskem. Võid juurikat ka nuusutada – värskele ingverile on omane vürtsikas ja isegi kergelt tsitruseline lõhn.

Ingver ja kuumutamine
Kuumutamise toimel väheneb ingveri maitse. Seega lisa toidu hulka ingverit nii kuumutamise alguses kui ka väike kogus päris lõpus, et mõnus vürtsikas maitse särama lööks.

Ingveri säilitamine
Ingver säilib külmkapis mitu nädalat, kuid hea idee on seda ka külmutada – nii säilib see suisa kuid ja lisaks on külmutatud juurikat eriti lihtne riivida.

Ingveri koorimine
Ingverit võid koorida tavalise köögiviljanoa või -koorijaga, aga tegelikult võib koort ka niisama lusikaga maha kraapida. Hoidu liiga paksu koore eemaldamisest, sest koore all on kõige värskem ja parem osa.

Põnevad maitsekombinatsioonid

Ingver ja banaan
Ingveri maitse passib hästi kokku banaaniga. Kui teed banaaniga küpsetisi (nt leiba, keeksi, muffineid), riivi sinna alati natuke ingverit sisse. Ka võid ingverit lisada panni peal karamelliseeritud banaanidele või teistele kuumutatud banaanitoitudele.

Ingver ja õun
Õun on samuti ingveri hea sõber. Kuum õunajook, õunakook, õunamoos, ahjuõunad jms – natuke ingverit lisab särtsu ja toob esile ka õuna värske happesuse.

Ingver ja sidrun
Hommikune ärataja kohvi asemel võib olla ingveri-sidrunijook. Vala riivitud ingverile ja sidruniviiludele kuum vesi ja lase sel seista. Soovi korral võid ingveriviile suisa keeta. Lisa natuke mett ja tervistav kuum jook on valmis. Jahutatuna võid teha sellest limonaadi.

Kohv ja ingver
Kohvijook ingveriga on küll veidi harjumatu, aga tasub proovimist. Eksootilise kohvielamuse jaoks lisa ka veidi koort, suhkrut ja isegi kaneeli.

Ingver ja ahjukana
Kasta ahjukana apelsinimahlaga, mille sisse oled lisanud riivitud ingverit. Glasuuri tekkeks võid mahla hulka lisada ka veidi mett.

Ingver ja lõhe
Riivitud ingverist, meest, purustatud küüslaugust, törtsust sidrunimahlast ja sojakastmest saab suurepärase katte ahjulõhele. Määri segu kalale ja lase veidi seista, siis pista ahju ja küpseta nagu tavaliselt.

Ingver ja suhkur
Poes müüdavat suhkrustatud ingverit saab ka ise teha. Viiluta ingver, kata veega ja kuumuta rahulikult pool tundi. Nõruta ingver, võta võrdses koguses suhkrut, lisa paar lusikat vett ja kuumuta, kuni ingver on muutunud läbipaistvaks. Lase jahtuda ja keeruta ingverit veelkord tavalises suhkrus.

Ingver ja ššokolaad
Ingveri vürtsikus täiendab põnevalt ššokolaadi magusust – lisa seda nii ššokolaadikookide ja küpsiste kui ka trühvlite sekka. Ka võib ingverit lisada näiteks kuumale ššokolaadijoogile.

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes