Millest on valmistatud hakkliha?

Allikas: Rakvere Lihakombinaat
Hakkliha kohta tiirleb rahvasuus mitmeid müüte. Ja teisalt, hakklihasid on tõepoolest väga erinevas valikus ja kvaliteedis. Vahet tuleb teha hakklihal ja hakklihasegul (maitsestatud hakkliha), uurida selle rasva- ja kollageenisisaldust jpm. Ostjana ootame hakklihalt head maitset, värksust ning kohevust. Näiteks heast lihast kotlet ei eralda pannil kuumutades suurel hulgal vett, selle liha ei jää sitke ning kummine, vaid mure ja mahlane.
MÜÜT NR 1
Hakkliha on valmistatud lihatootmise ülejääkidest.


Sageli kahtlustatakse, et hakkliha on valmistatud nö lihatööstuse ülejääkidest või sellesse lisatud nö massi tekitamiseks muid koostisaineid. Tegelikkuses pole see nii. Hakkliha valmistamisel kasutavad tööstused ainult kõige värskemat liha ja väärttükke. Näiteks on paraja rasvasisaldusega seaabaliha väga hinnatud hakklihamaterjal ning näiteks Rakvere lihaveise-delikatesshakkliha tooraineks kindel tükk, lihaveise tagaosalihased, mis annab õiguse nimetada toodet lausa nimega lihaveisepraehakkliha.

MÜÜT NR 2
Hakkliha on rasvane.


Hakkliha rasvasisaldus sõltub kasutava lihaliigi rasvasisaldusest, kas kasutusel on nt sea- või veiseliha ning millises vahekorras on neid lisatud. Seda väljendab ka pakendile märgitud rasvasisaldus. Rasva eraldi hakklihasse juurde ei lisata. Suurema rasvasisaldusega hakkliha on valmistatud rasvasemast lihast nt Rakvere seahakkliha (rasva 28%) valmistamisel kasutatakse sea esiosa läbikasvanud liha. Väiksema rasvasisaldusega seahakklihades on kasutusel taine sealiha sea tagaosast ning veisehakklihades veise tagaosalihaste mõõduka rasvasusega liha. Poest võib väiksema rasvasisaldusega hakklihasid leida delikatesshakkliha nime all ja need taised hakklihad sisaldavad alla 7% rasva.

MÜÜT NR 3
Rasvane hakkliha on halb.


Igasuguse rasvasisaldusega hakklihale leidub erinevaid kasutusviise. Hakklihad on erineva rasvasisaldusega ja see sõltub kasutatud toorainest. Rasv aitab meil tunnetada rikkalikku lihamaitset. Mida kõrgem on rasvasisaldus, seda mahlakam on hakkliha ja seda paremini tunneme sellele lihaliigile omast maitset. Siiski lahjades hakklihades tuleb esile samuti lihaliigile omane hea maitse ja see sõltub õigesti valitud toiduretseptist/valmistusviisist. Seega on parima tulemuse nimel ülioluline teada, kuidas nautida mõnusalt hakklihatoitu ja et samal ajal saab jälgida ka tervisliku toitumise nõudeid.

MÜÜT NR 4
Lahtine hakkliha poeletil on värskem kui pakendatud hakkliha.


Sageli arvatakse, et poe letist lahtist hakklina ostes on toode värskem kui pakendatud toodetel. Nii ühene see siiski ei ole. Lahtise hakkliha säilivusaega mõõdetakse tundides ja see on otseselt seotud müügikohas valitsevate tingimustega. Jahutatud lahtise (või ka avatud pakendis) hakkliha säilivusaeg hoiutingimustel kuni +2 °C on 12 tundi pakendil näidatud säilivusaja piires. Õhuga kokkupuutel muutuvad hakkliha maitseomadused ja väljanägemine kiiresti, seetõttu peab letist ostetud lahtist hakkliha ära tarvitama samal päeval. Samas pakendatud hakkliha värskuse tagab ka 5 päeva hiljem spetsiaalne gaasikeskkond. Näiteks Rakvere lihakombinaat kasutab hakkliha värskuse ja värvi säilitamiseks pakendites gaasisegu, mis koosneb hapnikust ja süsihappegaasist. Pakendite gaasikeskkonnad on tervisele ohutud ega mõjuta toote maitseomadusi. Peale avamist gaasid lenduvad.


HEA TEADA!

Hakkliha ja hakklihasegu ei ole sama toode, kuid mõlemad on valmistatud kvaliteetsest lihast. Hakklihasegusse on lihtsalt lisatud ka maitseaineid, nt soola, et see oleks kohe valmis kasutamiseks.

Kodune hakkliha on erineva koostisega sõltuvalt tootjast. Ehkki varasemast on „Kodune hakkliha“ tähistanud võrdsetes osakaaludes sea- ja veiselihast valmistatud hakkliha, on viimasel ajal tulnud suurpoodidesse ka välismaal toodetud hakklihasegusid, mis kannavad sama nime. Selleks, et saada sama maitseelamust, on oluline heita pilk hakkliha koostisele. Eestimaalaste lemmikhakkliha (nr 1 müügimaht Eestis) on Rakvere Kodune Hakkliha, mille koostises on võrdses koguses sea- ja veiseliha (50%/50%).





MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa