Oktoober

Allikas: Oma Maitse
Sügis on tark aeg. Seekord me mitte lihtsalt ei söö, vaid ka mõtleme seejuures väga täpselt, mida ja miks omale suhu pistame. Aga see muidugi ei kahanda mingil määral söömisrõõmu. Mõtle koos meiega! Söö koos meiega!
* Avalöögina anname sõna toitumisspetsialistidele. Mis suund toitumises valida? Kas seda üldse on vaja teha? Mida võiks selles vallas muuta? Oma Maitse vestlusringis jagavad oma mõtteid toitumisterapeut Ülle Hõbemägi, paleotoitumise eestkõneleja Ardi Ravalepik, LCHF-toitumise esindaja Fred Antson ja vedaliku toitumise pooldaja Virko Kask.

* Kersti Rea teeb maitsvaid hommikueineid, kus mõeldud on nende peale, kel on vaja söökides midagi asendada: gluteenivabad müsliruudud, mango-tofusmuuti, kookose-kõrvitsapannkoogid, chia-seemnete ja kaerahelveste külm puder ning praetud rukkileib avokaado ja munaga.

* “Maitsetarga” rubriigis tunneb end hästi kookosõli ja valmis saavad ka kookostrühvlid ja läätsemuffinid.

* Tuuli Mathisen meelitab inimesi kord nädalas toortoitlaseks. Miks mitte! Fenkoli, apelsini ja röstitud sarapuupähkli salat ning avokaadosalat tomati ja röstitud toortatraga.

* Edasi jätkab Tuuli suure nisujahuvabaduse teemaga. Selgeks saab nii mõndagi. Teraviljad on tegijad.

* Mis on loomulik toitumine, selgitab oma kogemustest Marika Blossfeldt – soovitusi on palju, retsepte samuti.

* Andra Kalda hoolitseb selle eest, et ka magus suutäis oleks tasakaalus: maapähklivõi ruudud šokolaadiga, riisipuding kummeliteemarinaadis virsikusektoritega ja kihiline purgikook mustikate ja müsliga.

* Kuidas veininduses aru saada, mis on tervislik, tervislikum, kõige tervislikum? Või kas seal üldse saab sellisest asjast rääkida? Ikka saab. Teeme selgeks, mis on vahet orgaanilisel, biodünaamilisel ja naturaalsel veinil.

* Ja et meil terviseteemaga on seekord tõsi taga, näitab kasvõi see, et isegi Pino-mees mõtiskleb dieedindusest. Ise nimetab seda karvase barbari mörinaks.

* Aga et liiale ei saa ühegi asjaga minna, siis tasakaaluks lisab ajakirja paraja annuse prantslaslikku luksuslikkust kirjanik ja ajakirjanik Eia Uus. Valged laudlinad, vintis küülikud ning lõpuks šokolaadi- ja veiniplekid hommikut kuldamas.

* Ülar Allas tuuritab köökide Paabelis Marokos. Tahaks kohe sinna minna.

* Sügist naudivad täiel rinnal Maru ja Ingrem Raidjõe. Ingrem müttab metsas ja lauale jõuavad puraviku-carpaccio, värvikas seeneseljanka, kohev seenepirukas ja lõpetuseks kihiline magustoit. Maru meeliskleb roostemõrkjate toonidega, nii et juba lugedeski on keelel pihlamarjade mõru mekk: lehterkukeseenepasteet, pihlakasinep ja pihlakamoos.

* Maalähedust kinnitab vanapaar Helgi ja Leo Laanetu. Nii tuleb elada. Siis Eesti püsib. Elutervet eluolu käis uudistamas Kersti Rea.

* Lisaks salakuulame Umamis, tutvume Ribe uue peakokaga, vaatame, kuidas Arne Pajula veiniilmas kontraste vallutab, näeme mõttepahvakuna seda, kuidas hapukoorest saab suurepärase valebrülee; lugejaretseptina valmib aga LCHF-toitumist toetav sidrunikook. Ja nagu alati, leiab ajakirjast hulgaliselt uudiseid ning vahvate vidinate ja suutäite soovitusi.

Mõtle ja söö!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa