Parim koduleiva küpsetaja on selgunud!

Leiburi korraldatud konkursi „Leiburi Leivategu 2014“ võitis kodukokk Eve-Kati Mägi Elvast seemneleivaga “Kõhu pai”. Võiduleiva võtab Leibur 2015. aasta alguses tootmisesse ning seda saab maitsta kogu Eesti. 
Septembris välja kuulutatud konkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti, millest professionaalne žürii valis välja kümme parimat. Lõppvõistlusel kohtusid koduleivaküpsetajad Tallinnast, Pärnust, Moskvast, Tartumaalt ja Jõgevamaalt. “Leiburi Leivategu 2014” finaalüritus peeti 27. novembril äsja avatud restoranis Frenchy, kuhu finalistid tõid maitsmisele eelmisel päeval küpsetatud võistlusleivad.

Pärast degusteerimist ja punktide kokkulöömist osutus parimaks koduseks seemneleivaks suure edumaaga Eve-Kati Mägi seemneleib “Kõhu pai”, mille valmistamisel kasutas autor rohkesti päevalille-, kõrvitsa-, kanepi- ja linaseemneid ning musti ploome ja kardemoni.

Elvast pärit Eve-Kati küpsetab leiba juba viis aastat. Ülenurmelt Eesti põllumajandusmuuseumist saadud juuretist on kodukokk juba sedavõrd palju katsetanud, et kahe aasta eest hakkas ta oma toodangut ka laatadel müüma. “Kuigi mul on pakkuda ligi 20 erinevat leiba, siis “Kõhu pai” retsept on täiesti uus. Selle lõin spetsiaalselt “Leiburi Leivateo” konkursi jaoks ning leiva loomisel võtsin arvesse kahe aastaga kogutud arvamusi ja tagasisidet, et leib maitseks ikka kõigile,” ütles Eve-Kati.

Eve-Kati “Kõhu pai” läheb Leiburi sortimenti 2015. aasta alguses, autorit premeeritakse konkursi võidu eest 1500 euroga. Enne “Leiburi Leivateol” osalemist tegi Eve-Kati elus kannapöörde, lahkus palgatöölt ja asus Viljandi Kutseõppekeskuses kokakunsti õppima ning ühtlasi arendama oma catering-ettevõtet, mis hakkab pakkuma Eesti rahvustoite. “Võidupreemia investeerin kindlasti firma arengusse!” lisas “Leiburi Leivateo 2014” võitja, kes ootab juba põnevil koostööd Eesti vanima leivaküpsetaja Leiburiga.

Lõppvõistluse žüriisse kuulusid Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ning Leiburi tootearendajad Heldi Käär ja Nele-Riin Koskaru, ajakirjade Oma Maitse ja Toidutare peatoimetaja Siiri Kirikal,  Herkki Ruubel restoranist Raimond (Hedon Spa) ning kõik finalistid ise, kes üheskoos valisidki välja ühise lemmikleiva.

“Väga maitsvad leivad olid ja raske oli parimat valida. Võistlejate tase kasvab iga aastaga ning valik muutub aina huvitavamaks, ent samas üha keerulisemaks. Maitsete üle küll ei vaielda, vaid hoopis sõditakse, ent sellel aastal võitis siiski ikka parim maitse. Vaatamata rikkalikule valikule võitis “Kõhu pai” suure edumaaga ning hindajate üksmeelsus oli meeldivalt üllatav,” ütles Tiina Rühka.

“Selle aasta finalistide tööd olid kõik huvitavad ning igaüks isemoodi. Välja joonistusid isegi regionaalsed maitsed. Näiteks sai proovida sigurileiba Peipsi äärest, peenleivale iseloomulikumad maitsebuketid esindasid aga rohkem põhjapoolsemat kanti. Põnevad leiud olid ka toortatraga leib ning veidi hamba all krõpsuv kanepiseemnetega leib. Parimad leivad olidki sellised, mille põhimaitsed olid kenasti paigas, olgu siis lisand milline tahes,” kommenteeris finalistide loomingut Siiri Kirikal.

Võiduleiva võtab Leibur tootmisesse ja see tuleb müüki kõikjal Eestis. “Leiburi Leivategu” konkurssi korraldati tänavu kolmandat korda. Kokku on kolme aastaga “Leiburi Leivategu” võistlustele esitatud kõikjalt Eestist ligi 200 leiva retsepti. Mulluse “Leiburi Leivategu” võitjaks osutus Eha Karus Jõhvist ning kahe aasta eest esmakordselt korraldatud “Leiburi Leivategu” võitis Triin Kuus Põltsamaalt.

Eve-Kati Mägi retsepti leiab siit!


Kümme finaalitööd leiad alljärgnevast nimekirjast:

Allani seemneleib
Kõhu pai
Bruno kanepiseemne leib
Inksu salaseemneleib
Kõrvitsa-seesamiseemne leib rosmariini ja köömnetega
Meie pere lemmikleib - MEIB
Pesamuna päevaleib
Sigurileib seemnetega
Seemneleib toortatraga
Tõnissoni seemneleib
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa