Detsember

Allikas: Oma Maitse
Ja kohal ta kohe ongi – aasta "kõige-kõige-kuu". Kõige pidulikum, kõige helgem, kõige maitsvam – täpselt nii, nagu ise kujundame.
* Jõululaua saate Oma Maitse abil kindlasti kaetud. Traditsioonilisele pühadelauale pakub midagi sellist, mis on natuke tuttav, natuke uus, natuke nostalgiline ja natuke teistmoodi, Tuuli Mathisen. Lambamaksaterriin, jõhvikavõie, klassikaline jõulusült mädarõikakreemiga, mündi ja meega maitsestatud lambakarree, mandariininaps õhetava rosmariiniga ja mandariini-mandlikook.

* Muhumaalt toob Ingrem Raidjõe lauale salati murakate ja Lapi juustuga, kõrvitsavormi ja talvise marjatarretise. Hapukapsaste ja ploomidega saab täidetud jõuluhani.

* Maru vormistab tänavuste jõulude värvipaleti: must, roosa, kuld ja valge. Oma lemmikuid kombineerides toob ta meie ette punakuubedes verivorstilootsikud feta ja seemnetega, viigimarjade ja fenkoliga saiapätsi koos "vana hollandlase" ja sibulamoosiga ning peedibiskviidi kitsejuustukreemi, röstitud kõrvitsaseemnete ja granaatõunaga.

* Good Foodi kokad libistavad me jõululauale Vana Maailma mekki ja ka uuemaid tuuli.

* Raili Mikk valab kastmekannudesse kastmeid, mis panevad roa kutsuvalt särama – sest on nii lahedalt uudsed: siidine wasabi-kaste, äkiline nuoc cham, rosina-pähklikaste šerriga ja päikseline mango-laimikaste.

* Pühadehommikuteks võiks valmistuma hakata juba kolm päeva varem ja panna kerkima Evelin Ilvese Kihnu saarelt leitud "leibade kuningas" – rukki-kartulipeenleib.

* No ja piparkoogid! Teisiti ei saa. "Magusa elu" rubriik on nende päralt ja võimalusi on lõputult – gluteenivaba piparkoogitainas, klassikalised piparkoogid, valged piparkoogid, piparkoogilised pulgakoogid, glasuur kõikjal sinna peale. Ja siis muundub toiduajakiri käsitööajakirjaks, lausa lõikeleht on olemas! Rita Osa õpetab valmistama piparkoogimaja – isegi sisevalgustus ja päkapikkude jalajäljed kuuluvad lõppviimistlusse, väga uhke ja armas. Good Foodist saame idee piparkookidest koosnevaks jõulukalendriks, kes tahab, võib sel aastal omal kodus kasvõi kõik seinad piparkoogimehikestega katta.

* Mõttepahvakuna paiskub keeksivormi peidus kuusk! See on nii vahva lahendus, et pikemalt ei seletakski siin rohkem – tuleb ajakirjast järele uurida.

* Jõulukuldne on ka staarirubriik – alates keraamik Marion Isabelle Variku küüntest kuni pisikeste kuldträpsudeni valgel tassil, mis mõjub hommikukohvi rüübates käes hoides kui parim stressileevendaja.

* Kuldträpsude juurest astume pika sammu Lääne-Virumaale ja jõuame seal rasvaträpsudeni! Kas te teate, milles peitub marmorliha saladus ja miks on osa seapraade teistest tunduvalt paremad? See tuleb enne jõuluprae ahju lükkamist omale kindlasti selgeks teha. Selleks, et marmorliha oleks Eestis oma tänapäevases headuses, on palju aastaid ja energiat oma eludest andnud Lahtede pere. Isa Urmas Laht ja tütar Kirke Laht räägivad meile, kuidas jõuab Lääne-Virumaa sealiha nende farmidest Oma Põrsa poodidesse ja mida seakasvatajad ise söövad ning millest unistavad.

* Jõuluteema lõpetab Jüri Pino. Oma viimase lehe lool on ta pealkirjaks pannud "Jõuluhamstri targutusterad". Edasi arvake juba ise ja otsige siis ajakirjast lugu üles, et kas ikka vastab ettekujutustele.

* Ja nüüd olemegi hoogsalt aastavahetuspeole jõudnud. Miljon vahuveinimulli kihisevad me ees ja Kadri Kroon seletab täpselt, mida võtta ... jätta nagu ei tahakski midagi. Jah, justnimelt – mida siis ikkagi valida omale vahuveinidest ja šampanjadest?

* Kui jõulude ajal sai lihast liiast, siis aastavahetuspeo võiks teha taimse! Siiri Kirikal usutles veganeid Mikk Mäge ja Loore Emilie Raavi ning taimne pidulaud avanebki me ees: musta leiva suupisted peedikreemiga, paneeritud juurseller, sinepikaste kaerakoorega, suitsuporteriga kartuli-hapukapsavorm, kõrvitsa, kookose ja maapähkliga püreesupp ning sibulapirukas. Elu on hea ja kerge!

* Arne Pajula lükkab meid aga nagu kutsikaid ninapidi juustu ja veini sisse, pliiats-paber ka veel kätte. Teeme ise maitsepraktikumi, koduse degustatsiooni! NB! Jälgige detsembri esimese nädala lõpuosas ka Oma Maitse Facebooki – küll tahaks teie tulemusi siis siin hakata lugema!

* Lisaks uudistame juuste niisamagi, ilma veinita. Käime ära Hiinas, mis on kui gurmaanide paradiis. Uurime, kuidas elab maailmakuulus toidublogija David Lebovitz. Õpime selgeks karamelli valmistamise. Lappame vanades pesukappides ja toome sealt lauale vanaemadeaegsed uhked laudlinad. Salakuulame Vihula mõisas La Bohème'i restoranis. Sööme lugejaretsepti järgi tehtud peedi ja sinihallitusjuustuga suupisteid ning tutvume uudiste, vahvate vidinate, raamatute jms-ga.

Helget jõulukuud!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa