Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Taipärased toidud

Nädalalood

Taipärased toidud

Mari-Liis Ilover Pere ja Kodu
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Mari-Liis Ilover
Hapu, terav, soolane ja magus otsivad taipärases köögis tasakaalu.  
Just põhimaitsete kombinatsiooni lõksu on jäänud paljud Taid külastanud reisisellid. Selle kööki peetakse üheks paremaks. Nii ka mina. Pärast reisi selgub paljudele, et Eestis Tai toite järele teha pole sugugi võimatu missioon. Täiesti autentset tulemust muidugi ei saa. Olen toite veidi lihtsustanud, kasutanud mõnel juhul asendusaineid ja värskete asemel kuivatatud maitseaineid. Järjest läheb muidugi ka meil eksootiliste toiduainete kättesaadavus paremaks. Ehkki värskeid kahvrilaimi lehti ega galangalijuurt meil saada pole, olen näiteks värsket sidrunheina juba mitmes poes kohanud. Kõik need on häda vajalikud maitseandjad Tai köögis.

Vajalikke kastmeid, pastasid ja maitseaineid leiab suuremate poodide maitseaineriiulitelt, Tallinnast Piprapoest
ning veebipoest umami.ee. Kui vajaminevaid aineid poest tõesti ei leia, võib asendada ka nii:
• galangali ehk kalganirohu asemel ingverijuur,
• kahvrilaimi lehtede asemel riivitud laimikoor,
• tamarindi (pad thai koostises, annab hapukust) asemel sidruni- või laimimahl,
• sidrunheina asemel sidrunikoor.

Ja kõige olulisem: maitske, maitske, maitske! Retseptides antud kalakastme (soolane), suhkru (magus), tšilli (terav) ja laimimahla (hapu) kogused on soovituslikud. Maitse oma toitu valmistamise jooksul mitu korda ja kui tundub, et midagi on puudu või üle, tasakaalusta.

Tai kurgisalat

Kalakoogid

Laab ehk Tai hakklihasalat

Roheline karri

Pad Thai

Tom kha gai ehk kana-kookospiimasupp

Tai omlett

Tom yum goong ehk vürtsikas supp krevettidega

Kleepuv riis mangoga kookoskastmes

Tai jäätee

KOMMENTAARID

Kaie 14.jaan 2015 13:07
Tamarindi müüakse värskelt nt Rimis ja vahel Stockmannis ka, kaffirlaimilehti müüakse sügavkülmutatult Piprapoes ja Tallinnas restoranis Riis. Laim ei anna kaugelt sama efekti, enne pigem kasutada kuivatatud kaffirlaimi lehti. Aga sügavkülmutatud on parim alternatiiv päris värsketele. Nii et leiab küll, kui veidi otsida :).
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes