Jaanuar

Autor: Oma Maitse
Head uut toiduaastat! Oma Maitse ohjeldab jaanuaris külma talve ja muudab selle koduselt maitsvaks.
* Muuda talv värviliseks ja juurikatest magusaks! Tuuli Mathisen võtab ükshaaval ette kaalikad-naerid, peedi, maapirni, pastinaagi, juurselleri, musta rõika, nuikapsa, valge redise ja mustjuure. Palju avastamisrõõmu.

* Pastinaak ja maapirn on jõudnud ka Maru retseptidesse, aga seal on väike saladus – sool: vanillisoolaga küpsetatud juurikad, soolas küpsenud ahvenad ja desserdiks soolapulkadega iirisekook.

* Porgand on omale saanud lausa eriloo, Rita Osa paneb porgandi esmalt osavõtlikult võiga flirtima ja vaatab siis edasi, mis saab: Hasselbacki porgandid, porgandihummus, beebispinat marineeritud porgandilintidega, porganditamp ja porgandisuflee.

* Ka Ingrem Raidjõe mängib julgelt köögi- ja puuviljadega, jõudes seekord lausa loomingulistesse sfääridesse. Jakob Kipperi kunstitoas muutub söökki kunstiks. Tuhat kummardust fotograaf Jüri Seljamaale, kes kogu selle ilu on kaunilt-impressionistlikult-meelalt pildile püüdnud. Neid fotosid võib jäädagi vaatama.

* Good Foodi kokkade meeldiv-asjalik ja globaalne argisus haarab jaanuaris samuti endasse, kaheksa suurepärast retsepti ootavad Eesti lugejaid.

* Samm ida poole on tutvumisvoor sojakastmega. Soovitame soojalt: kana mustade ubade seltsis, jaapanipärane marineeritud lõhefilee, tomatisupp munahelvestega ja sojakastmes marineeritud röstitud kõrvits. Serveerib Tuuli Mathisen.

* Toitumisnõustaja Sandra Leeben avab talvevürtside tagamaid, selgeks saavad kaneeli, kardemoni, ingveri, nelgi ja muskaatpähkli olemus.

* Tallinnas tõttab kööki appi Ženja Fokin. Temast tulvavaid energiavoogusid käis ammutamas Tiiu Suvi.

* Pealinn on aga suur ja kirev, leidub ka kardinaalselt vastupidist: Kersti Rea sattus Väike-Ameerikas ehtsale kellaviieteele. Rüht läheb tahes-tahtmata sirgemaks, maneerid peenemaks, aeg saab peatatud.

* Edasi jõudsime Pärnusse. Sinna on Udmurdi luigena maandunud pelmeenijumalanna Ljudmila Ruukel, tema ümber rõkkamas kaksikud Luule ja Lille. Üheskoos tehakse valmis pelmeenid, perepetšid ehk Karjala pirukate Udmurdi variandid, ahjupart ja lodjapuumarjatee. Elu muutub seda lugedes kohe ahvatlevamaks ja soojemaks.

* Mere taga kutsub Kihnu. Sealseist söökidest sai Jana Ruubelil kaante vahele raamat "Armastusega Kihnust, uut ja vana saare köögist".

* Lähemalt paneme pilgu peale ka Varssavile. See linn kõhule puhkust ei anna. Life is food!

* Viimase lehekülje täidab sel aastal oma naiselikul ja võluval moel kolumnist Eia Uus. Tere tulemast, Eia!

* Lisaks satub mõttepahvakuna salat tainakorvi, lugejaretseptiks on Evelin Org saatnud meile marja-keedukreemikoogi retsepti, salakuulajad käivad Pegasuses, selgeks saavad saumikserite erinevused, teeme lähemalt tutvust rootsi tippkoka Jonas Lundgreniga, kes Eestitki Bocuse d'Oriks aitab ette valmistada, ja usume mesijuttu, mille tulemusel valmivad mee-kõrvitsakeeks, mee-tomatikala, mee-kaneelivõie ja mee-seesamikana. Arne Pajula katsetab, kuidas käitub veiniga valgurikas liha, Kadri Kroon vaatleb titaanide heitlust: klassikalised kultusveinid versus Vana Maailma uued ikoonid. Ja muidugi on ajakirjas alati olemas kõikvõimalikud uudised, vahvad söögiasjad ja vidinad, mis kaupluseriiuleilt on silma jäänud, raamatututvustused ja teie kirjad, mille olete meile saatnud.
Läheme üheskoos vastu Oma Maitse juubeliaastale! Sügisel kümme aastat tagasi ilmus esimene Oma Maitse ajakiri.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa