Krõbepaberisse pakitud ampsud

Allikas: Oma Maitse Autor: Katrin Press
Paberõhuke filotainas nõuab jagamatut tähelepanu ja läbimõeldud tegutsemist, kuid allub ka väikeste kogemustega küpsetajale.
Kuidas kasutada?
Kuna filotainaste valik poodides on paranenud ja hind pole üle mõistuse kallis, proovis Oma Maitse, mida filotainast teha annab. Ning et jutt oleks usutavam, ei andnud seda mitte kõige kogenumale küpsetajale, vaid üpriski keskmiste oskustega asjaarmastajale, kellele kokkupuude filotainaga oli esmakordne. Selle katse tulemusi ja kasulikuks osutunud juhiseid jagame nüüd ka teiega.

• Võta päev enne küpsetamist tainas sügavkülmast tavalisse külmikusse sulama, siis võid kindel olla, et see on kasutamiseks valmis. Sulata tainas kindlasti pakendit avamata. Tootjad soovitavad ka toatemperatuuril sulatada, öeldes, et selleks kulub 2 tundi. Pigem lisa pool tundi juurde ja veendu kätega kompides, kas rull on ikka pehme, enne kui hakkad seda lahti harutama. Poolsulanud rulli lahti kerides vigastad tainalehti ja pärast on palju tülikat paikamist.
• Kuna tainast ei saa sulatamise järel uuesti külmutada, mõtle läbi, kuidas saad selle kadudeta ära kasutada. Jälgi retseptides toodud koguseid. Enamasti on märgitud, mitu lehte tarvis läheb.
• Valmista kõik enne tainapaki avamist ette. Tee endale köögis piisavalt ruumi, sest lahtirullitud tainalehed on umbes ahjuplaadi mõõtu. Pane pintseldamisalale igaks juhuks küpsetuspaber, et filoleht tööpinna külge ei hakkaks.
• Pane valmis puhas, külma veega märjaks tehtud ja korralikult kuivaks väänatud puuvillane köögikäterätt. • Sulata retseptis ette nähtud kogus võid tainakihtide määrimiseks.
• Varusta end korraliku laia pintsliga. Ideaalne abiline on vähemalt 5 sentimeetrit lai.
• Niipea, kui oled lehed lahti rullinud, kata need hoolikalt niiske rätikuga. Kui nurgad hakkavad kuivama, on raske kihte eraldada. Kogu töö käib ühe lehe kaupa ja teised on seni riide all peidus. Filo kuivab õhuga kokku puutudes kiiresti, muutub rabedaks ja kasutuskõlbmatuks.
• Sulavõi asemel võid edukalt kasutada ükskõik millist mahedamaitselist õli. Määrdeaine valik on rohkem maitse kui tehnoloogia küsimus. Paljudes retseptides ongi juba algselt kirjas oliiviõli. Õli on ka selles mõttes mugavam, et ei tahku töö käigus.
• Ära muretse, kui tainas rebeneb. Kuna seda kasutatakse küpsetistes peaaegu alati kihiti, siis tuleb vaid hoolitseda selle eest, et rebendid ei jääks kohakuti. Kui kõige pealmine kiht rebeneb, pintselda seda õliga ja lihtsalt lisa veel üks kiht.
• Loe retsept enne rida-realt läbi ja veendu, et saad aru kõikidest lõikamis- ja voltimisjuhistest, mida nood enamasti sisaldavad.
• Mida väiksem on töödeldav tainapind, seda lihtsam on töö ja väiksem ebaõnnestumisvõimalus. Suupistekorvikesed on spanakopita kõrval lapsemäng.


Kasutusvõimalused
• Filotainast saab kasutada aasiapäraste kevadrullide ja kõikvõimalike muude täidistega väikeste rullide valmistamiseks. Kuid sama edukalt annab teha suuri struudlilaadseid küpsetisi.
• Teine viis rullide saamiseks on panna täidis kohakuti taina pikema servaga, rullida valmis pikk toru ning keerata see spiraalselt kokku.
• Sarnaselt lehttainaga sobib filo ka pirukapõhjaks. Sel juhul pintseldatakse lehed üleni võiga ja laotakse kihiti küpsetusvormi põhjale nii, et otsad ulatuvad üle vormi serva. Ülearune lõigatakse ära või volditakse vormi sisse.
• Lihtne on valmistada väikese keeruga krõbedaid suupistepulgakesi. Selleks pannakse paar-kolm lehte tainast aluseks, laotatakse peale täidis ja paar-kolm lehte tainast katuseks. Kõiki kihte pintseldatakse muidugi võiga. Seejärel lõigatakse terava noaga parajas mõõdus tainaribad. Võetakse näppudega kummastki riba otsast ja keeratakse vint peale.



Hakklihatäidisega filotainarullid

Spanakopita

Marjakorvikesed vanillikreemiga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa