Kevad hüüab tulles

Allikas: Pere ja Kodu Autor: Anni Arro
Lõpuks ometi on kevad käes! Ühel päikesepaistelisel kevadpäeval jalutasin läbi linna ja jäin vaatama vastutulijate nägusid. Hallid kurjad kogud olid asendunud rõõmsate ja elujõuliste inimestega. Üldine foon muutub päev-päevalt positiivsemaks ja rõõmsamaks. See inspireerib mind meeletult! Tunnen, et on jälle aeg ärgata, elada ja hästi süüa! Isutab küll kõiksugu värske ja rohelise järele, aga paraku on varakevad meie jaoks tooraine poolest veel kesine. Talvest on järel vaid mõned juurikad ja hoidised. Need tasuks nüüd ära kasutada! Ent soojematelt maadelt jõuavad meieni juba kevadekuulutajad sparglid ja spinat. Eestlased kasvatavad energia pakkumiseks usinalt idusid ja ürte. Kindlasti kuulub aprilli kui lihavõttekuu menüüsse palju mune. Peaasi, et laual oleks juba värvi, vitamiine ja rammu. Paast on selleks korraks läbi, elu väärib jälle tähistamist!
Kinoa on üks võimas tegelane – selle teravilja meenutavad seemned on ühed valgurikkamad maailmas! Kevadise tooraine puuduse ajal on ta mul menüüs asendamatu komponent. See on üks minu lemmikkooslusi kevadisel ajal – roheline spinat, õline avokaado, rammusad vutimunad ja alati hea mozzarella. Tõeline vitamiinipomm neile, kel on vaja palju mõttetööd teha. Siin on kõik ajutegevust stimuleerivad ained ühel taldrikul koos. Muuseas, Jaapanis on kohustuslik pakkuda koolilõuna juurde just vutimune, kuna need stimuleerivad aju tööd ja parandavad mälu.
Soe kinoasalat spinati, avokaado, vutimunade ja mozzarellaga

Peedi-carpaccio kitsejuustukreemi, redise, idandite ja seedermänniseemnetega

Kevadised kuklid võis praetud spinati, külmsuitsulõhe ja “kadunud munaga”

Kevadine pasta spargli, herneste, spinati, prosciutto ja toorjuustuga

Itaallastele meeldib asju ikka lihtsalt ajada. Kui prantslased serveerivad kevadisi spargleid keeruka ja rammusa Hollandi kastme ning pošeeritud munaga, siis mugavad itaallased pakuvad samu köögivilju vaid praemuna, Parmesani ja prosciuttoga. See on selline roog, mida tihtipeale valmistatakse kevadiste põllutööde käigus, et ikka vaimu ning keha hea ja paremaga kosutada. Kevadised sparglivõrsed on kõikjal maailmas köögiviljade seas esimesteks kevadekuulutajateks. Koos nendega algab rõõmus ja külluslik kokkamishooaeg!

“Kevadekuulutajad” sparglid nii, nagu neid söödi Itaalias

Ahjus küpsetatud portobello-seened artišoki-Parmesanitäidisega

Varakevadine energiasalat

Meie Eesti kevad on tooraine poolest tegelikult üks nigel aeg – kohalikest saadustest on kapis järel vaid mõni purk moosi, hapukurgid, tohletanud peedid ja kartulid ning soolaseened. Hea oleks vana kraam ikka enne ära kasutada, kui uued purgid ja seened sügisel peale tulevad. Võtsin siis ette soolaseened. Algul kavatsesin teha pirukaid, aga mõeldes inimeste kiire elutempo peale, sai see retsept palju ajasõbralikum. Need on laisa inimese “seenepirukad”, mida lapsepõlves nii tihti kevaditi valmistasime.

Seenesaiad lapsepõlvest
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa