September

Allikas: Oma Maitse
Meie kallikesel on sünnipäev. Oma Maitse on 10-aastane. See on nii ilus mõte, et teeb meid toimetuses pisut nostalgiliseks. Võib-olla ka natuke edevaks ja uhkeks. Seepärast on selles ajakirjas meid ennast tavapärasest hoopis enam näha: kogu toimetus saab lehekülgedel üksipulgi lahti harutatud. Lisaks lappame kümne aasta Oma Maitseid ja elame väikese muige ja äratundmisega kaasa toidutrendide muutustele. Aga ega me ka toidutegemist unusta. Seega – õhus on vananaistesuve, kraadike pidulikkust, kübeke argisust ja palju-palju armastust.
* Üks roog, mida tasuks alati kuskil ajusopis meeles pidada ja vajalikul hetkel käiku lasta, on tartar. Nii lihtne, hea ja pidulik! Tuuli Mathisen näitab veenvalt, kuidas kunagisest klassikalisest veisefileetartarist on tänapäevaks kasvanud ... piire ületav vabadus. Maitsev ja värske vabadus.

* Vabadust ihkavad ka Mart Haber ja Taivo Piller, kes on Muhumaale loonud oma paradiisi, kust kohe kuidagi ‪#‎eitahalinnatulla‬. Linnaelu asemel suitsutavad nad mere piiril kala, söövad kukeseeni ja küpsetavad pähkli-seemneleiba.

* Seesama leivaküpsetus, kalasuitsutamine ja meri võtavad meid vastu ka Eesti teises nurgas ja teises ilmavaates, kui Muhus paistis. Narva-Jõesuus elab paljude meelest vaieldamatult Eesti parim silmusuitsutaja Martin Vavere koos Marika Talviga. Lasime end silmudega kostitada ja sõime kõrvale Veera Putani kanepileiba ja kitsepiimasaia.

* Tiit Efert aga räägib Aili ja Tõnis Taali näite põhjal meest ja sellest, kui hea on mesilastel otse metsas elada. Loo lugemisega lõpuni jõudnult ei saa teisiti, kui tuleb minna ja teha omale üks Puhhi õunakook.

* Õuna leiame ka „Mõttepahvaku“ rubriigist – kohupiimaga täidetud õunad.

* Sügise sõbrapoisid on seened. Katrin Press ja Kertu Lukas läksid metsa ja ... mis siis kõik järgnema hakkas, uurige ajakirjast ise. Kas te seeneketšupist olete varem kuulnud? Aga seenestruudlist? Ja veel paljust-paljust muust maitsvast-põnevast.

* Lisaks teeb Rita Osa mitmesuguseid – eranditult ülihäid – vahvleid ning Raili Mikk ületab mugavustsooni, paneb näpud vilkalt tööle ja katab laua paljude lõbusate tartlettidega. Maru leiab septembrist aga hullutavalt tõmbava käärimise: hapukas kimchi, põldmarjaäädikas jm joonistavad hoogsalt käärimise mustreid.

* Natuke lehvitame ka kooli minevatele lastele, põikame Lõuna-Aafrika Vabariiki, käime uudistame Tuljakus, lappame iidvanu kokaraamatuid (kas Eestis sel ajal üldse mõni juba mõistis tähti kokku veerida?!) ja Tuuli Mathisen alustab ülitarviliku „Nippide ja nõksude“ rubriigiga. Ning lõpuks mõtleme Soome esimese koolitatud õllesommeljee naiselikul eeskujul õllede peale ja Eia Uuega sellest, kas oma armastuse leidnult on veel mõtet edasi otsida või tasuks kuskile pidama jääda. Ka söögi mõttes.

* Säravaks finaaliks pakume teile, kallid lugejad, UNISTUSTE KOOKI! Sedasama, mis on näha ka ajakirja kaanel. Rita Osa küpsetas. Meie sööme. Rohkem ei saagi seepärast nüüd lobiseda, suud täidab sulnis pähkline-beseene-kitsepiimakreemjuustune-viigimarjane täius.

Järgmised kümme aastat ootavad. Täname kõiki oma sõpru ja jätkame üheskoos. Palju õnne meile kõigile!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa