Oktoober

Allikas: Oma Maitse
Me sööme, me teeme. Vananaistesuvi või varasügis teeb kniksu tulevastele külmadele aegadele. Ei karda me neidki, kui ahjust levib ninna mõnusaid aroome.
* Esmajoones tuleb ahjust välja kana. No täitsa nagu restoranis. Selle eest hoolitseb Tuuli Mathisen. Muide, siseinfona olgu öeldud Briti toiduajakirjade vana tõde: esikaanel müüb kas kana või kook. No ja ega see ei olegi vale.

* Sügisel on alati „õhus ja kõhus“ ka ulukid, tummised-tumedad ja potis podisevad. Katrin Press ja Kertu Lukas tõid metsast välja põldpüüd, kaks jänest, põdra ja hane. Tublid naised. Õnneks on igal eestlasel kuskil olemas ka tuttava tuttavast „oma jahimees“. On aeg ta üles otsida.

* Metsaste toitude juurde sobib näiteks õunaväärikas Jaanihanso siider. Lausa imetlema-imestama paneb, kui oma käe järgi on elamise sättinud endine pankur ja fondihaldur, praegune Jaanihanso siidrivabriku omanik Alvar Roosimaa. Linnaelust pole eriti haisugi, Pärnumaa Kaelase küla on mähkunud õunte embusse.

* Ratsionaalsus on mõnus. Produtsent Margit Roosaar võtab omale nädalas ühe päeva, kus sulgeb end kööki ja vaaritab seal purkidesse valmis (vähemalt) kogu nädala menüü. Sõpru-kolleege ka ei unusta. Tõeline kodune purgitoidutööstus, maitsev ja pahaainevaba. Tasub eeskuju võtta. Ka Rita Osa on seekord lihtsuse-kerguse peal väljas – kuidas saada kiiresti-hõlpsasti hakkama, kui peale tuleb saiaisu? Lihtne.

* Maruga juhtus aga see, et ta sattus ühe juustu seest leitud köömnetest vaimustusse. Ja nagu ikka, suudab ta oma sõnad nii ahvatlevaks vormida, et nüüd ei jäägi muud üle, kui minna koos temaga kööki ja valmistada akvaviidiga tembitud forelli, köömnetega röstitud porganditest suppi koos Saida juustu ja heledate viinamarjadega ning köömnesiirupis lebanud musti ploome.

* Raili Mikk ja Tuuli Mathisen on aga talude klassika kallal. Ikka uues võtmes ka. Raili veeretab kõrvitsaid, Tuuli sätib aujärjele hapukapsa – ei, see ei ole haisev tünn vanaema keldri nurgas, vaid moodne supertoit! Kuidas vahepeal üldse ilma selleta sai elada?! Rita Osa koorib aga õunast välja kõike meeldivat: õunatšatni ingveri ja tšilliga, sügisene ingveri-õunapirukas, õunakaste tüümianiga ja rummiõuntega saiavorm.

* Rõõmuga nägime, kui hästi võeti vastu meie ajakirja uus rubriik „Nipid ja nõksud“. Nüüd siis loomulikult jätkame. Seekord õpetab kavalaid võtteid ja lihtsaid lahendusi Helen Vihtol. Mõni oskus on ka peenemat sorti – näiteks õpime valmistama tippkokkade väärilist kastet.

* Magus viib nagu ikka keele alla. Kõigepealt kekutame natuke hõrgutistega, mida meile pakuti "Oma Maitse 10" juubelivastuvõtul Cafe Swissis. Soolased road otsige ise ajakirjast üles (lk 32–33), magusataldrikul lummas aga New Yorgi juustukook. Selle retsepti kavatseme varsti ka siin lehel näidata. Aga lisaks läheme Pärnusse ja soovitame teil ka seda teha: 3.–11. oktoobrini on seal kohvikute nädal. Et isu ikka tõeliselt suureks läheks, avaldame nelja Pärnu magusakoja koogiretseptid oma ajakirjas. Kirjeldada pole võimalik, nii maitsvad.

* Lisaks tuuritame moodsamates tuultes: kuna poodides uhkeldavad tiigerkrevetid – aih, kui kallid! –, siis käisime kalarestorani City Marina suvehooaja lõpus sealselt peakokalt uurimas, mida nendega täpselt teha. On küll kutsuv.

* Lugejaretseptidena pakub enam kui 40-aastase hoidistamisstaažiga Valli J välja kaks väga huvitavat tomatihoidist. Kuid kas halloween’il tahate nõrganärvilisi rabada? Aga palun – Eva Pärtel õpetab šokolaadiämblikke valmistama. Moodsaks võib vast pidada ka üht vana elusorganismi me aknalaual – teeseen. See libe seenelajas hakkab jälle pead tõstma. Kui soovite ka, siis eraldage sõbranna purgist omale ettevaatlikult teeseene ülemised kihid.

* Teadlase pilguga vaatab toitu Tartu Ülikooli etnoloogiaosakonna lektor Ester Bardone – kas toit on kultuur või pole teps mitte? Eraldi teema on, kas rasva peaks kartma või mitte. Kuid mis toimub koolisööklates? Küsitlesime lapsevanemaid ja nüüd tutvustame tulemusi: kahjuks ei ole väga roosiline see jutt.


Üle ega ümber ei saa vahvatest vidinatest, huvitavatest toodetest meie toidupoodides, uudistest, raamatutest jms, millega teid ikka ja alati kursis hoiame. Piilume ka D.O.M.-i inimtühja söögisaali sisse: hea söök, aga kole kallis; selle koha teenindusest aga viisakalt kasvatatud seltskonnas ei räägikski. Viimasel leheküljel sööb Eia Uus lohutustoite. Pakub sõbrale ka. Meie aga loodame, et lohutada pole praegu kedagi vaja. On imeline andide aeg. Maitsvat oktoobrit!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa