Tarbijate teadmised piprast on vähesed

Santa Maria läbi viidud uuring Rootsi ja Inglismaa kokkade seas näitas, et pipra sortidest ja kvaliteedist teatakse vähe. Näiteks 60% protsenti uuringus osalenud kokkadest ei olnud kunagi teadlikult kasutanud maailma parimaks pipraks peetavat Tellicherry musta pipart. Ainult 6% uuringus osalenud kokkadest väitis, et neil on väga head teadmised erinevate piprasortide kohta.
Santa Maria Foodservice Baltikumi müügijuht Piret Ahuni sõnul on kõige suurem valearvamus see, et kõik piprad on ühesugused. Seda võib märgata nii kodukokkade kui ka professionaalide seas. “Uuringust selgus, et kuigi inimesed kasutavad kümnest roast kaheksas pipart ja seda peetakse tähtsaks komponendiks toitude maitsestamisel, teatakse erinevatest pipardest ning nende omadustest vähe.” Ahun lisas, et kala, liha või juurviljade kvaliteedile ja päritolule pööratakse suurt tähelepanu, kuid maitseainete, sealhulgas pipra, kvaliteedile väga vähe. “Kõige kvaliteetsemaks peetakse Tellicherry musta pipart, millel on teistest pipardest laiem aroomispekter. Tellicherry musta pipra olemasolust aga väga palju ei teata ja seda kasutakse vähe,” selgitas Ahun.

Ka vabakutselise koka ja fotograafi Johannes Hõimoja hinnangul ei oska kokad sageli pipra kvaliteeti hinnata. “Pipar on üks toidu ülesehitajatest ja loob maitsete vahel tasakaalu. Samamoodi nagu happelised toiduained aitavad luua maitsete tasakaalu, teeb seda ka pipar,” selgitas Hõimoja. Ta lisas, et eelkõige on pipar hea n-ö raskete toiduainete puhul, mille maitseid ja iseloomu see oma vürtsikusega esile toob. “Kvaliteedi mõttes ei anna võrrelda värskelt purustatud musta pipart eelnevalt jahvatatud või purustatud musta pipraga,” ütles Hõimoja, soovitades inimestel toidudele lisada värskelt pipraveskis purustatud musta pipart.  
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa