Külma kiituseks

Allikas: Anne ja Stiil Autor: Britt Paju
Sügavkülmik on ajahädas söögitegija jaoks tõeline kullaauk. Seda muidugi juhul, kui sinna õigel ajal head-paremat tallele pandud.
Sügavkülmas saad hoida ka röstitud kõrvitsat, et sellest sobival hetkel midagi valmistada. Selleks viiluta kõrvits ja rösti 180 kraadi juures u 45 minutit või kuni see on pehme. Püreesta ja jaga portsjoniteks. Selline kõrvits sobib hiljem hästi risoto- või pastaroogadesse, supi või koogi valmistamiseks. Samuti võid säilitada värsket kooritud ja tükeldatud kõrvitsat näiteks pajaroa tarvis.

Röstitud muskaatkõrvitsa supp porgandi ja kaneeliga

Lambalihatšilli kikerherneste ja baklažaaniga
Külmutatuna säilib hautis jääkapis kuni kolm kuud.

Õuna-jõhvika purukook mascarponega
Kook säilib sügavkülmas üks kuu.


KÜLMUTA MÕNUGA!

Kas teadsid, et:

* Poes müügil olevad külmutatud köögiviljad ja marjad on korjatud ning külmutatud parimal hetkel ning võivad sisaldada tunduvalt rohkem vitamiine-mineraalaineid kui värsked viljad lettidel. Pika maa maha sõitnud ja meie jaoks mittehooajaline kaup valmib tihti korjamisjärgselt ning kaotab poelettidel tugeva valguse käes vitamiinisisaldust veelgi.

* Enamik hautisi ja suppe sobib külmutamiseks. Samuti tomatipõhised pastakastmed, kotletid, aga ka brownied, muffinid, küpsised, saiad ja muud kreemi- ning tarretisevabad küpsetised. Mida rohkem rasvainet toit sisaldab, seda lühemat aega see aga külmas oma maitse säilitab.

* Külmutamise juures on oluline osa toidu pakendamisel – kasuta selleks ette nähtud sulguriga külmikukotte või karpe või mässi kraam korralikult toidukilesse – kuigi külm on hea toidusäilitaja, kahjustab see otsesel kokkupuutel kõvasti toidu maitset ja väljanägemist.

* Külmutatud toidu sulatamiseks on parim abiline külmkapp – seal sulab see tasapisi ja bakterite eest kaitstult, säilitades parima kvaliteedi. Värskelt külmutatud puu- ja köögiviljad ei vaja aga toitudes kasutamisel eelnevat sulatamist.

Head nipid!

* Jääkuubikunõu on hea abiline üle jäänud veinitilga või tomatipasta säilitamiseks, et see hiljem näiteks kastme või pajaroa sisse poetada. Värskeid ürte on hea külmutada kuubikutena oliiviõlis – nii vähendad külmakahjustusi ja säilitad ürtide maitsed pikemaks ajaks. Eriti hästi sobivad nii külmutamiseks tugevama tekstuuriga ürdid, nagu salvei, rosmariin, tüümian jm. Haki ürdid ja jaga kuubikulahtrite vahel, vala peale külmpressitud oliiviõli ja külmuta. Külmunud kuubikud vala taassuletavasse säilituskotti.

* Valmista korraga suurem kogus toitu ja külmuta ülejäägid väiksemate portsjonitena – nii on mugav hiljem kogust valida vastavalt sööjate arvule. Kui kapis on selliseid toite mitu, ei ole tarvis ka üksluise valiku pärast muretseda.

* Kui armastad hommikuti smuutit juua, kombineeri eine valmis juba sügavkülmas. Näiteks jaga mõnesse kotti tükeldatud banaani, mangot, vaarikaid, mustikaid ja spinatilehti – hommikul kalla ühe koti sisu blenderisse, lisa pisut vett ja surista tervislik ärataja valmis.

* Sildista kõik külmutatavad portsjonid kuupäeva ja toidu nimega ning hoia käepärast ka (näiteks telefonis) nimekiri sügavkülmiku sisu ja säilivusaegadega – nii on sul parem ülevaade toitudest, mis varsti ärasöömist ootavad, ning samuti on lihtsam toidukordi planeerida.


Mitte kunagi:
* Ära taaskülmuta kord juba sulanud toitu!
* Ära kasuta toitu, mille kõlblikkuses sa päris kindel ei ole – kui külmutamisest on kaua möödas või silt kadunud, siis on kindlam toit ära visata, sest rasvad võivad olla rääsunud ja toiteväärtus kadunud.

Külmutatud toitude säilitamise perioodid:
* Marjad 12 kuud
* Rasvata liha 12 kuud
* Rasvane liha 6 kuud
* Hakkliha 3 kuud
* Rasvata kala 6–8 kuud
* Rasvane kala 3–4 kuud
* Leib 12 kuud
* Sai 6 kuud
* Kondiitritooted 3 kuud
* Tordid 1 kuu
* Valmistoidud 3–6 kuud (vastavalt rasvahulgale)

Allikas: toidutare.ee

                                                 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa