Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Toekad tegijad – kruubid ja tangud

Nädalalood

Toekad tegijad – kruubid ja tangud

Tuuli Mathisen Veski Mati
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Mis vahe on tangul ja kruubil? Kuna meil on kõige enim levinud odrakruup, siis kiputaksegi kruubi all silmas pidama üksnes otra. Tegelikult on kruup siiski laiem mõiste, tähendades koorest puhtaks lihvitud tervet viljatera. See võib pärineda erinevatelt viljadelt ning kannab purustatult tangu nime. Nii valmib ka tang näiteks maisist, nisust odrast jpm. Kruupe purustatakse tanguks seetõttu, et need kiiremini pehmeneksid. Veski Mati kruupide ja tangude mitmekesisest valikust leiad õiged terad nii salatitesse, hautistesse, suppidesse kui ka mõnusatesse taimeroogadesse ja isegi küpsetistesse. Söö tervislikult, söö mitmekesiselt!
Huvitavaid fakte

TATAR
• Tatra viljaks on pähkel.
• Tatart peetakse küll teraviljaks, kuid taim on oblika ja rabarberi sugulane.
• Täisväärtuslikud tatravalgud sisaldavad kõiki kaheksat asendamatut aminohapet.
• Tatra söömine aitab langetada kolesteroolitaset veres ja hoiab vererõhu normaalsena.

ODRAKRUUP
• Ränisisalduse tõttu suudavad odrast tangained toita inimorganismis kõike, mis vajavad elastsust: nahka, limaskesti, kõõluseid, sidekude, liigeseid, selgrookõhre.
• Odrakruubid on kõige toitvam tangaine odrast, sest eemaldatud on väga vähe toitaineid.
• Odrakruubid sisaldavad keskmiselt 1–1,5% rasva, 76,8% süsivesikuid, 8,5% valke ning lisaks veel kaltsiumi, fosforit ja rauda.

LÕUNA-EESTI TANG
• Odratangudes on õige vähe rasva ja naatriumi, samal ajal on neis küllaltki palju kiudaineid ja valke.
• Lõuna-Eesti tang on jämedama jahvatusega kui tavapärane odratang, sobides hästi putrude ja vorstide valmistamiseks.
• Otra on ajaloo jooksul toiduks tarvitatud mitmeti. Tangusid tunti juba enne meie ajaarvamist.

HIRSS
• Hirss kuulub vanimate kultiveeritud teraviljade hulka, selle liigid pärinevad peamiselt Aafrikast ja Aasiast.
• Hirss kasvab hästi seal, kus muud teraviljad kasvaksid halvasti ebasoodsate kliimatingimuste tõttu, sh vähese kasteveega paikades.
• Hirsil on palju sorte, tuntumad on harilik hirss, itaalia kukeleib, harilik sorgo ja abessiinia lembehein ehk teff.
• Omapärase maitse annab hirsile suur ränihappesisaldus, millel on positiivne mõju kolesteroolitasemele ja luudele.
• Hirss on ka üks väheseid aluselisi tervilju, seda on väga kerge seedida ja see tekitab harva allergiat.

MAISITANG
• Mais on kõrreline ja kasvab tavaliselt 2–3, harva kuni 6 m kõrgeks. Ta annab hektari kohta rohkem teri kui ükski teine teravili.
• Meile kõige tuntum on kollane mais, kuid on olemas ka valget, oranži, punast, lillat, sinist ja koguni musta maisi.
• Kui kollases maisis on kõige rohkem karotenoide, luteiini ja kseaksantiini, siis sinises maisis leidub sarnaselt viinamarjadega peamiselt antotsüanidiine.
• Maisis leiduvad kiudained koos B1- ja B5-vitamiinidega on näidanud häid tulemusi veresuhkru tasakaalustamisel.
• Maisi kuivatamine ja kuumutamine ei vähenda eriti selles sisalduvate antioksüdantide hulka.


Hirsitäidisega juustune muskaatkõrvits seentega

Minipitsad maisipõhjal lehtkapsa ja karamellise sibulaga

Värviline salat tatraga

Orsotto chorizo ja tomatiga

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes