Kaevetööd Tallinna vanalinnas sundisid Olde Hansa külalisi sööma mulda, kive ja kruusa

Olde Hansa restoran avas kolmapäeval, 25. mail Vanaturu kaelas keskaegse aia stiilis toidukoha nimega Olde Hansa Hortus. Avamispidu oli täis salapära, müstikat ja illusioone. Vanalinnas toimuvatest kaevetöödest inspireerituna pakkus Olde Hansa peakokk Emmanuel Wille külalistele mulda, kive ning kruusa.
Belgiast pärit meisterkokk ja pikaaegse Bocuse d ́Or ́i Eesti kokakoondise treeneri kogemusega Emmanuel Wille ajas paljud külalised segadusse oma illusoorse juurviljapeenraga, mis oli täies mahus söödav. Porgandi, peedi, selleri ja redise kõrvalt ei puudunud peenrast sammal, seened, rohutirtsud, ussikesed ja linnupesad munadega, mis ei maitsenud sugugi nii nagu silmale tundus.  Söödav muld oli tehtud ürdileivast, liiv kaeraküpsistest, puukoor pastinaagist ning kivid ja kruus olenevalt väljanägemisest riisist, speltasaiast, šokolaadist või seakõrnetest. Külaliste ettetõstetud salateid kastis peakokk isiklikult oliiviõlist ja kakaovõist kokkusegatud küünlarasvaga, valades seda põleva küünlaga anumaist otse taldrikule.

Olde Hansa peakoka Emmanuel Wille andmetel oli illusioonroogade pakkumine keskajal väga iseloomulik meelelahutus peenemas kõrgseltskonnas. “Auväärt külaliste meelte petmine toitude välimusega oli oskus, milles parimad köögimeistrid omavahel võistlesid,” rääkis Wille. “Lisaks võistlesid omavahel ka rikkad kaupmehed ja raehärrad, kes neist suudab palgata meisterlikuma koka, kasutada toitudes enam kalleid vürtse ja maitseained ning katta rohkem lookas toidulaua, kust toit kunagi ei lõppenud. Kuna uhkeid sportautosid tol kaugel ajal polnud, oli võimalikult külluslik külaliste kostitamine majaisandale võimaluseks kogu ilmarahvale oma jõukust näidata. Fantaasiatoitude ettekandmine oli keskajal kahtlemata iga pidusöömingu kõrghetk – midagi sellist nagu tänapäeval on suure pulmatordi lahtilõikamine.”

“Otsustasime Hortuse avada seepärast, et Viru tänava teetööd on takistanud tavapärase suveterrassi ülespanekut restorani ette. On hea, et vanalinn korda saab, ent suvi on restoranidele kõige töisem ja kiirem aeg ning kahetsusväärselt ei ole teetöid planeerides arvestatud nende mõjuga turismindusele ja seeläbi riigi maksutuludele,” nendib Olde Hansa tegevjuhi Tene Link.

Siiski on auväärt linnaisad teada andnud, et ehitustööd ei kesta terve suve ning alates jaanipäevast saab juba ka tavapärasel terrassil otse Olde Hansa restorani ees hõrgutisi mekkida.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa