Proteiinirikas dessert skyr

Eesti poodidesse jõudis hapendatud Skandinaavia päritolu piimatoode skyr.  Mis see on ja kuidas seda serveerida?
„Skyr on täiesti uus tooteliik, mida varem Eestis valmistatud pole,“ ütles Farmi Piimatööstuse turundusjuht Ruta Kallaspoolik. Konsistentsilt on skyr midagi jogurti ja kohupiima vahepealset, pehme maitsega, väga kõrge valgusisaldusega ning madala rasvasisaldusega proteiinidessert. Uus skyr on rasvavaba ning sellele ei ole lisatud suhkruasendajaid. Skyr jõuab poelettidele kahe erineva maitsega: traditsiooniline skyr, skyr koos mustikatega ning juuni alguses lisandub skyr kõrvitsa- ja päevalilleseemnetega.

Vajalikud valgud
Skyri sobib süüa hommikusöögiks erinevate lisanditega ja eraldi toidukorrana. Aktiivseid eluviise harrastavatele inimestele on skyr kui proteiiniallikas,  kuna seal on 100 grammi kohta 9-13% valku. Samuti sobib skyr kõikides retseptides asendama jogurtit või kohupiima.

"Tasakaalustatud toitumine on hea tervise ja ilusa vormi alus. See tähendab, et menüüs on piisaval hulgal süsivesikuid, rasvu ja valke,“ selgitas Arigato spordikeskuse peatreener Kristi Roosimägi. „Kuna valkudel on kehas oluline ehituslik roll, siis peaksid eriti just lihastreeningut harrastavad inimesed jälgima, et nad saaksid toidust piisava koguse valke. Just valgud on need, mille arvel lihased pärast treeningut taastuvad. Regulaarselt treeniva inimese päevane valguvajadus on ühe kilogrammi kohta umbes 1 gramm valku päevas ja kui on vaeva nähtud ilusate lihaste nimel, siis loomulikult ei taha keegi, et nad rasvakihi all peidus oleksid. Seega on oluline jälgida ka toidus sisalduvat rasva hulka ja kvaliteeti. Skyri koostis on praktiliselt rasvavaba  ja väga valgurikas – ühes topsis skyris sisaldub pea 16 g valku, mis olenevalt kehakaalust moodustab päevasest valguvajadusest juba kuskil 20-30%."

Ajaloohõnguline maiuspala
Islandi köögikultuuri on skyr kuulunud rohkem kui 1000 aastat ning traditsiooniliselt on seda pakutud koos piima ning suhkruga. Arvatakse, et skyr toodi Islandile Norrast rohkem kui 1100 aastat tagasi ning skyri on mainitud lugematutes Islandi keskaegsetes allikates. „Kahjuks me ei tea, kui palju sarnaneb tänane skyr keskaegse retseptiga, kuna detailset kirjeldust tolleaegsest tootest pole säilinud,“ sõnas Kallaspoolik.

Ennevanasti tehti skyri traditsiooniliselt toorpiimast. Tänapäeval tehakse skyri pastöriseeritud hapendatud lahjast piimast, spetsiaalse juuretisega, mis annab tootele spetsiifilise maitse ja konsistentsi.

Traditsioonilises Islandi köögis kasutatakse skyri ka tänapäeval toidus nimega hræringur (tähendab islandi k „segatud“), mis koosneb võrdses koguses skyrist ja pudrust. Seda serveeritakse sageli helvestega hommikusöögiks, kalaga lõunaks või moosi, puuviljadega magustoiduks.

Kasutamisideid
•         Lisa marju, pähkleid või müslit ning söö hommikusöögiks.
•         Külmade kastmete sees – tzatziki kaste, dipikaste.
•         Salatis hapukoore asemel. Skyris on vähem rasva kui hapukoores ning maitse on mahedam. Lisa maitserohelist, kurki-tomatit ning serveeri liha, kala ja kanaga.
•         Hommikuseks kokteiliks koos marjade või mahlaga.
•         Liha, kala ja kana marinaadi valmistamiseks.
•         Magustoitudes: koogid, kreemid, tarretised, jäätis.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa