Juuli

Allikas: Oma Maitse
Puhkusekuu. Võrratu. Käime külas Ahvenamaal sealsel praostil Mårten Anderssonil ja avastame maitseparadiisi. Aega on kõigeks ja süüa tuleb mõnuga teha. Lisaks piilume, kuidas elab näitlejanna Carita Vaikjärv.
Söögilisest suvemõnust saab aga vast kõige parema ülevaate, kui lugeda peatoimetaja Siiri Kirikali avaõnu ajakirja esilehekülgedelt:

“Juulikuu ajakirja tegemises on alati olnud sees mõnusat kergust. Värsked annid on köögis sahmerdajate õnnelikem aeg, unustamata samas söömisest ja logelemisest täit mõnu tundmist. Mida rohkem ma vaatan meie innustunud lugejaid ja toimetajaid, seda enam küpseb minus tunne, et need pole mitte võimalused, mida suvi meile pakub, vaid sületäis jagamisest kingiks saadud õnne.

Võtke näiteks metsmaasikad. Proovi meie väikesest retseptikogumikust midagi enesele meelepärast: magusat ja kreemist või hoopis värsket ja klaari! Viimasesse maitsekombinatsiooni oleme selles numbris panustanud eriti ohtralt – üle ajakirja leiad veel mitmeid kiirmarinaade, millest saavad väge juurde just suvised aedvilja­salatid. Üldse leiad meie kesksuvisest numbrist palju näksimist – aga see-eest on see kõik ise tehtud.

Kui oled üks neist, kes aeg-ajalt lihtsalt vajab suppi, siis Raili Miku külmadest versioonidest on saanud midagi supi ja salati vahepealset. Vaata ise järele, sest soolasest on valida rõika-peedisupi, kookose-hernesupi ja terava tomatisupi vahel – kõigil maitsed koos lisanditega viimseni välja viimistletud.

Tõsisema lõuna serveerib meile Tuuli Mathisen, kes kolis suveks maale ja kiidab nüüd peenramaalt toodud õrna ihuga vilju ja tavalisi punaseid sõstraid – neid imehäid päikesepunaseid põhjamaa marju, mida on viimane aeg taas au sisse tõsta. Talle sekundeerib aga seekord vorstimeistriks kehastunud Emmanuel Wille, kes teeb köögis absoluutselt kõike suure südamega. Suurte meistrite kirglikkus tõuseb rambivalgusesse ka loos, kus Thea Karin kogus Bocus d’Oril käies kokku uusi suundumusi restoranimaastikul. Millised tehnilised võtted panevad kiiremini põksuma peakokkade südamed ja kuidas kliendid ja chef’id üksteist mõjutavad? Saame teada, millised toorained on hinnas või miks pikad ja lohisevad à la carte menüüd pole enam moes.

Küpsetajatele on ka mõned kiired nõksud. Just siis, kui külalised on juba sinu poole teel, tekib alati väike paanika, et mis siis nüüd teha. Mida ometi lauale panna? Kuidas täidetud lehttainapirukaid kärmelt kokku voltida, aga nii, et need ahjus lahti ei hüppaks? Selle tarkuse on Rita Osa seekord fookusse seadnud.

Juulikuise ajakirja kaante vahelt leiad veel palju häid mõtteid ja ideid, mida nautida ja armastada. Nagu päikesepaistet.

Külluslikku suve!"
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa