Väikese valge tera suur võim

Allikas: Veski Mati Autor: Tuuli Mathisen
Riisi võiks pealiskaudselt pidada igapäevaseks ja tavaliseks toiduaineks. Ent tegelikult peidab tilluke tera endas palju delikaatseid ja huvitavaid maitsenüansse. Sõltuvalt riisist võib see olla mage või kergelt magus, lilleline või pähkline, kreemine või sõmer. Sõltumata sellest, millist riisi eelistad, on hea teada, et värskel riisil on mõnusalt lenduv ja isuäratav aroom.
Kui sõmer riis on üks levinumaid praelisandeid, siis selle huvitavamaks muutmiseks sega maitseid endasse hästi imava riisi hulka ka metsikut riisi (mis pole tegelikult riis, vaid vesiheinaseemned) või eri värvi läätsi, veidi riivitud tsitruskoort, mandlilaaste jms.
Sushi-riisile on iseloomulik, et see kleepub hästi kokku, ent ei lagune. Risoto- ja paellariisid imavad hästi vedelikku ning sobivad hästi roogadesse, mis on oma olemuselt kreemised. Riis pakub palju vaheldusrikkust ning peaaegu piiritult serveerimisvõimalusi.

Kuidas valida riisi, kui neid on nii erinevaid? Riisi liigitatakse nii viljatera suuruse kui ka kuju, tekstuuri, värvi ja kleepuvuse alusel. Kui valmistada konkreetse rahvusköögi roogasid, siis tasub lähtuda just sellest riisisordist, mida ajalooliselt on selles piirkonnas selle toidu jaoks kasutatud.

Huvitavaid fakte

SUSHI-RIIS – SPETSIAALNE JA ERILINE
• Spetsiaalne riisisort, mis sisaldab palju kleepvalku.
• Kasvatatakse Aasias, Ameerikas, ka Euroopas.
• Tuleb alati enne keetmist hoolikalt läbi pesta.
Sushi tähendab tõlkes riisivõileiba.

RISOTORIIS ON LÜHIKESE TERAGA JA LUMIVALGE
• Risotoriisi tuntuimad sordid on ‘Arborio’ ja ‘Carnaroli’.
• Enamasti kasvatatakse risotoriisi Itaalias.
• Seda riisi peetakse kõige peenemaks riisiks, sest see tõmbab endasse palju vedelikku, muutumata liiga pehmeks.
• Sobib hästi ka paellade ja pilafi valmistamiseks

BASMATIRIIS – PIKA TERAGA JA DELIKAATSE MAITSEGA
• Seda pähklimaitselist riisi peetakse riiside kuningaks.
Bas mati tähendus on hindi keeles ‘hästi lõhnav’.
• Basmatiriis on pärit Põhja-Indiast Himaalaja mäejalamilt, kasvatatakse ka Pakistanis.
• Riisitera paisub pärast siis muutub sihvakamaks.

PRUUN TÄISTERARIIS – SÜGAVA SISU JA TUMMISE MAITSEGA
• Pruuni riisi ehk täisterariisi nimetatakse ka kooritud riisiks.
• Pruun täisterariis sisaldab rohkem kiudaineid ja on seetõttu palju kasulikum kui valge riis.
• Mainimist väärib ka E-vitamiini sisaldus – see aitab ära hoida rakkude kahjustumist ning vähendab ka südamehaigustesse haigestumise riski.
• Eeltöötlemata riisi tuleks keeta vähemalt 40 minutit.

PIKATERALINE RIIS: erinevaid riisisorte kuulub siia rühma palju. Näiteks ka aromaatne basmatiriis on üks pikateralise riisi sorte. Keetes jääb see riis pigem sõmeraks ja kuivaks, maitselt suhteliselt neutraalseks. Pikema teraga riis on õigesti keetes õhuline ja vähe kleepuv. Pikateraline riis on ka oluliselt väiksema tärklisesisaldusega kui ümara teraga riis.

BASMATIRIIS: pika peene teraga aromaatset basmatiriisi nimetatakse riiside kuningaks. See riis kasvab ainult Põhja-Indias ja Pakistanis.

PRUUN RIIS: pruun riis pole eraldi riisisort, vaid koorimata riis. Tänu väliskihile on pruunil riisil pähkline maitse ja tugevam, kergelt kummine tekstuur. Ka on pruuni riisi toiteväärtus võrreldes valgega märkimisväärselt suurem, sisaldades rohkem vitamiine, mineraalaineid ning kiudaineid.

METSIK RIIS: metsikut riisi nimetatakse vahel ka mustaks riisiks, vesiriisiks või ka indiaani riisiks. Tegemist on samuti suure toiteväärtusega teraviljaga. Metsikut riisi on kulukam kasvatada kui valget, kuna taim on ilmastikutundlik ning saagikoristus keeruline. Metsikut riisi iseloomustab krobeline tekstuur ja pähkline maitse. Riisi keetmisaeg on ka  üsna pikk – umbes 45 minutit.

PUNANE RIIS: täisterariis, mille teral on alles punane koor. Kergelt pähklise maitse ja tugeva tekstuuriga riis meenutab veidi tatart. Punase riisi suur toiteväärtus ja mitmekesine mineraalainete sisaldus on samuti väga hinnas.

JASMIINIRIIS EHK TAI AROMAATNE RIIS: Ida-Aasias kasvav aromaatne riis jääb keetmisel tugevama tekstuuriga kui tavariis. Jasmiiniriis sobib hästi Aasia toitudesse.

SUSHI-RIIS: Jaapani sushi valmistamiseks kasutatakse lühiteralist riisi, mida tuleks esmalt leotada ja siis keeta nii, et riis kogu vedeliku enda sisse absorbeerib. Keedetud riis sega riisiäädikaga ning keera siis sobivaks sushi’ks või sashimi’ks.

RISOTORIIS: ovaalne ja keskmise terapikkusega riis on maitselt täidlane, keetes absorbeerib risotoriis vedelikku ajapikku ja aeglaselt. Terad säilitavad kuju, kuid muutuvad kreemiseks. Risotoriisi kõige tuntum sort on ‘Arborio’, kuid kvaliteedi poolest peetakse paremaks isegi ‘Carnaoli’ ja ‘Vialone Nanoi’ sorti.

Praetud riis kana, muna ja köögiviljadega

Küpsetatud lõhe-sushi Ponzu kastmega

Sushi-riisi keetmine

Arancini ehk riisipallid

Pruuni riisi salat fetajuustu, ahjutomatite ja kikerhernestega

Korea bibimbap metsiku riisiga

Kašmiiri pilaff rosinate ja pähklitega

Omurice ehk Jaapani riisiomlett

Soe punase riisi, feta ja kana salat granaatõunaseemnetega
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
EMK 08.aug 2016 22:49
Usun, et parim riis tuleb Itaaliast :) Ehk siis üldse mitte sealt, kust ootaks. Kindlasti on maitseid erinevaid, kuid mina isiklikult naudin just seda riisi ja sellest tehtud roogasid. Nt punakas riis jmt. https://itaaliareisi-
d.wordpress.com/
1