Herned ja oad – väikesed, kuid võimsad

Allikas: Veski Mati Autor: Tuuli Mathisen
Herned ja oad on taas moes. Vaatamata odavale minevikule ei suhtuta neisse väikestesse vägilastesse enam sugugi üleolevalt. Need on toitainetest pungil, võimaldavad lugematul hulgal valmistusviise ja on väga maitsvad, herned-oad mitmekesistavad lisandivalikut ja rikastavad supimenüüd.
Seekord leiad meie retseptilehekülgedelt mõned teistmoodi ideed. Nii satuvad herned ja oad veelgi enam tähelepanu keskpunkti, pakkudes vaheldust, põnevust ja üllatusi meie tavapärastele kaunviljade serveerimise harjumustele.


Huvitavaid fakte

HERNED
• Hernepüreel on vett väljutav toime.
• Hernest soovitatakse südamehaigete toiduks.
• Rasvumise korral tuleb herne tarbimist piirata.
• Selleks, et herned säilitaksid oma värskuse, tuleb need asetada 1–2 minutiks keevasse vette, jahutada külma vee all ja sügavkülmutada.
• Teadlaste sõnul peaks inimene sööma aastas keskmiselt 13 kg kaunviljatooteid. Herned on siin tublideks abimeesteks.

PÕLDUBA
• Põlduba on nii väärtuslik toiduaine, et üksnes ube süües võib elada pool aastat, ilma et organism kahju kannataks.
• Põldoas on täisväärtuslikku valku ehk proteiini (kuivaines 25–34%) rohkem kui lihas ja kalas.
• Oad soodustavad neerude, lümfi ja soolestiku tööd.
• Oma keemilise koostise ja suure kiudainesisalduse tõttu on soovitatud ube süüa mitme tervisehäda korral: spasmid, kõrge vererõhk, herpes, palavikulised villid, suupõletikud, isutus ja isegi Parkinsoni tõbi.

VALGE JA PUNANE AEDUBA
• Neist valmistatakse kõrge valgusisaldusega jahu.
• Toorelt ei soovitata ube söögiks tarvitada, kuna need sisaldavad mürgist glükosiidi – faseolunatiini –, mis tekitab mürgistusi. Pärast kuumutamist mürkaine laguneb ja oad ei kujuta enam mingit ohtu.
• Aedubade seemnetes sisaldub vaske ja tsinki rohkem kui enamikus köögiviljades.
• Vitamiinidest on aedoas olemas peaaegu kõik B-grupi vitamiinid, karotenoidid (A-vitamiini eelvitamiinid) ja C-vitamiin.

Toorvorsti ja valge oa hautis

Soojendav hernepüreesupp ingveri ja kurkumiga

Põldoadipp Egiptuse moodi ehk ful medames

Hiina kartuli ja punase oa vokiroog
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa