Toredaid torte kohupiimast

Autor: Maire Suitsu
Mitmesuguseid maitsvaid torte kohupiimast.

Sidruni-kodujuustutort sidrunikeedisega

  • 1 kiht kakaoga biskviitpõhja
  • veidi lahjendatud sidrunimahla
Täidis:
  • 1 suure sidruni riivitud kollane kooreosa
  • 1 dl sidrunimahla
  • 400 g väga värsket ja magedat kodujuustu
  • 4 tl zhelatiini
  • 4 munarebu
  • 1 dl tuhksuhkrut
  • 3 dl 35% rõõska koort
Keediseks:
  • 3 väiksemat õhukese koorega mahlast sidrunit
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 sl sidrunimahla
Valmista keedis eelmisel päeval. Lõika sidrunid 3 mm paksusteks viiludeks ja kupata väheses vees 3 minutit. Mõõda potti 4 dl vett ja 1,5 dl suhkrut; sulata suhkur pidevalt segades madalal kuumusel. Lase seejärel sidrunilõigud vaevalt keevas siirupis pehmeks haududa, tõsta seejärel välja. Lisa kuumust ja keeda siirupit, kuni seda on järel umbes 1,5 dl. Pane sidrunilõigud siirupisse tagasi, lisa sidrunimahl.

Vooderda väikese, 18 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberist kettaga. Kata vormi serv paberiribaga, mis ulatub äärest mõni sentimeeter üle. Pane biskviitpõhi vormi ja pintselda vähese lahjendatud sidrunimahlaga.
Täidiseks paisuta zhelatiin 4 sl sidrunimahlaga ja sulata veevannis. Mikserda rõõsk koor pehmeks vahuks. Töötle kodujuustu, suhkrut ja munarebusid köögikombainis suurel kiirusel minut aega. Lisa sidrunikoor, ülejäänud sidrunimahl ja zhelatiinilahus. Viimasena kalla peale vahukoor ning töötle segu veel 2-3 sekundit. Kalla kohe vormi, kata kinni ja lase vähemalt 4 tundi tarduda. Serveerimisel tõsta keedis tordile.

Tiramisutort
  • 2 kihti biskviitpõhja
  • 1 dl kanget külma kohvi
  • 1 sl kohvilikööri või brändit
Shokolaadikreem:
  • 150 g tumedat shokolaadi
  • 1 dl 35% rõõska koort
Juustukreem:
  • 400 g Vigala mascarponet või tavalist magedat rasvast kodujuustu
  • 3 sl kohvilikööri või brändit
  • 2 sl väga kanget külma kohvi
  • 3 sl tolmsuhkrut
  • 2 munavalget
Kaunistuseks:
  • 100 g mõrushokolaadi
  • kakaopulbrit
Kreemi valmistamiseks sulata shokolaad madalal kuumusel. Kalla jahtunud shokolaadile vahustatud koor ja tõsta alt ülespoole segi. Pane üks biskviitketas lahtikäiva vormi põhjale, pintselda kergelt külma kohviseguga ja kata shokolaadikreemiga. Vajuta peale teine biskviidikiht, pintselda ka seda kohviseguga ja tõsta vorm külma.
Mikserda mascarpone või läbi sõela surutud kodujuust kokku tuhksuhkru, kohvi ja likööriga. Kalla segule tugevaks elastseks vahuks mikserdatud munavalged ja tõsta segamini, püüdes vahtu mitte lõhkuda. Kalla kreem vormi, tasanda pind ja lase külmas järgmise päevani maitsestuda. Kaunista kakaopulbri ja shokolaadilaastude või -puruga.

Küpsetatud juustukook marjadega
Põhi:
  • 125 g küpsetusmargariini
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 2 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl piima
Täidis:
  • 200 g kohupiima
  • 2 muna 
  • 1 dl suhkrut
  • 2 dl rõõska koort
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 2 sl sidrunimahla
  • riivitud sidrunikoort
  • 1 sl jahu
Katteks:
  • Külmutatud, värskeid või kompotimarju
Vahusta pehme margariin suhkruga kohevaks, mikserda juurde toasoe muna. Lisa piim ning omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber. Suru tainas väiksema lahtikäiva vormi põhjale ja veidi ka seintele.
Täidiseks mikserda läbi sõela surutud kohupiim muna ja suhkruga kohevaks, seejärel mikserda juurde jahu ja ülejäänud ained. Laota täidis taignapõhjale ja küpseta 175 °C juures umbes 50 minutit või kauem ? kuni täidis on äärtest hüübinud ja vormi liigutamisel võbiseb vaid keskelt. Tõsta kook vormiga restile ja lase täielikult jahtuda; parima maitse saavutab kook järgmiseks päevaks. Kaunista marjade või puuviljadega. 
Beseetort kohupiima-puuviljakreemiga
Beseepõhjad:
  • 6 suurt munavalget
  • 3,5 dl väga peent valget suhkrut
Täidis:
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • 200 g kohupiimapastat
  • 1 dl Põltsamaa apelsinimarmelaadi
  • 1 väike purk mandariini- või aprikoosikompotti
Mikserda munavalged tugevaks vahuks, lisades suhkrut väikeste portsjonite kaupa. Besee on valmis, kui mass on tihe ja läikiv ning püsib kindlalt tagurpidi pööratud kausis. Laota beseemass kahele küpsetuspaberile joonistatud 24 cm läbimõõduga ringile: kummalegi kolmandik. Ülejäänust valmista kondiitripritsi abil pinnakaunistused. Küpseta 125 °C juures praokil uksega ahjus umbes 1,5 tundi ehk kuni besee on kerge ja kuiv.
Sega kohupiima hulka 1 sl kompotileemega vedeldatud marmelaad ja kompotipuuvilja tükikesed ning viimasena vahukoor. Laota beseepõhjale  täidis, aseta peale ülemine põhi. Serveeri võimalikult kohe.

Tarretatud õuna-toorjuustutort
Põhi:
  • 1 kiht biskviitpõhja
  • immutamiseks õunamahla
Kate:      
  • 6 tl zhelatiini
  • 1 dl õunamahla
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 2 tl riivitud kollast sidrunikoort
  • (1 sl sidrunimahla)
  • 2 dl õunapüreed
  • 1 dl suhkrut
  • 2 dl 35% rõõska koort
Pinnale:
  • 4 väiksemat punast õuna
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 sl suhkrut
  • 2 dl õunamahla
  • 3 tl zhelatiini
Aseta tordipõhi väiksemasse lahtikäivasse vormi, mille põhi ja serv on kaetud küpsetuspaberiga. Immuta põhi õunamahlaga, niristades seda lusikaga biskviidi pinnale. Pane zhelatiin õunamahlasse paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Mikserda toasoe toorjuust kokku õunapüree, suhkru ja sidrunikoorega; väga magusa püree puhul lisa kindlasti sidrunimahla. Lisa segule peene nirena soe zhelatiinilahus ja sega hästi läbi. Kalla otsekohe peale ka pehmeks vahuks mikserdatud koor ja tõsta ained suure lusikaga kiiresti alt ülespoole segamini. Kalla segu seejärel kohe ettevalmistatud vormi, sest tardumine algab külma koore tõttu õige pea. Lase külmkapis enne katte pealepanemist vähemalt kaks tundi tarduda.
Pane zhelatiin õunamahlaga paisuma. Lõika õunad koos koorega õhukesteks sektoriteks ja pane tumenemise vältimiseks otsekohe suhkru ja sidrunimahlaga maitsestatud vette. Kuumuta õunaviile koos vedelikuga mõni minut, et nad natuke pehmeneksid, kuid siiski ei laguneks. Tõsta viilud vahukulbiga sõelale, kalla üle rohke külma veega üle ning lase nõrguda. Vahepeal sulata zhelatiin kuumas veevannis ja lase jahtuda. Lao õunaviilud ilusa kujundina tordi pinnale ja pintselda nirista leige zhelatiinilahusega üle. Kata vorm uuesti kinni ja hoia veel külmas arvestusega, et toorjuustusegu saaks tarretuda kokku vähemalt 6 tundi.
Banaani-apelsini-kohupiimatort
Kakaobiskviit:
  • 6 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 3 dl jahu
  • 3 sl naturaalset kakaopulbrit
Immutamiseks:
  • 1,5 dl apelsinimahla
1. täidis:
  • 1,5 dl koortega apelsinimarmelaadi
2. täidis:
  • 3 suurt küpset banaani
  • 500 g kohupiimapastat
  • 1 sl naturaalset kakaopulbrit
  • suhkrut maitse järgi
Kaunistuseks:
  • peenelt riivitud shokolaadi
  • peenelt riivitud apelsinikoort
Vahusta toasooje mune suhkruga mikseri võimsusest olenevalt 5 kuni 10 minutit ehk kuni vaht on väga tihe ja hele. Sõelu kuivad ained jahu peale ja sega ettevaatlikult kokku. Kalla taigen küpsetuspaberiga kaetud suurele (30 x 40 cm) ahjuplaadile ja küpseta 200° juures 15 minutit.
Kummuta küps kook uuele paberile, tasanda kohe servad ja lõika joonlaua abil laiuti neljaks ühelaiuseks ribaks. Lõika neist üks põikisuunas joonlaua abil 6?8 tükiks. Pane üks kolmest laiast ribast piklikule vaagnale; selle puudumisel kata suurem kandik, lõikelaud vms küpsetuspaberi või fooliumiga ja kinnita põhja alt kleeplindiga.
Täidiseks vajuta banaanid kahvliga pudruks, sega kakaopulbri ja kohupiimapastaga. Vajadusel lisa suhkrut. Pintselda põhja apelsinimahlaga ja määri peale toasooja marmelaadi. Kata see kolmandiku banaanivahuga; ehita samal viisil ka teine kiht. Kolmas kiht niisuta küll mahlaga, kuid jäta marmelaad ära.
Pritsi täidis koogi pinnale läbi suure avaga dekoratiivse otsaku põikitriipudena, mida on võrdselt biskviitribade arvuga. Kalkuleeri nii, et ribade kaugus nii üksteisest kui tordi otstest oleks ühesugune; kasuta abiks joonlauda. Aseta ribad poolviltuselt täidise najale, pane iga riba keskele kuhjake apelsinikoort ja riputa üle sokolaadipuruga.
Kirsi-kohupiimatort
  • 150 g pehmeid muredaid kakaoküpsiseid
  • 50 g peenestatud pähkleid
  • 3 sl vett
  • 1 dl sulatatud võid või margariini
Täidis:
  • 400 g kohupiimapastat
  • 4 sl (või rohkem) suhkrut
  • 2 dl vahustuvat kooreasendajat või rasvarikast rõõska koort
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 dl kirsimahla või kompotivedelikku
  • 5 tl (15 g) zhelatiinipulbrit
Kate:
  • 1 liiter või rohkem kivideta kirsikompotti või
Tarretisekihiks:
  • 1,5 tl zhelatiini 1 dl vedeliku kohta
Koogipõhjaks purusta küpsised kätega tükkideks, pihusta saadud segule vett ning sega juurde pähklid ning sulatatud ja jahutatud rasvaine. Laota 18 kuni 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale suurem tükk küpsetuspaberit, aseta serv paigale ja sule klamber. Lõika paberi ülejääk ära, jättes paari sentimeetri laiuse serva. Suru küpsisesegu sõrmedega ühtlaselt põhjale, soovi korral võta põhja moodustamiseks abiks joogiklaasi tasane põhi.
Täidiseks pane zhelatiin mahlaga paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Maitsesta toasoe kohupiimapasta suhkruga, võttes suhkrut vastavalt pasta happesusele. Vahusta koor koos vanillsuhkruga pehmete tippudega vahuks; väga kõva vaht ei segune hästi. Sega leige zhelatiinilahus kohupiima hulka. Kalla segu peale otsekohe ka vahukoor ning tõsta suure lusikaga ettevaatlikult alt ülespoole segamini. (Kohe sellepärast, et zhelatiin ei jõuaks tegutsema hakata). Kalla segu kiiresti vormi, kata toidukilega ja lase umbes 3 tundi külmas tarretuda.
Nõruta külmas hoitud kirsikompott hoolikalt, lao marjad ühtlase kihina tordile. Mõõda järelejäänud kompotivedeliku kogus, valmista sellest koos zhelatiiniga tarretiselahus. Kui vedelikku näib olevat liiga vähe, võta juurde kirsimahla või -jooki. Kui lahus on täielikult jahtunud, nirista see võimalikult ühtlaselt tordi peale, kata vorm jälle kilega ja lase veel mõned tunnid või järgmise päevani hüübida. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
trutsu 22.apr 2007 19:17
väga mõnus ja toitev hommikusöök.
jeannyfer 20.märts 2007 19:25
määritud vorm=ahi
marsu 28.jaan 2007 17:37
Kiire, maitsev ja toitev. roovige.
ANO 20.jaan 2007 18:56
väga maitsev!
anza87 27.nov 2006 12:49
kes seda teinud on, palun vastake, kas valmistatakse ahjus, või pannil..? mis kuumusel?
annette 05 26.aug 2005 13:50
väga lihtne ja kiire ja hea
Malle Karakull 20.mai 2005 14:41
Tavalise singi maitse jääb liiga domineerima, tuleks kasutada Hollandi mahedamaitselist toorsinki või salaamisinki
rapoh 11.apr 2005 21:23
kas seda rooga tehakse ahjus või panni peal?
1