Kruumkook ehk laastuküpsised

Autor: Maire Suitsu
See, mille mina olen siin täiesti omal algatusel kruumkoogiks ristinud, on inglise keeles wafer (hääld. weifer), prantsuse keeles gaufrette (hääld. gofrett), soomlastel on lehikäiset või roonit; norrakad ütlevad vormitud krõbeküpsise kohta krumkake -  krõbeküpsise kohta krumkake - kõverad ehk keerdus koogid.
Just see väljend on läinud liikvele ka mujalgi Euroopas ja isegi USA-s. Itaallased nimetavad raudade vahel küpsetatud õhukesi vahvleid pizzelle.
Kõik need mõisted tõlgitakse senini eesti keelde lihtsalt vahvlina või vahvliküpsisena, kuigi meie harjumuspärases mõttemaailmas seostub vahvel ilmtingimata kärjekujulise pealispinnaga, kõik eelnevad aga on siledapindsed või äärmisel juhul auklik-pitsilise struktuuriga. Mõnikord harva pakutakse siin nähtava toreda kõveriku kohta tabavat väljendit “laast”, mis aga teistele samast taignast küpsetistele jällegi ei sobi.
Sellepärast pakun kõikide eelpoolnimetatute vasteks kruumküpsis, kruumkook või lihtsalt kruum (saksa ja rootsi keeles “kõver”), mis kõlab vägagi eestipäraselt ja samas mõnusasti krõbisevalt. Selles nimes kajastub ka sarnasus ja sugulus krustaatidega - krõbedate, pika käepidemega raudade vahel õlis keedetavate pitsiliste küpsetistega.
Kruumid on niisiis kas täiesti siledapindsed või üsna madala keeruka joondekooriga ümmarguses vormis küpsetatud krõbedad küpsetised, mis keeratakse koonusteks või torudeks (sigarettideks) ning täidetakse kreemi või jäätisega. Niisuguste kruumide küpsetamiseks on müügil ka Severini firma elektriaparaadid, mida tunneb ära just plaatide väga madalast mustrist.
Veel sagedamini on kruumid aga ahjuplaadil küpsetatud väga õhukesed kettad, mis keeratakse samuti koonusteks või sigarettideks, vahel aga vormitakse tulbiõiekujulisteks kausikesteks. Päris pisikesi sigarette pruugitakse jäätiseportsjonite kaunistamiseks, suuremaid tulpe jäätise jms järelroogade mahutamiseks, tillukesi torbikuid on vist küll igaüks kohanud tordikaunistusena. Väikesed pitsilised kruumid keeratakse mõnikord ümmarguse pulga ümber katusekivikujuliselt kumeraks või pannakse kreemiga kahekaupa kokku.
Suuri, koonusteks või rullideks keeratud kruume toodetakse paljudes riikides peamiselt tööstuslikult ning müüakse karpides, mõnikord juba täidetud kujul. Siiski küpsetatakse neid küllaltki tihti ka kodudes, sest kõrvuti kärjemustrilise pinnaga vahvliküpsetajatega toodetakse tänapäevalgi veel kauni dekooriga pliidil kuumutatavaid kruumpanne ehk -raudu, nii elektrijõul kui pliidikuumusega töötavaid. 
 Ma pole päris kindel, milliste raudadega on küpsetatud alljärgnevad  pr. Tannbaumi kokaraamatust pärinevad rauakoogid, hr. Jaan Koori sajandi alguses ilmunud “Kokaraamat 1331 söögi valmistamise õpetusega” ütleb aga selgesti, et “raud-koogi pann peab olema ümargune ilma wigurteta”, mis ainult kruumkoogi panni tähistada võib.
 
Kaneeli torukesed (Sajandialguse kokaraamatust)
Pool naela (200 g) wärsket wõid õerutakse kausi sees vahule, segatakse sinna hulka: 12 loodi (300 g) tuhksuhkut, 7 toorest muna, supilusika täis kaneeli pulbrit ja 40 loodi (1 kg) Moskva jahu. Siis tehakse ümargune ilma wigurteta (mustriteta- M.S.) raud-koogi pann tule sees kuumaks, määritakse mõlemad pooled toore pekiga, pandakse lusikaga tainast wahel, pitsitatakse rauad kokku ning küpsetatakse tule sees pruun kook. Kui see kook raua wahelt wälja wõetakse, siis mässitakse ümber ümarguse pulga aga lodevasti. Söödakse kuumalt marja sahwtiga.
Niisuguse masinaga küpsetatakse kruumkooke tänapäeval.
 
Rauakoogid, lõunaks süüa (pr.Tannbaumi 1937.a. kokaraamatust)
8-10 inimesele
Ained: 3 muna, pool klaasi suhkrut, 2/3 l piima, 175 g sõredat jahu, väike lusikatäis sulatatud võid. Täidiseks: klaas vahukoort, 2 spl. suhkrut, 100 g paksu marjakeedist. Pekki määrimiseks.
Munad klopitakse poole kl.-täie suhkruga vahuks, juurde valatakse vähehaaval piim, jahu ja lusikatäis sulatatud võid. Sellest küpsetatakse pekiga määritud kuuma raua vahel õige õhukesed koogid, pööratakse kuumana toru moodi kokku, täidetakse peale jahtumist suhkruga löödud vahukoorega ja marjakeedisega. Täitmine sünnib söömise eel. (Varemalt täidetud torud lähevad pehmeks.)
Hollandi kruumkoogid
  • 250 g jahu
  • 125 g suhkrut
  • soola
  • maitsestamiseks: vanilli, kaneeli või tsitrusekoort
  • 1 munavalge
  • 125 g pehmet võid
Sega kõik komponendid sitkeks taignaks, vormi sellest pihkude vahel väikesed pallid, vajuta või rulli need võimalikult õhukesteks koogikesteks ning küpseta kruumraudade vahel või plaadil.
Kardemonikruumid
  • 200 g margariini
  • 2 dl suhkrut
  • 4 muna
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 4 dl jahu
  • 4…6 sl külma vett
Vahusta pehme margariin suhkruga, lisa ükshaaval munad, vahusta segu iga kord uuesti tugevasti vahule.  Lisa kardemoniga segatud jahu ja vesi ning sega taigen ühtlaseks. Võta iga torbiku jaoks 0,5 dl taigent ja aja see küpsetusplaadil ühtlaselt laiali; kui taigen on selleks liiga paks, lisa veel külma vett. Keera kuumad kruumid kohe torbikuteks või torudeks. Torbikute keeramist lihtsustaks niisugune väike puust treitud abivahend.
Taignatulbid magusroogade serveerimiseks
  • 3 sl pehmet võid
  • 1 dl tolmsuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 dl jahu
  • 2 munavalget
 
Vahusta pehme või suhkruga, lisa pehmeks vahuks klopitud munavalged ja jahu, sega ühtlaseks taignaks.
Pane ahi sooja 225°-le. Joonista küpsetuspaberile alustassi vms abil u.15 cm läbimõõduga ringid ning määri taigen lusikaga võimalikult õhukese kihina nende ringide sisse.
Küpseta kuumas ahjus 4…6 minutit, nii et taignaketaste servad muutuvad pruunikaks, keskelt võib ketas veel peaaegu valge olla. Suhteliselt pehme keskosa võimaldab kausikese põhja hõlpsasti tasaseks vormida, sest muidu vajuks ta serveerimisel viltu;  pruunistunud servad seevastu näevad serveerimisel kaunid välja.
Pane valmis plaadilolevate taignaketastega võrdne arv kausikesi, mille abil saab taigna vormi ajada. Ava ahjuuks ning tõmba ahjuplaat välja vaid sedavõrd, et saad esimese taignaketta laia noa abil küpsetuspaberi küljest lahti lõigata.
Oota selle tegevuse alustamisega 30…45 sekundit, seejärel tegutse aga nobedasti: tõsta taignaketas välkkiirelt tagurpidikeeratud kausikese peale ja suru kahe käe sõrmedega neljast kohast piki kausi külgi alla. Teine võimalus, mis eriti hästi sobib suurevõitu kausside puhul, on suruda taignaketas kausikese sisse ning vormida seal voldiliseks. NB! Kui su käed on väga õrnad, kasuta vormimiseks teist, natuke suuremat anumat, mille abil võid taigna ettevaatlikult õigesse vormi vajutad. Tegutseda tuleb aga kiiresti, sest taigen muutub jäigaks mitte minutite, vaid sekundite jooksul. Kui see on juhtunud, kuumuta taignaketast ahjus veidi aega ja katseta siis uuesti. Kui tahad valmis kausikesi säilitada, peab ruum olema kuiv ja õhurikas, niiskes ruumis muutuvad kausikesed peagi pehmeks.
Kaunistustorbikud või -rullid
Selle retsepti järgi võid küpsetada 7…8 cm läbimõõduga kettad ning keerata need kuumalt torbikuteks või sigarettideks; viimane tegevus on eriti hõlbus, kui kasutad puupulka või -pliiatsit. Muidugi maitsevad need krõbedad küpsetised suurepäraselt ka niisama, nende valmistamiseks kulunud vaev ja aeg aga eeldab nende pruukimist pigem dekoreerimiseks, näiteks jäätisepokaali torgatuina või tordikaunistuseks.
  • 6 sl võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1,5 dl nisujahu
  • 2 munavalget
Valmistamine on täpselt sarnane taignatulpide juures kirjeldatuga, vahe on vaid mõõtudes ja vormimises. Veidi erinev on ka komponentide omavaheline suhe ning iga küpsetaja võib katsetada, kumb retsept tema ahjus parema tulemuse annab.
Pitskorvikesed
Sigaretiks või torbikuks keeratud kruumkoogid e. brandy snaps, mis on küpsetatud brändiga maitsestatud karamellimaitselisest taignast, on inglaste üks lemmikmaiustusi. Käesoleva variandi taigen sisaldab pähklipuru, mis maitse veelgi toredamaks teeb, koogikesed ise on tavalisest veidi suurema läbimõõduga, nii et neist saab kausikesed vormida. Soovi korral küpseta väiksemad koogikesed, keera nad sigaretiks või koonuseks ning täida jäätise või vahukoorega.
  • 150 g võid
  • 1,5 dl fariinsuhkrut
  • 1,2 dl  heledat siirupit
  • 1 sl brändit
  • 2,4 dl jahu
  • 2 dl peenikest pähklipuru
Pähklipuru saamiseks töötle kuumas ahjus röstitud sarapuupähkleid kohvimasinas, köögikombainis või kannmikseris. Röstitud pähklid on haprad ja kuivad ning purunevad hõlpsasti, röstimata pähklid seevastu peenestuvad ühtlaseks tihkeks massiks. 
Pane või, suhkur , siirup ja brändi keedunõusse ja kuumuta, kuni või sulab. Tõsta pliidilt ning sega juurde jahu ja pähklipuru. Määri taigen küpsetuspaberile joonistatud 15 cm läbimõõduga ringidesse ning küpseta ahju ülemisel siinil 175° juures 7-8 minutit. Vormi küpsenud kettad kausikesteks samamoodi kui on kirjeldatud taignatulpide retseptis; täida jäätisega vahetult enne laualeviimist.
Mandlitaignast katusekivid
Niisuguseid kaardu keeratud kruumküpsiseid kutsutakse prantsuskeelse nimega tuiles (hääld. tüill), mis tõlkes katusekive tähendab; eesti keeles on mõnikord kasutatud ka nimetust laastud. 
  • 125 g mandleid
  • 4 sl jahu
  • 125 g suhkrut
  • 2 munavalget
  • 4 sl sulatatud võid
Jahvata kuival pannil kergelt röstitud ja jahtuda lastud mandlilaastud või terved mandlid kohviveskis või köögikombainis peenemaks; tulemuseks ei pea olema peen ühtlane jahu, vaid pigem kergelt tükiline puru. Sega mandlipuru jahu ja suhkruga hoolikalt läbi; lisa sulatatud ja jahutatud või ning vahustatud munavalged.
Tõsta taigen teelusikatäie kaupa küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning määri lusikapõhjaga õhukeseks kettaks. Kui soovid täpselt ühesuuruseid koogikesi, joonista küpsetuspaberile pliiatsiga ringid. Küpseta 200° ahjus 5 minutit kuni kuldkollase värvi saavutamiseni. Võta plaat poolenisti ahjust välja, irruta taignakettad laia elastse noa abil ühekaupa panni küljest, aseta taignarulli käepideme või puulusika varre peale ning vajuta kumeraks. Lao jahtunud küpsised õrnalt vaagnale. 
Pitskoogid seesamiseemnetega
Seesamiseemned on maitsev ja väärtuslik toiduaine, mida meilgi mõnel pool supermarketites müüa on. Eriti hea maitse saavad seesamiseemned kergel röstimisel, kuumus ei tohiks sealjuures aga liiga kõrgeks tõusta, mis seemned röstimise asemel kõrvetab.
  • 1 dl seesamiseemneid
  • 1 dl võid
  • 0,7 dl heledat siirupi
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • 1,5 dl jahu
  • 1 ml (1/4 tl) küpsetuspulbrit
  • 1 ml kaneeli
Rösti seesamiseemneid  ahjuplaadil 175° juures 15 minutit ja lase jahtuda. Sega keedunõus või, siirup ja fariinisuhkur ning pane anum pliidile väga nõrgale kuumusele, kuumuta segades, kuni või sulab ja tõsta kohe pliidilt ära. Sega jahu hulka küpsetuspulber ja kaneel, kalla segu keedunõusse või-siirupisegu hulka, lisa ka seesamiseemned ning sega taigen energiliselt läbi. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning määri see kergelt õliga; tõsta taigen teelsusikatäie kaupa suurte vahedega (7-8 cm) plaadile. Küpseta 175° juures 7…8 minutit, siis talita nagu mandlitaignast katusekividega või tõsta täiesti siledale alusele jahtuma. Võid küpsetada ka suuremad koogid, need kausikesteks vormida ja jäätise serveerimiseks pruukida.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
kayreka 05.jaan 2013 21:07
vaata eelnevaid kommentaare vahvel sai 25 - 30 tükki
kristin 05.jaan 2013 18:55
mitu vahvlit saab u 4x portsioniga?
:) 31.dets 2012 08:44
eks hakkab tegema neid (y) ;)
Hindaja 12.dets 2012 17:31
ni pehamed olid!:N
Gallo 18.nov 2012 16:39
Mina, Mees :) tegin ja väääga maitsvad, tähh ;)
vahvlisõber 17.nov 2012 20:51
super head!kõige paremad vahvlid
lyysu 28.okt 2012 13:52
väga head vahvlid tulid ....
Marx 08.aug 2012 00:37
ei tulnud üldse head vahvlid, pidime naabrilt kanamune varastama ning neid juurde lisama, et vahvli taigen hea tuleks, siis oli maitsev
:) :) 30.juuli 2012 14:11
:Y vägagi head tulid
marmelaad26 05.juuni 2012 16:34
Tegin vana vahvlimasinaga. Lisasin kaneeli ja vaniljet, ning maru head tulid. Tegin samal ajal siinse teise popi retsepti "lihtsad vahvlid" järgi ka taina, kuna ei suutnud otsustada kumb parem. Selle retsepti jätan lemmikuks- ettevalmistus palju lihtsam, vahvlid tulid krõbedad ja magusamad.
juuuuuuuuuuuuuu 24.märts 2012 21:56
est6hr-
tuekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
gjd 19.märts 2012 13:08
nämma:T
Vahvel 21.jaan 2012 07:04
Vahvlid tulid selle retsepti järgi tehes väga head. Tegin 4 portsjonile mõeldud kogustega, tuli 25-30 vahvlit. Mul on Esta-2 masin. Vahvlite kogus on siin kõigil erinev, sest see oleneb, palju tainast korraga vahvliraudade vahele paned. Näiteks mina ei viitsi tainast Esta vahele täpselt ristkülikusse ära mahutada, et ilusat nelinurkset vahvliplaati saada. Täpselt selle retsepti järgi tehes sain väga magusad ja krõbedad vahvlid, mis on täna hommikul ilusti krõbedad edasi (tegin eile õhtul), seega ei pea vajalikuks tärklise lisamist. Ma ei hakanud ka poolt tundi ootama, taigen seisis vaid nii kaua, kuniks vahvlimasin kuumenes. Siinne retsept on koguseliselt täpne, vähemalt nõukaaegse vahvlimasinaga toimib küll 100%.
alisija 07.jaan 2012 14:07
:) :P
alisija 07.jaan 2012 14:06
head!meenutavad pannkooke ainult krõbedad! Panin kaks korda rohkem ja sain umbes 35 tükki! NÄÄÄÄÄÄÄÄmmmmaaaaa
OlenAnni 27.nov 2011 19:17
Väga head vahvlid ! Suurendasin koguse 8-le ning lisasin ka 2 sl maisitärklist mille ennem taignale lisamist siis veidikese veega lahustasin ning sain enda kullakalli Esta (hea nn vana tüüpi vahvilraud ) abiga sellest kogusest taignast umbes 50 vahvlit :) . Kui kellegil siis soovi teada on palju vahvleid sellest kogusest saab. väga head !
Petka 05.sept 2011 18:48
Mis vene masinast te räägite? Volta oma suht Eesti ikka ;)
kuki 02.sept 2011 15:19
Siis on sul toas (köögis) niiske. Sama juhtub sul siis ka nt lahtise küpsisepakiga vms, lähevad pehmeks.
dodge 27.juuni 2011 13:44
miks järgmisel päeval vahvel pehmeks läheb??? ei ole enam krõbedad :(
Köögikata 26.juuni 2011 14:15
Väga hea retsept! Teen ka nn vanakooli masinaga. Raudade külge jäi mul kinni kui tegin poest ostetud taiapulbriga vahvleid (nii nagu õnnetu kirjutas). Selle taignaga aga super! Väga rahul. Meil said ühe päevaga otsa, nüüd teen ikka kaks korda suurema kogusega :) Saab ka rulli keerata kui vaja, siis kohe kuumalt vaje keerata.
björn 24.juuni 2011 21:35
Tuli näitab temperatuuri. Kas on see milleks keerasid(uuematel siis) minul on roheline ja punane. Kui põleb punane siis ei ole temp piisavalt kuuma, rohelisega aga on.
õnnetu 27.mai 2011 13:55
Ei saa aru,mis jama minu vanakooli masinaga on,küll panen rasvainet raudadele,aga vahvlid kõik katki lähevad,pooleks lausa,üles ja alla jääb ning siis kratsi lahti...muidugi pole ammu ka kasutanud seda...kas veelkellegil nii läinud, Äkki paksemaks taina tegema???
Lihtnnne 25.mai 2011 22:13
Head vahvlid ja lhtne teha. Soovitan kõigile. :Y
Kana 24.mai 2011 20:47
Tulid tõesti väga maitsvad... lisaks mugavalt kerged teha. Tainas tuli kahtlaselt paks aga vb oligi parem- ei valgu nii kergelt üle küpsetaja äärte
Tinka 24.märts 2011 18:25
Minul ei tulnud välja. Tegin retsepti järgi pea-aegu. Sulatatud või asemel panin margariini. Tulid nätsked. Lisasin siis 2 muna juurde, kuid tulid siiski nätsed. Üritasin siis pannkooke nendest teha ja öli sai otsa... Pole küpsetamis päev..:(