Vorst kiirelt ja maitsvalt

Autor: Maire Suitsu
Küllap igaüks teab, et naturaalne liha on kõige maitsvam ja ka tervisele kasulikum. Ja et mõnikord on vorstis üsnagi kasinalt liha ja palju osavalt maskeeritud rasva.  Aga sellele vaatamata oleme me sunnitud – kes tihemini, kes harvemini – ikkagi pistma ostukorvi vorstipaki. 
Sest mis siin salata – lihast maitsva roa saamine nõuab aega ja vaeva ning lisaks veel ka oskusi, mille mittetundmisel pole laualekantav alati nii hea kui oli oodatud. Seevastu vorstiroog valmib kas kiiresti või siis vähese vaevaga ning mõnikord isegi nii seda kui teist – kiiresti ja vaevatult. Ning ka ebaõnnestumine on retsepti järgimisel välistatud. Vorsti rohket peiterasva aga kompenseerime rohke köögiviljaga, milleks suurepäraselt sobivad ka kaupluse külmutuslettide poolt pakutavad.

Vorstijambalaya
  • 2 sl õli
  • 400 g vürtsikat poolsuitsuvorsti
  • 1 suurem sibul
  • 1 sellerivars
  • 1 suurem paprikakaun
  • 0,5 tl jahvatatud kuivatatud küüslauku
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl jahvatatud valget pipart
  • 0,25 tl Cayenne’i pipart
  • 0,25 tl purustatud musta pipart
  • 0,25 tl kuivatatud tüümiani
  • 2 kotikest Uncle Ben’s täisterariisi
  • 8 dl keeva vett + 1 lihaleemekuubik 
Lõika vorst ja paprika kangideks; peenesta sellerivars ja sibul. Prae vorsti kõrgel kuumusel mõned minutid, lisa köögivili ja maitseained, vähenda veidi kuumust, sega hästi läbi ja prae mõned minutid. Lisa siis ka riis, sega jälle korralikult läbi, kalla juurde kuum lihaleem ja hauta madala kuumusel kaane all, kuni riis on veel kergelt al dente ehk pakub keskelt veel hambale vastupanu. Kui roog keeb enne valmimist kuivaks, nirista roa peale kuuma vett.
Vorsti-riisi panniroog tomatiga
  • 200 g poolsuitsu- või keeduvorsti
  • 1 sl õli
  • 1 suur sibul
  • 1 purk purustatud tomatit
  • 2 dl pikateralist riisi
  • 3 dl vett
  • 1 köögiviljaleemekuubik
  • 0,25 tl Cayenne'i pipart
  • 1 tl punet
Lisaks:
  • peenestatud siledaid petersellilehti
Lõika vorst ribadeks ja pruunista need õlis; tõsta vahukulbiga pannilt ära. Poolita sibul pikuti ja lõika õhukesteks poolrõngasteks, kuumuta mõned minutid. Lisa tomatihoidis, riis, vesi, pudendatud leemekuubik ja vorstiribad. Maitsesta, kata tihedalt kaanega ning hauta madalal kuumusel 20 minutit. Viimistle maitse, raputa peale ohtrasti peterselli ja serveeri kohe.

Ahjuvorst
  • umbes 0,5 kg rõngasvorsti
  • 2 tomatit
  • 1 muna
  • 50 g sinihallitusjuustu
  • 100 g riivjuustu
Eemalda vorstilt nahk ja lõika vorst neljaks. Lõika tomatid õhukesteks viiludeks ja poolita need omakorda. Lõika igasse vostitükki 4-5 sügavat sisselõiget ja pista neisse tomativiilud; pane vorstid ahjuvormi. Löö muna väikesse kaussi, lisa pudendatud sinihallitusjuust ja riivjuust ning sega kahvliga läbi. Tõsta iga vorsti peale juustu-munasegu ja küpseta 200° juures 20 minutit. Paku juurde näiteks lihtsat vinegrettkastmega kartuli-sibulasalatit.

Ahjuvorst õunte ja sibulaga
  • 1 rõngas saunavorsti
  • Santa Maria Spicy world Sweet Hot tshillikastet
  • 1 karp juustu Merevaik
  • 3 suuremat kõva õuna
  • 3 sibulat
  • 1 sl õli
  • 3 sl vett
  • näputäis sidrunpipart
  • 0,5 tl karrit
  • 0,5 tl soola
Lõika kooritud õunad ja sibulad õhukesteks sektoriteks ja pane väikesesse paksupõhjalisse keedunõusse. Kalla peale õli ja veega läbiraputatud maitseained, sega õrnalt läbi. Hauta  väikesel kuumusel kokku u 30 minutit, alguses kaane all, kui aga õuntest eraldub ohtrasti mahla, siis lõpupoole ka lahtiselt. Tee vorstirõngasse paari sentimeetriste vahedega sisselõiked. Pane vorst ahjuvormi, määri igasse lõikesse ketshupit ja selle peale sulatatud juustu. Küpseta 200° juures 20 minutit, võta ahjust ja tõsta sibula-õunahautis vorsti juurde.  Roa kõrvale maitseb hästi kartulipuder.

Vorsti-ahjuroog
  • 300 g saunavorsti või sardelle
  • 1 suurem sibul
  • 1 sl õli
  • 3 tomatit
  • 8 keedetud kartulit
  • 2 dl 10% koort
  • 1 tl soola
  • 1 tl pitsamaitseainet
  • näputäis purustatud musta pipart
  • 1 dl riivjuustu
Haki sibul peeneks, hauta õlis läbipaistvaks, lisa viilutatud tomatid ja kuumuta koos läbi. Aseta väiksemasse rasvaga määritud ahjuvormi kihiti kartuli-, tomati- ja vorstiviile ning sibulat. Lahusta sool koores, sega juurde pipar ja pitsamaitseaine ning kalla ahjuroa peale. Raputa pinnale riivjuustu, küpseta 225° ahju keskmisel siinil 15-20 minutit. Serveeri kohe.
Rõõmsavärviline pastavormiroog
  • 4 dl kolmevärvilisi spiraale
Hakklihasegu:
  • 1 sl õli
  • 200 g lahjemat hakkliha
  • 1 peenestatud sibul
  • 1 peenestatud küüslauguküüs
  • soola
Munapiim:
  • 7 dl piima
  • 4 muna
  • jahvatatud valget pipart
  • soola
Peale:
  • paar tomatit
  • 1 dl riivjuustu
Keeda spiraalid soolaga maitsestatud vees al dente ehk mitte väga pehmeks; nõruta. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha õlis kergelt läbi (kuni muutub hallikaks) ja tõsta vahukulbiga pannilt ära. Lis pannile veidi vett ja kuumuta sibulat ja küüslauku segades, kuni vesi aurustub. Sega spiraalid, hakkliha ja sibulahautis kokku ning maitsesta vajadusel täiendavalt soola ja pipraga. Tõsta segu ahjuvormi ja kalla peale maitsestatud munapiim. Lao peale tomativiilud ja riputa neile veisi soola. Riputa kõige peale riivjuust ja küpseta vormirooga 175° juures 45-50 minutit.

 

Vorsti-pastavorm köögiviljadega

  • 300 g pehmet keeduvorsti või sardelle
  • 1 väike porru
  • 2 sl õli
  • 200 g sarvekesi või pennet
  • 5 dl vett + 1 lihaleemekuubik
  • 200 g külmutatud herne-maisi-paprikasegu
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 2 muna
  • 100 g riivitud Emmentali juustu
Keeda makarone soolakas vees 10 minutit, lase nõrguda. Tee veest ja leemekuubikust puljong, lase jahtuda. Lõika ümbrisest puhastatud vorst 1 cm suurusteks kuubikuteks. Lõhesta porru hele osa ja loputa muld välja; lõika õhukesteks viiludeks. Kuumuta porru ja vorst kergelt õlis läbi. Sega komponendid omavahel kokku ja kalla ahjuvormi. Kalla üle lahtiklopitud munadest ja lihaleemest valmistatud ning pipraga maitsestatud seguga. Raputa üle riivjuustuga ning küpseta 200° ahjus 45 minutit; lase enne serveerimist 10 minutit järelvalmida.

Kuldne vorsti-juustukaste
  • 1 väike sibul
  • 200 g viinereid
  • 1 sl õli
  • 100 g sulatatud juustu
  • 2 dl piima
  • 0,5 tl jahvatatud kurkumit ehk kollajuurt
  • jahvatatud valget pipart
  • soola
  • murulauku
Kuumuta peenestatud sibulat ja viiludeks lõigatud viinereid mõned minutid õlis. Mõõda väikesse kastrulisse piim ja kurkum, tõsta kastrul keskmisele kuumusele ja lisa pidevalt segades lusikatäite kaupa sulatatud juust. Kuumuta keemiseni ja lisa siis sibula-vorstisegu. Taldrikutes lisa igale portsjonile peenestatud murulauku. NB! Kui oled karrisõber, siis asenda kurkum 0,5-1 tl karriga, kuid kuumuta see kindlasti pannil koos sibula ja vorstiga läbi.

Pasta vorsti-juustukastmega 
  • 400 g pastat – spiraale või teokarpe
  • 3 l vett
  • 2 tl soola
  • 200 g peekonit
  • paar grillvorstikest
  • mõned viinerid
  • 1 dl hakitud porrut
  • 2 dl kuubikust valmistatud lihaleent
  • veidi soola
  • jämedalt jahvatatud pipart
  • 1 dl riivjuustu
  • soovi korral marineeritud pärlsibulaid
Keeda pasta rohkes soolakas vees peaaegu pehmeks, nõruta ning kalla keedunõusse tagasi. Kokkukleepumise vältimiseks nirista peale veidi õli, sega läbi ja kata kaanega. Kuumuta tükeldatud peekon teises keedunõus madalal kuumusel krõbedaks. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud vorstid ja porru ja kuumuta segades 5 minutit. Kalla juurde kuum lihaleem ja lisa veidi pipart, lase korraks keema tõusta. Tõsta anum tulelt, lisa pidevalt segades riivjuust. Kalla kaste pasta peale, sega läbi ja vii kohe lauale.
Kreeka stiilis ahjuroog
  • 1 rõngas vorsti või 400 g sardelle
  • 0,5 dl tshilliketshupit
  • 200 g fetajuustu või fetakit
  • 1 suur sibul
  • 10 musta kivita oliivi
  • 1 purk purustatud tomateid
  • 1 tl suhkrut happesuse leevendamiseks
  • 0,5 tl kuivatatud punet
  • 0,5 tl kuivatatud basiilikut
  • purustatud musta pipart
  • 1 dl riivjuustu
Määri ahjuvorm pehme küpsetusmargariiniga. Lõika vorst paksudeks viiludeks, pane nad vormi põhjale ja nirista ketshupiga üle. Puista vormi fetajuustutükid, peenestatud sibul ja rõngasteks lõigatud oliivid. Kalla üle tomatihoidisega, kuhu on segatud suhkur ja ürdid. Soola lisada pole vaja, sest oliivid ja feta on üsna soolased. Riputa üle riivjuustuga ja küpseta 200° juures 20 minutit. Serveeri koos pasta või keedetud riisiga.  
Wokiroog suitsuvorstiga
  • 150 g pehmemat suitsuvorsti
  • 2 porgandit
  • 2 paprikat
  • 200 g hiina kapsast
  • 1 marineeritud kurk
  • 0,5 dl marineeritud tippsibulaid
Kaste:
  • 2 dl hapukoort
  • 2 sl kurgimarinaadi
  • 2 sl siirupit või mett
  • 0,5 tl sinepit
  • 0,5 tl soola
  • mustpipart
Kastmeks klopi loetletud ained omavahel kokku. Lõika vorst ja puhastatud aedviljad peenikesteks ribadeks. Aja õli suurel raudpannil kõrgel kuumusel hästi tuliseks, kalla pannile kõigepealt porganditikud ja kuumuta neid pidevalt segades paar minutit, lisa seejärel paprika ja kuumuta koos porgandiga pidevalt segades minut-kaks. Lõpuks sega juurde hiina kapsas, kurk ja sibulad ja lase kiiresti läbi kuumeneda. Serveeri otsekohe koos kastmega, tugevama söömaaja saamiseks paku juurde ka keedetud riisi.

Riisi-vorsti panniroog
  • 2 sl õli
  • 2 tl karrit
  • 2 tl jahvatatud paprikat
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit
  • 1 sibul
  • 1 suur kõva õun
  • 1 suur punane paprika
  • 1 l vett
  • 1 purk purustatud tomateid
  • 2 kotikest Bosto või Uncle Ben’s eeltöödeldud riisi
  • 0,5 kg pehmet keeduvorsti, viinereid või sardelle
  • 100 g külmutatud herneid
Kuumuta väikesteks tükkideks lõigatud õuna ja paprikat koos peenestatud sibula ja maitseainetega paar minutit madalal kuumusel pidevalt segades. Lisa riis, tomatihoidis ja vesi ning hauta 20-30 minutit; lisa vajadusel vett. Kui riis on saavutanud soovitud küpsuse, lisa poolsulanud herned ja tükikesteks lõigatud vorst, sega läbi ja kuumuta veel 5 minutit.
Panniroog grillvorstide ja munanuudlitega
  • 0,5 kg grillvorstikesi
  • praadimisõli
  • 1 sibul
  • 2 porgandit
  • 1 punane paprika
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 purk purustatud tomatit
  • 1 dl Santa Maria Spicy World tshillikastet
  • 250 g hiina munanuudleid
  • siledaid petersellilehti
Viiluta vorstikesed, lõika porgandid ja paprika õhukesteks viiludeks. Pruunista vorstid kiiresti õlis, tõsta pannilt ära. Kuumuta peenestatud sibulat ja porgandiviile kõrgel kuumusel pidevalt energiliselt segades 3 minutit. Lisa paprika ja kuumuta veel 3 minutit. Lisa peenestatud küüslauk, tomatihoidis ja tshillikaste ja lase 5 minutit tasakesi podiseda. Lisa vorstiviilud, sega läbi. Keeda munanuudlid (või tavalised nuudlid) pakendi õpetuse järgi pehmeks, nõruta ja sega köögiviljade juurde. Raputa peale hakitud siledaid petersellilehti. 
Pastakaste vorsti ja porgandiga
  • 400 g pehmet keeduvorsti või sardelle
  • 2 suurt porgandit
  • 1 porru
  • 1 purk purustatud tomateid
  • 2 dl vett
  • 1 lihaleemekuubik
  • 200 g hapukoort
  • meelepärast vürtsikastet
  • soola
  • purustatud musta pipart
  • siledaid petersellilehti
Lõika kestast vabastatud vorst ribadeks, riivi porgand jämedalt. Poolita porru valge osa peaaegu lõpuni, pese muld kihtide vahelt välja ja lõika porru õhukesteks viiludeks. Pane ained pannile või keedunõusse, kalla peale vesi ja tomatihoidis, lisa pudendatud leemekuubik. Lase vaikselt haududa, kuni porgand on pehme. Lisa hapukoor, vürtsikaste ja maitseained ning lase veel mõned minutid haududa. Riputa pinnale peenestatud peterselli. 

Vorsti-oapada
  • 0,5 kg pehmet keedu- või poolsuitsuvorsti
  • 100 g suitsupeekonit
  • 1 suur sibul
  • 3 dl vett
  • 1 lihaleemekuubik
  • 2 purki valgeid ube tomatis
  • 2 sl tomatipüreed või -pastat
  • 1 tl  punet
  • näputäis  Cayenne’i pipart
  • 3 küüslauguküünt
  • (2 sl punast lauaveini)
Lõika peekon ribadeks ja hauta madalal kuumusel omas rasvas mõned minutid. Lisa peenestatud sibul ja kuumuta segades mõned minutid. Lisa vesi, leemekuubikud, oahoidis, tomatipüree ja maitseained. Lase kaane all madalal kuumusel 10 minutit haududa; lisa kuubikuteks või kangideks lõigatud vorst ja hauta veel 10 minutit.
Vorstikaste köögiviljaga
  • 300 g keeduvorsti või viinereid ja purustatud musta pipart
  • peent soola
  • 1 sl õli
  • 1 sibul
  • 2 dl kohvikoort
  • 1 pakk külmutatud herne-maisi-paprikasegu
  • 1 sl kartulijahu
Lõika vorst kangideks või kuubikuteks ja pruunista. Tõsta vahukulbiga pannilt ära. Kuumuta peenestatud sibulat väheses õlis 5 minutit. Lisa kohvikoor ja hauta madalal kuumusel 5 minutit, lisa köögivili ja liharibad ning hauta veel 8 -10 minutit. Raputa kartulijahu roa peale, sega läbi ja lase pakseneda. Maitsesta lõplikult. Serveeri koos keedukartulite või riisiga.


Vorstiguljašš

  • 0,5 kg  viinereid või sardelle
  • 1 suur sibul
  • 2 sl Risso õli
  • 1 sl jahu
  • 1 purk purustatud tomatit
  • 4 dl vett
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 2 tl jahvatatud paprikat
  • soola
  • 2 marineeritud kurki
Lõika sibul pikuti pooleks või neljaks ning seejärel viiludeks. Kuumuta õlis madalal kuumusel 5 – 8 minutit ja tõsta vahukulbiga ära. Lõika vorstid viiludeks. Suurenda pliidikuumust ja prae vorst pruuniks. Raputa jahu vorstitükkide peale, sega läbi ning kalla korraga juurde külm vesi ja seejärel tomatihoidis. Lisa maitseained ning hauta 5 minutit; lisa siis õhukesteks viiludeks lõigatud kurk ja kuumuta veelkord läbi.

 

Täidetud vorstikesed

  • 4 suurt sardelli või grillvorstikest
(väiksemaid 8 tk)
Täidis:
  • veidi sinepit
  • 1 väike purk ananassirõngaid
  • 1 väike punane paprika
  • 100 g riivitud juustu
Lõhesta vorstid pikuti nii, et nahk jääb pooli kokku hoidma. Määri lõikepindadele veidi sinepit, selle peale aseta poolitatud ananassirõngad ja paprikaribasid. Riputa üle riivjuustuga ja küpseta 225° juures 10 minutit ehk kuni juust sulab ja hakkab õrnalt pruunistuma.
Pastaroog grillvorstidega
  • 3 l vett
  • 400 g pastat
  • 2 tl soola
  • 200 g peekonit (läbikasvanud suitsu-seakülge)
  • paar grillvorstikest
  • mõned viinerid
  • 1 dl hakitud porrut
  • 2 dl kuubikust valmistatud lihaleent
  • veidi soola
  • jämedalt jahvatatud pipart
  • 1 dl riivjuustu
  • soovi korral marineeritud pärlsibulaid
Keeda pasta rohkes soolakas vees peaaegu pehmeks, nõruta ning kalla keedunõusse tagasi. Kokkukleepumise vältimiseks nirista peale natuke õli, sega läbi ja kata anum kaanega. Kuumuta tükeldatud peekon teises keedunõus madalal kuumusel krõbedaks. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud vorst ja porru ning kuumuta segades 5 minutit. Kalla juurde kuum lihaleem ja lisa veidi pipart, lase korraks keema tõusta. Tõsta anum tulelt, lisa pidevalt segades riivjuust. Kalla kaste pasta peale, sega läbi ja vii kohe lauale.


Vorsti-köögiviljakarri
  • 1 sibul või suur porru
  • 1 purk purustatud tomatit
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 1 tl karrit
  • 1 küüslauguküüs
  • 200 g külmutatud maisi või herne-maisi-paprikasegu
  • 300 g viinereid
  • 1 dl kohvikoort
  • 1 sl õli
Hauta peenestatud porrut või sibulat mõni minut õlis, lisa karri ja kuumuta paar minutit. Kalla juurde tomatihoidis, lisa sool, pipar, köögivili ja vajadusel jupitatud viinerid. Hauta vaikselt mõned minutid. Viimasena sega juurde koor, sega läbi ja kuumuta väikesel tulel mõned minutid, kuid ära lase keema tõusta. Paku juurde keedetud riisi.


Ungaripärane vorstiroog
  • 2 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 2 sl õli
  • 1 suur kollane paprika
  • 1 suur punane paprika
  • umbes 5 dl vett
  • 1 tl jahvatatud paprikat
  • 1 lihaleemekuubik
  • 6 kartulit
  • 1 purk kooritud tomateid
  • 250 g vürtsikaid vorstikesi
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
Lõika kooritud sibulad sektoriteks, küüslauk tükikesteks. Lõika puhastatud paprikad põigiti kaheks ja seejärel sektoriteks; talita samuti kooritud kartulitega. Kuumuta sibulat ja küüslauku õlis keskmisel kuumusel mõned minutid. Lisa paprikatükid ja kuumuta segades veel 5 minutit. Kalla juurde vesi, pudenda patta ka leemekuubik ja lisa kartulid. Maitsesta paprikaga. Hauta kaane all väikesel kuumusel, kuni kartulid on pehmed. Lisa väiksemaks lõigatud purgitomatid (suvel kasuta värskeid tomatisektoreid!) ja tükeldatud vorstid. Riputa peale pipart ja hauta kaane all, kni roog on läbinisti kuum. 
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa