Palju põnevat suvikõrvitsast

Autor: Maire Suitsu
Retseptikogu suvikõrvitsast.
Suvikõrvitsa-porrusupp
Mahe suvikõrvits vajab veidi särtsu. Sibula maitse oleks ehk liiga terav ja domineeriv, kuid delikaatsema maitsega porru sobib siia igati hästi.
3 sl õli
2 keskmise porru hele osa
1 keskmine sibul
paar suvisibulavart
2 küüslauguküünt
2 keskmist suvikõrvitsat
4 värsket kartulit
1 l vett + 2 kanaleemekuubikut
1 sl sidrunimahla
0,25 tl musta pipart
näputäis kuivatatud tüümiani või majoraani
2 dl 35% rõõska koort
murulauku
Valmista keevast veest ja leemekuubikutest puljong, tõsta anum külma vette jahtuma. Eemalda jahtunud leeme pinnalt tardunud rasv ja muu tahke jääk. Puhasta köögivili vajaduse korral ja lõika tükkideks. Porru lõhesta pikuti ning loputa helerohelise osa kihtide vahele kasvamise ajal sattunud muld hoolikalt välja. Kuumuta köögivilja suurel sügaval pannil õlis 5–10 minutit sagedasti segades. Lisa leem ja sidrunimahl ning maitseained; lase keema tõusta ning vaevalt keevana umbes 25 minutit haududa. Töötle püreeks ja lase jahtuda. Sega juurde rõõsk koor ning viimistle maitse; tõsta külmkappi. Serveerimisel raputa pinnale peenestatud murulauku.

Kartuli-suvikõrvitsa-spinatisupp
Spinat on peaaegu olematu maitsega lehtköögivili, mille tõelisteks trumpideks on kaunis ja tugev roheline värvus ning rikkalik mineraalainete ja vitamiinide sisaldus.
peotäis suvisibulat
1 sl õli
2 keskmist suvikõrvitsat
7 dl vett + 2 kanaleemekuubikut
4 kartulit
200 g värsket või külmutatud spinatit
soola
1 sl sidrunimahla
purustatud musta pipart
2–3 dl kohvikoort
Kaunistuseks:
peotäis rediseid
murulauku
Valmista kanaleem, jahuta ning eemalda tardunud rasv. Peenesta suvisibulate valge osa ja kuumuta õlis läbi. Lisa leem, tükeldatud suvikõrvits ja kartul, tükeldatud värske spinat või sulatatud spinat koos vedelikuga, soola, pipart ja lusikatäis sidrunimahla. Keeda väikesel kuumusel, kuni kartul on pehme. Töötle portsjonite kaupa püreeks. Lisa kohvikoort kuni soovitud konsistentsi saavutamiseni, maitsesta lõplikult. Tõsta külma. Serveerimisel lisa igale portsjonile koos koorega peenestatud rediseid ja murulauku.

Täidetud suvikõrvits
Rõõmuga võib täheldada, et suvikõrvits võidab üha enam sõpru. Ja pole ka ime, sest esimesed pisikesed suvikõrvitsad on nii õrnad ja maitsvad, et neid võib krõmpsutada niisama toorelt ja lausa koos koorega. Ning muidugi on verinoorte kõrvitsate tihke viljaliha sobilik ka kõikidesse kuumtöötlemist vajavatesse roogadese. Päris suurte viljade parimad päevad on seevastu lootusetult möödas ning nende pehme ja urbne viljaliha kõlbab vaid hautistesse ning viiludena praadimiseks, sedagi patuga pooleks. Keskmise suurusega suvikõrvitsad on oma parimas vormis ning sobivad samuti kõigeks, sealhulgas ka täitmiseks. Kuna täidised ei vaja nii palju ahjuaega kui toores suvikõrvits, on soovitav viimast eelnevalt kuumtöödelda, säästes sellega ka täidised üleküpsemis- ja kuivamisohust.

Eelpehmendamine keetmisega:
Lõhesta keskmise suurusega suvikõrvitsad pikuti, lõika otsad ära. Õõnesta sisu lusikaga välja, jättes 1 cm paksused seinad. Aja suures keedunõus paar liitrit vett keema, lisa 2 sl soola. Keeda suvikõrvitsapoolikuid vees 5 minutit, nõruta ja tõsta üksteise kõrvale madalasse ahjuvormi.

Eelpehmendamine küpsetamisega:
Töötle eelkirjeldatud viisil, kuid keetmise asemel lao kõrvitsapaadid tihedalt rasvaga määritud ahjuvormi ja eelküpseta 200 ° ahjus 10 minutit.
Järgnevatest täidistest jätkub kas nelja väikese või kahe keskmise suvikõrvitsa täitmiseks. Tõsta täidis kõrvitsapoolikutesse, raputa pinnale riivjuustu (või riivsaia ja riivjuustu segu) ning küpseta 200° juures 20 minutit.

Hakkliha-oatäidis:
300 g hakkliha
praadimisõli
kõrvitsasisu
4 küüslauguküünt
1 sibul
2 porgandit
1 sl peenestatud petersellilehti
1 sl peenestatud murulauku
1 purk valgeid konservube tomatis
soola
purustatud musta pipart
Pinnale:
1 dl riivjuustu
1 dl riivsaia
Kuumuta lahtinäpitud hakkliha õlis kuni punase värvuse kadumiseni, lisa siis tükeldatud kõrvitsasisu, peenestatud sibul ja riivitud porgand ning maitseroheline. Kalla juurde oakonserv ja lase 10 minutit tasakesi podiseda. Maitsesta.

Hakkliha-kodujuustutäidis:
0,5 kg hakkliha
kõrvitsasisu
4 küüslauguküünt
1 suur sibul
200 g kodujuustu
peotäis petersellilehti
ürdisoola
soola
purustatud musta pipart
Pinnale:
100 g riivjuustu
Hauta peenestatud kõrvitsasisu, sibul ja küüslauk õlis pehmeks, tõsta jahtuma. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha kuni punase värvuse kadumiseni, jahuta. Sega kõik ained omavahel ja maitsesta.

Porru-kodujuustutäidis
1 sl õli
kõrvitsasisu
2 küüslauguküünt
1 porru
400 g kodujuustu
soola
0,25 tl purustatud musta pipart
1 tl basiilikut
Üleriputamiseks:
1 dl riivsaia
1 dl riivjuustu
Lõhesta porru hele osa ja loputa muld kihtide vahelt välja. Lõika väljaõõnestatud kõrvitsasisu tükikesteks ning prae koos peenestatud porru ja küüslauguga õlis pruuniks. Tõsta pliidilt ja sega ülejäänud ainetega.

Peekoni-sibula-tomatitäidis
1 pakk (u 170 g) suitsupeekonit
1 sl õli
kõrvitsasisu
1 sibul
4 tomatit
1 sl pitsamaitseainet
1 dl riivjuustu
1 tl purustatud musta pipart
Üleraputamiseks:
2 dl riivjuustu
Peenesta peekon ja pruunista õlis, lisa peenestatud sibul ja kõrvitsasisu ning kuumuta madalal kuumusel, kuni sibul muutub läbipaistvaks. Sega juurde tükeldatud tomatid, riivjuust ja maitseained.

Seene-tomati-sibulatäidis
2 sibulat
1 purk (185 g) tükeldatud shampinjone
2 sl õli
kõrvitsasisu
1 dl riivjuustu
1 tl purustatud musta pipart
1 tl soola
4 tomatit
Pinnale:
2 dl riivjuustu
Peenesta kõrvitsasisu ja sibul ning kuumuta õlis läbipaistvaks, lisa nõrutatud seenetükid, tükeldatud tomatid, riivjuust ja maitseained.

Suvikõrvitsapüreesupp
Mahedamaitselisele suvikõrvitsale võib lisada särtsu sidrunikoore ja mündiga, ka sibul ja küüslauk sobivad maitsebuketti suurepäraselt.
1 sl õli
1 väike sibul
2 purustatud küüslauguküünt
700 g suvikõrvitsat
1 sidruni riivitud kollane koor
6 dl vett
1 kanaleemekuubik
2 tl kuivatatud münti või 2 sl hakitud värsket ürti
2 munarebu
1 dl rasvast rõõska koort
soola
purustatud musta pipart
Kuumuta peenestatud sibulat ja küüslauku õlis madalal kuumusel 5 minutit. Lisa tükeldatud suvikõrvits ja sidrunikoor ja kuumuta veel 10 minutit. Lisa vesi, leemekuubik ja münt, lase keema tõusta ja tasakesi 6–8 minutit podiseda; töötle püreeks. Sega väikeses kausis munarebud ja rõõsk koor, klopi vähehaaval juurde kulbitäis suppi. Aja supp uuesti keema, tõsta tulelt ning klopi või mikserda muna-kooresegu vähehaaval supi hulka. Ära enam keeda, sest siis muna kalgenduks ja supp läheks tükiliseks. Maitsesta lõplikult.

Praetud nuikapsas või suvikõrvits
Järgneva retsepti järgi võite valmistada maitsvat ja hõlpsat rooga ka suvikõrvitsast.
1 suur nuikapsas
1 muna
1 dl jahu
3 sl riivsaia või rukkihelbeid
1 tl soola
praadimisõli
200 g pipraga maitsestatud toorjuustu
purustatud musta pipart
Lõika kooritud nuikapsas sentimeetripaksusteks viiludeks, keeda need väheses soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Kurna keeduvesi, jahuta viilud külmas vees ja patsuta köögipaberiga täiesti kuivaks. Klopi muna väikses supitaldrikus lahti, sega teises taldrikus kokku jahu, riivsai või rukkihelbed ja sool. Kasta kapsaviilud munasse ja seejärel paneeringusse. Prae kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta igale viilule toasooja toorjuustu, vajuta peale teine viilakas, raputa sellele veidi pipart ja kaunista meelepärase ürdivõrsega. NB Pruugi nuikapsast roogades kaalika asemel.

Kohupiima-köögiviljapätsid
Kergeks eineks sobivad tervislikud ja maitsvad koogikesed.
0,5 kg kohupiima
1 dl vett
4 muna
2,5 dl jahu
1 väike suvikõrvits
2 küüslauguküünt
1 sibul
2 porgandit
soola
purustatud musta pipart
Mikserda kohupiima hulka munad ja vesi, lisa siis jahu ja jäta taigen vähemalt 15 minutiks paisuma. Puhasta ja peenesta köögivili ning hauta väheses õlis madalal kuumusel peaaegu pehmeks. Lisa maitseained ja lase jahtuda. Sega jahtunud segu kohupiimataignasse; lisa vajaduse korral veidi vett. Maitsesta lõplikult. Küpseta taignast madalal kuumusel väikesed paksud koogid.

Suvikõrvitsarösti
Serveerige köögikääridega sektoriteks lõigatud rösti lisandiks praetud vorsti või kala juurde; väga hästi maitseb see omaette roana koos rukkileiva ja paari lusikatäie paksu hapukoore või maitsestamata jogurtiga.
2 väikest suvikõrvitsat
soola
2 munarebu
1 sl hapukoort
purustatud musta pipart
soola
praadimisõli
Riivi suvikõrvitsad ja pressi neist mahl välja. Sega juurde munarebud, hapukoor ja maitseained. Aja õli keskmise suurusega teflonpannil kuumaks, kalla taigen pannile ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta madalal kuumusel 10 minutit. Kata rösti pannist veidi väiksema praetaldrikuga ja kummuta panni tagurpidi keerates taldrikule. Kalla pannile veidi õli, libista rösti uuesti pannile, seekord küpsemata külg allpool. Küpseta jällegi 10 minutit madalal kuumusel, päris lõpu eel võid panni kaanega katta.

Suvikõrvitsavorm lasanje moodi
Lasanje põhimõttel üles ehitatud vormiroas asendavad tavapäraseid taignaplaadikesi suvikõrvitsakettad.
800 g väikesi suvikõrvitsaid
Kaste:
300 g hakkliha
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 porgandit
2 sellerivart
peotäis siledaid petersellilehti
1 purk purustatud tomateid
1 lihaleemekuubik
3 dl vett
paprikapulbrit
purustatud musta pipart
Pinnale:
1 dl riivjuustu
Lõika petersellilehed, sibulad, küüslauk ja seller peeneks; riivi porgand jämeda riiviga. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha õlis kuni punase värvuse kadumiseni, lisa köögivili, tomatihoidis, vesi ja pudendatud leemekuubik. Maitsesta ja lase 15 minutit tasakesi haududa.
Lõika suvikõrvitsad koos koorega õhukesteks ketasteks. Pane ahjuvormi põhjale hakklihakastet, kata see kõrvitsaviiludega. Ehita samal viisil ka järgmised kihid, lõpeta kastmega. Raputa vormiroog juustuga üle ja küpseta 175° juures 45 minutit. Kata fooliumiga ja lase enne serveerimist 10 minutit seista.

Suvikõrvitsagratiin
Siin on gratineerimiseks kasutatud hapukoore ja muna segu. Kahe munarebu asemel võite võtta muidugi ka ühe terve muna, kuid rebud üksinda annavad õrnema ja pehmema tulemuse.
1 kg noort suvikõrvitsat
5 küüslauguküünt
2 sl võid
2 munarebu
1 dl hapukoort
soola
jahvatatud valget pipart
1 tl paprikapulbrit
1 dl riivjuustu
Lõika kooritud küüslauguküüned õhukesteks viiludeks. Töötle suvikõrvitsad juustuhöövliga õhukesteks laastudeks. Kupata mõlemaid keevas vees 20 sekundit, lase sõelal nõrguda. Sulata või, lase leigeks jahtuda. Klopi kokku hapukoore ja munarebuga, maitsesta suhteliselt tugevasti. Tõsta nõrgunud köögivili rasvaga määritud väikesse ahjuvormi, kalla üle hapukooreseguga. Raputa pinnale riivjuustu ja küpseta 200° juures 40 minutit.

Suvikõrvitsa-riisiroog
Mõnus kihiline vormiroog, mis on ühtviisi maitsev nii kuumalt kui leigeks jahtunult. Sibulale võite hautamise lõpus lisada teelusikatäie või isegi kaks karripulbrit, mis paari minuti jooksul läbikuumutatult annab roale põneva maitse ja kauni kollase värvitooni.
2 dl pikateralist riisi
4 sl õli
2 sibulat
700 g suvikõrvitsat
2 muna
2 dl riivjuustu
2–3 sl vett
2 küüslauguküünt
2 sl hakitud petersellilehti
1 tl soola
purustatud musta pipart
Keeda riisi 15 minutit, nõruta sõelal. Kuumuta peenestatud sibulat 2 sl õlis väga madalal kuumusel 15 minutit, väldi pruunistumist. Kalla riisi juurde. Lõika suvikõrvits õhukesteks viiludeks ja kuumuta ülejäänud õlis keskmisel kuumusel 8–10 minutit perioodiliselt segades; kalla kaussi. Klopi munad lahti, lisa vesi, pool riivjuustust, küüslauk ja maitseained. Maitsesta ja lisa riisi hulka. Tõsta segu rasvaga määritud ahjuvormi, kata poole koguse suvikõrvitsaga. Ehita samuti ka teine kiht. Raputa roog riivjuustuga üle. Küpseta 200° juures 25–30 minutit, kuni pind on pruunistunud.

Lillkapsa-suvikõrvitsapirukas
Köögiviljade külluse ajal võib see pirukas tunduda tavalisena. Südatalvel seevastu tekitavad lillkapsas ja suvikõrvits teie külalistes kindlasti rõõmsat elevust.
Põhi:
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl ürdisoola
125 g margariini
0,5 dl vett
Kate:
400 g lillkapsast
1 keskmine suvikõrvits
150 g keedusinki
Ülevalamiseks:
2 muna
200 g murulaugu- või küüslaugutoorjuustu
1 tl kuivatatud basiilikut
0,5 tl purustatud musta pipart
0,5 tl soola
Üleraputamiseks:
2 dl riivjuustu
Taignaks töötle kuivad ained ja margariin mikseri taignakonksudega sõmeraks; lisa vesi ja sega nobedasti taignaks. Suru see jahuste kätega suure madala pirukavormi põhjale ja servadele. Pane vorm külma. Jaga lillkapsas õisikuteks ja keeda neid soolakas vees 5 minutit. Lõika suvikõrvits väikesteks tükkideks ja kuumuta pannil väheses õlis pidevalt segades 5–7 minutit. Lõika sink tükikesteks. Mikserda toasoe toorjuust munadega kokku, lisa maitseained. Jaota pirukapõhjale esiteks singitükid, seejärel ka suvikõrvits ja lillkapsas. Tõsta muna-juustusegu katteainete peale ja riputa pind riivjuustuga üle. Küpseta 200 ° ahju alumisel siinil 40 minutit.

Tomat ja suvikõrvits Tex-Mex
6 väikest suvikõrvitsat
4 sl õli
2 suurt tomatit
1 suur sibul
1 tl hakitud petersellilehti
1 roheline paprika
näputäis Cayenne’i pipart
soola
2 dl riivjuustu
Poolita suvikõrvitsad pikuti, lõika õhukesteks viiludeks. Kuumuta õlis koos peenestatud sibulaga 10 minutit. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud tomat ja paprika, petersellilehed ja pipar. Kuumuta aeglasel tulel, vahetevahel segades, 40 minutit, maitsesta soolaga. Tõsta roog pliidilt, sega juurde riivjuust ja serveeri kohe.

Suvikõrvitsapirukas sibulaga
0,5 kg külmutatud lehttainast
Kate:
5 sibulat
õli
2 küüslauguküünt
3 väiksemat suvikõrvitsat
5–6 tomatit
soola, pipart, ürdisoola
Hauta peenestatud sibul ja laia noa all rusikahoobiga purustatud küüslauk õlis pidevalt segades pehmeks, ära lase pruunistuda. Maitsesta ja tõsta pannilt ära. Lõika koorimata suvikõrvits 0,5 cm paksusteks viiludeks, prae neid ühe kihina õlis kumbaltki poolt 30 sekundit. Lao vaagnale, raputa peale soola ja pipart. Viiluta tomatid.
Rulli sulanud tainas õhukeseks, kata sellega madala pirukavormi põhi ja servad. Laota sibulahautis pirukapõhjale, kata suvikõrvitsa- ja tomativiiludega. Raputa üle ürdisoolaga, tõhusama eine saamiseks võid lisada ka 2 dl riivjuustuga. Küpseta 175° juures 25–30 minutit. Maitseb hästi nii kuumalt kui jahtunult.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
pann 26.märts 2010 19:52
mina teen kottlette teist moodi
pann 26.märts 2010 19:52
mina teen kottlette teist moodi
1